2017-04-07

#1410: Usagi Yojimbo 26: Zrádci země - 95 %

Usagi Yojimbo 26: Zrádci země (Usagi Yojimbo: Traitors of the Earth)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 117 až 123 série "Usagi Yojimbo" a jako "Dark Horse Maverick 2001 1" a "MySpace Dark Horse Presents 35" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2012 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Tak jsem se konečně dostal do stavu, kdy jsou na Comics Blogu recenze na všechny díly "Usagiho Yojimba" - odkazy naleznete na konci tohoto článku. Dvacátá šestá kniha jen ukazuje, jak je Stan Sakai schopný a jak dál pokračuje v díle, v němž by se rozhodně pokračovat mělo. I když je to již dvacátý šestý díl, jedná se o knihu, která je nadále zajímavá a dovede svoje fanoušky bavit, stejně jako by byla schopná bavit i čtenáře nové. Kniha "Usagi Yojimbo 26: Zrádci země" je opět tvořena povídkami, které jsou provázány spíše lehčeji, a tak se na ně pojďme na jednotlivé podívat. První je "Usagi a kami z jezírka", což je krátký příběh z Usagiho minulosti, z doby, kdy byl žákem u mistra Katsuichiho. Nechybí ponaučení, ale ani vtip.

Podobně krátké je i "Sekání švestek", kde je tentokrát Usagi v roli mistra a jeho učedníkem je Jotaro. "Sekání švestek" odhaluje, že je přece jen lepší se příliš nechvástat a raději si všechno vyzkoušet nanečisto, aby člověk věděl, že na to má. Jotaro se o tom přesvědčil zábavnou cestou. Hned za tímto kraťasem následuje nejrozsáhlejší komiks v celé knize, podle něhož dostala kniha také své jméno. "Zrádci země" začínají historickým příběhem, který se stal legendou a který má dopad na současnost, a to v podobě fantastické a mystické. Díky tomu se může do dění dostat Sasuké, lovec démonů, s nímž se již Usagi setkal a který je vždy příslibem něčeho tajemného, nadpřirozeného. Navíc zde má jeho postava vývoj a další setkání bude zajímavé.

Trochu méně fantastickým je příběh "Co zaslechla malá zlodějka", což je návrat ke Kitsune a její mladé společnici Kiyoko, které doprovázely Usagiho už v předchozím příběhu "Zrádci země", kdy následky si s sebou nesou až do tohoto dalšího příběhu. Tentokrát se jedná o detektivku, kde Kiyoko byla nechtěným svědkem konverzace, podle níž by měl být zabit místní kupec. Usagi se rozhodne, že je třeba jednat. Kitsune se zatím zotavuje z předchozího dění, a tak nemůže zasáhnout, ale Usagi si vystačí, a to i přesto že nemá po ruce zkušeného detektiva. Skoro jako detektivka ze staré školy, i když asi již brzy vytušíte, kdo je vrahem a proč. Opět velmi příjemné zakomponování nájemných vrahů, kterým Usagi pořád leze do cesty.

V příběhu "Skrytá pevnost" Usagi doplácí na svou dobrotu a důvěřivost, která ale nakonec vede k velmi dobrým akčním scénám, kde se Usagi musí obejít bez meče, a také k zajímavému setkání, jež by mohlo mít nějakou dohru, i když podle všeho spíše pozitivní než negativní, jak se dá mnohdy očekávat. V problémech se ocitne Usagi i v příběhu "Útočiště", který přímo navazuje na děj předchozího komiksu "Skrytá pevnost". Usagi musí čelit velké přesile, což ho málem stojí život. Naštěstí se ho ujmou hodní lidé (nebo alespoň nejmladší z rodiny je skutečně hodná), kteří na to doplatí. Ale Usagi není z těch, kdo by neznal vděčnost. Tohle jsou prostě vlastnosti, pro které máte Usagiho rádi.

Posledním delším příběhem v knize je "Smrt lorda Hikijiho", což je název sice slibný, ale asi se dá očekávat, že to nebude tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. A i když je velmi brzy jasné, kdo vlastně bude umírat, tohle není příběh o tom, kdo bude zabit, ale o tom, jestli jeden člověk splní to, co slíbí. A tady dostáváme skutečně krásné finále, které prostě dokonale zapadá do samurajských příběhů jako žánru, a to nikoli jen v rámci série "Usagi Yojimbo". Bonusem v knize je "Groo vs. Usagi: Kdo by zvítězil?", což je jednostránkový vtip, kde Groo ukazuje svoje "schopnosti". Vtipná tečka na závěr knihy, která v sérii zásadně nevyniká, ale která je pořád natolik dobrá, že ukazuje, jak kvalitní může autor být desítky let.

Komiks "Usagi Yojimbo 26: Zrádci země" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat