2017-04-06

#1409: DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá - 95 %

DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá (Batman: The Long Halloween 2)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako sedmou knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 7 až 13 minisérie "Batman: The Long Halloween" a jako číslo 66 série "Detective Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Tim Sale

Recenze na knihy "Batman: Dlouhý Halloween I" a "Batman: Dlouhý Halloween II" již na Comics Blogu najdete, protože obě knihy vyšly česky již před nějakou dobou. Znovu pak vycházejí v sérii "DC Komiksový komplet", což jen svědčí o tom, jak zásadní tento příběh v celém Batmanově universu je. Mimo jiné i proto, že se zde představují všichni zásadní záporáci, někteří v menší míře (Penguin, který zde má jen štěk), někteří v míře výrazně větší (Two-Face). Na Comics Blogu již najdete i článek o knize "DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první", a tak je na čase se pustit do druhého dílu příběhu "Dlouhý Halloween", který se tematicky držel názvu původní série s Batmanem, tedy série "Detective Comics".

Jeph Loeb vytvořil scénář, který má noirový potenciál (i potenciál dobrého gangsterského příběhu se silnými odkazy na "Kmotra"), u kterého do finálního odhalení nevíte, kdo byl vrahem a až na konci vás to ještě překvapí způsobem, který ani nečekáte. I když by se u prvního dílu mohlo zdát, že tohle Loeb nezvládne ukočírovat, nakonec se mu to povede způsobem výtečným a vy si říkáte, že tohle prostě bude jeden z nejlepších batmanovských komiksů. Ale není to jen vinou Jepha Loeba, je to samozřejmě i díky jeho spolupracovníkovi, Timovi Salovi, který dal Batmanovi a jeho padouchům jedinečný design, který v jeho kresbě jen podporuje celkové vyznění tohoto temně detektivního příběhu s náznaky staré školy.

Jak jsem ale psal, podrobnější recenzi si můžete přečíst v článku "Batman: Dlouhý Halloween II. Jsem si ale jistý, že druhá část tohoto příběhu vás nadchne a ukáže vám Batmana takového, jakého byste si ho přáli častěji. Kniha "DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá" je ale zásadní i proto, že obsahuje první sešit, kde se objevil Two-Face, který se v té době jmenoval Harvey Kent. Asi je jasné, že to hodně evokovalo Clarka Kenta, a tak později došlo k přejmenování na ono známé Dent. Příběh sám o sobě je opět naivní, jak je pro dané období typické a prezentuje Two-Face jako postavu, která si hodí mincí - když padne temná strana, provede zločin, když nezkažená strana, udělá dobrý skutek. Tohle je něco, co se pro jeho mytologii neudrželo v takové podobě, v současné prostě jen neudělá ten zlý skutek.

Jinak ale příběh v komiksu "Detective Comics 66" jasně ukazuje, jakým směrem se příběhy kolem Harveyho Denta vydají. Je zde silná spojitost s Batmanem, neboť je patrné jejich přátelství. Je zde váhání, které v sobě Two-Face má, ona rozpolcenost, která je na první pohled patrná vizuálně, ale která je dána i psychikou tohoto člověka, kterého změnila nehoda, ale je otázkou, jestli to byl jen katalyzátor toho, co bylo v Dentovi dávno zakořeněno, jak je mnohem patrnější v příběhu "Dlouhý Halloween", anebo se jednalo o příčinu, kdy se Dent zbláznil až poté a předtím byl normální a jeho temná strana mlčela. Ne, první příběh Two-Face není ani zdaleka tak moc zaměřen na psychiku této postavy. Počátky a náznaky zde ale jsou a je vidět, že tvůrci daly postavě, která dostává více prostoru až od 60. let, ty správné rysy už na začátku.
Tim Sale

Trochu zamrzí zbytečné doslovné tvrzení toho, že Two-Face je vlastně obdobou Jekylla a Hyda, ale to jen souvisí s tím, že se autoři mnohdy myslí, že je čtenář hlupák a podobné asociace mu nedojdou. Two-Face, jak říkám, je ale mnohem zajímavější v příběhu "Dlouhý Halloween", kde je mu dán ten správný základ, jedná se o silný příběh jeho zrodu, který byl dle mého ještě o něco lépe zpracován ve filmu "Temný rytíř". Na tomto filmu je ale patrná inspirace Loebovým Two-Facem. Kdybyste si měli koupit jen dvě knihy s Batmenem ze série "DC komiksový komplet", asi bych vám řekl, ať jsou to právě knihy s příběhem "Dlouhý Halloween". Příště už ale Green Arrow a jeho "Rok jedna". Další kniha, která už česky jednou vyšla.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"

Žádné komentáře:

Okomentovat