2017-12-01

#1580: Vějíř 2017 + kvintesenciální Dódžin - 60 %


Vějíř 2017
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2017. Vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah:
  • Smrt je ztráta času – scénář: DanQ, kresba: Etuta
  • Ice Cream, You Scream – scénář a kresba: Dyamirity
  • Čarodějův účetník – scénář: Špendla, kresba: Lucák
  • Kapre – scénář a kresba: Filip Tichý
  • Príbehy z Artist Alley – scénář a kresba: Saniika
  • Výměna – scénář: Sayahope, kresba: Janiko
  • Za mřížemi – scénář: DanQ , Míša Srovnalová , kresba: Míša Srovnalová
  • Země nočního slunce – scénář: Tomáš Bandžuch, kresba: Jan Mareš
  • Karel & Růžena – scénář: Saili, kresba: Konata
  • Mezi životem a smrtí – scénář a kresba: Aneta „Haru“
  • Speedy – scénář a kresba: Lygast
  • Allen v říši divů – scénář a kresba: Natálie Karásková
  • Mají bílou srst – scénář a kresba: Jan Přibyl
  • Trigger Happy? – scénář a kresba: Jan „Arenoth“ Vohlídal
  • Graveyard: origins – scénář a kresba: Ivča „Severka“ Minářová
  • Samuraj – scénář a kresba: Jamin
  • Hvězda – scénář: DanQ, kresba: Arashi

"Vějíř 2017" je trochu hubenější, než jeho loňský předchůdce "Vějíř 2016", což je dáno hlavně tím, že obsahuje trochu více yonkom a jednotlivé komiksy nejsou tak dlouhé. Přesto najdete v knize celkem sedmnáct komiksů od různých autorů, a tak opět nechybí hodně široká rozmanitost. Třeba hned první komiks "Smrt je ztráta času" je docela dobrou anekdotou, která v sobě má ale celkem temné vyznění, pokud o tom začnete trochu přemýšlet. DanQ rozhodně nezapře své humoristické kořeny, ale přitom vám dává i něco k zamyšlení. Hned po tomto komiksu následuje první yonkoma, která se jmenuje "Ice Cream, You Scream", kde egyptský bůh musí prodávat zmrzlinu. Ano, zní o divně, ale hned na začátek dostáváte jednu z nejvtipnějších yonkom. "Čarodějův účetník" je jedním z nejdelších komiksů v celé knize a musím říct, že by mi asi nevadilo, kdyby byl trochu kratší. Sem tam je tam dobrý vtípek, který si dokáže dobře dělat srandu i ze současného světa, což je fajn. Navíc se mi zamlouvala kresba komiksu, jen kdyby to bylo ještě trochu údernější.

Odlehčený příběh s lehce hororovým námětem "Kapre" se mi zamlouval právě pro svou temnou podstatu, která je ale přece jen raději podána spíše jako vtípek, s čímž trochu souzní i karikaturní kresba. Asi bych raději klasický horor, ale i tak příjemné. Další yonkomou jsou "Príbehy z Artist Alley", které dokážou celkem dobře prezentovat, jak se někdy lidé dívají na kreslíře. Tři proužky jsou ale až trochu moc málo. Komiks "Výměna" má parádní kresbu Janiko, která sice sem tam trochu překvapí prázdným místem, ale nijak moc to nevadí pointě, která je taková fantasy romantická. Janiko manga styl mi sedí. V pořadí již třetí yonkoma je "Za mřížemi" vypráví vtípky o dvou papoušcích a překvapivě se opět jedná o docela vtipné kousky. Spolu s "Ice Cream, You Screm" rozhodně dobré příspěvky.

Dějově nejzajímavější v celé sbírce je komiks "Země nočního slunce", historický hororový příběh, jenž mi sedl svým pojetím i svou kresbou. Je zde dobrá gradace, je zde dobré historické pozadí, celkově mi komiks přišel velmi propracovaný a stal se vrcholem sbírky. Navíc je i docela drsný, což se mi zamlouvalo ještě více. "Karel & Růžena" jsou už tak trochu vějířová klasika a ani tentokrát vyloženě nezklamou a pobaví. Komiks "Mezi životem a smrtí" má jediné štěstí, že je celkem krátký. Bohužel se mi nezamlouval ani kresbou, ani svou pointou, která jako kdyby nic moc neřekla. Možná se i jako postava budete ptát: "Proč?" Yonkoma "Speedy" je pak na první pohled taková, že budete mít pocit, že je Lygast celkem sečtělý, ale nevede to k příliš vtipným výsledkům.

"Allen v říši divů" se mi kresebně zamlouval i přes svou jednoduchost, ale Natáliin styl mi prostě sedl. Příběh se ale jeví jako nějaký úvod k něčemu většímu, což je škoda, protože pak příběh nefunguje. Chcete vědět víc, ale to nedostanete. Finální stránka pak díky tomu nemá tu správnou sílu. Čtyřstránkový komiks "Mají bílou srst" je dobrou anekdotou s trochu nečekanou pointou. Yonkoma "Trigger Happy?" má i dobrý nápad, ale tolik mi nesedla. Jako kdyby ta pointa ve finále prostě nevyzněla tak dobře. "Graveyard: origins" se podobá příběhům jako "Twilight", ale nakonec stojí za to díky poslední stránce. Možná, kdyby byla jen ta poslední stránka, je to asi nejlepší. Ten origin by v tom pořád zůstal.

"Samuraj" je super kraťas s Frantou Kocourkem, který se mi velmi zamlouval, a to i zjednodušenou kresbou, tak i celkovým přístupem. Jo, Frantu Kocourka má rád s vyprávění od Donutila a je fajn, že jeho odkaz přežívá i u mladší generace. Posledním komiksem ve sborníku je "Hvězda", kde DanQ zase ukazuje své schopnosti vypointování děje, ale tady jsem měl pocit, že je to přece jen až trochu moc dlouhé na to, co se finále snaží říct. Ve větším počtu stran jsem tu neviděl zásadní přínos pro už tak dobrou pointu. "Vějíř 2017" mi přišel lehce slabší například ve srovnání s předchozím rokem, primárně proto, že zde není vyloženě komiks, který by vynikal. Nejvíce bych pak ocenil příběh "Země nočního slunce", ale musím uznat i to, že jsou zde yonkomy, které jsou opravdu vtipné.

Kromě sborníku "Vějíř 2017" se ke mně dostal také "kvintesenciální Dódžin", a pokud chcete pěknou sbírku podivností, sáhněte přesně po tomhle úzkém sborníku. Tady opravdu najdete zvláštní komiksy, kdy u některých jsem měl pocit, že jsem je sice dočetl, ale vůbec netuším, a o čem byly. Je zde ale příjemný výběr autorů, které už můžete mít rádi a znáte je. A musím přiznat, že se mi líbí, že je zde opět pár stránek v barvě. Na sborník celkem malého formátu v menším nákladu, je to přece jen docela fajn. Navíc si užijete spousty popkulturních odkazů. Ale jak říkám, ne všechny musíte pochopit.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vějíř 1"
"Vějíř 2"
"Vějíř 2011"
"Vějíř 2012"
"Vějíř 2013"
"Vějíř 2014"
"Vějíř 2015"
"Vějíř 2016"

Žádné komentáře:

Okomentovat