2014-12-26

#815: Ultimate Spider-Man a spol. 17 - 60 %

Ultimate Spider-Man a spol. 17
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 98 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Veřejný nepřítel (3. a 4. díl) - původně jako čísla 30 a 31 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Rozhodující boj (1. a 2. díl) - původně jako čísla 1 a 2 minisérie "Ultimate War"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Chris Bachalo

Ve chvíli, kdy píši tyto řádky, už je jasné, že 17. díl komiksového magazínu "Ultimate Spider-Man a spol." je předposledním, protože nakladatelství Crew se rozhodlo, že vydávání zastaví. Nedalo se nic dělat, i když to zní možná trochu překvapivě, lidé prostě nechtějí pravidelně vycházející sérii kupovat. Asi na to nejsou peníze, navíc je tu hodně "Ultimátního komiksového kompletu", no, a když už jsme u toho, tak ona pořád ještě trochu chybí ta komiksová tradice, která se sice buduje, ale je to pomalé a pozvolné. Naštěstí komiksy - jiné - vycházejí dále a to je moc dobře. Nakladatelství Crew na vydávání komiksů samozřejmě nezanevřelo a máme se stále na co těšit. Tak se ale pojďme podívat na to, jak se nám vyvinuly a pomalu končí příběhy ultimátního Spider-Mana a neméně ultimátních X-Menů.

Spider-Man se ocitl v pořádných problémech, protože musí bojovat sám se sebou. A to ještě ani na skutečnou konfrontaci nedošlo. Proti Spideymu stojí někdo, kdo se v jeho kostýmu rozhodl, že bude páchat zlo. Policie samozřejmě nerozlišuje pošuka v kostýmu za jiného pošuka v kostýmu, když oba vypadají hodně podobně, a tak dochází k tomu, že ten námi oblíbený pošuk dostává jednu ránu za druhou. A najednou už to není sranda, najednou je to pořádně vážné, protože tady lítají kulky. Kdo se skrývá ve druhém kostýmu? Proč Spideymu nikdo nevěří? A jak to bude mít s těmi holkami? Musíme si počkat na poslední díl, který už je ale naštěstí venku a můžete si ho také přečíst.

Brian Michael Bendis se se Spideym moc nemazlí a staví ho před různé výzvy. Ta postava má vývoj a to se mi nelíbí. Co se mi nelíbí, to je prostě tahle příběhová linie, která mi nesedí. Za to nemůže Bendis, ale moje nechutenství k tomu, že se někdo vydává za někoho jiného, i když v těch kostýmech je to celkem jednoduché. Možná právě proto. Kdo si na nic nehraje, to je Magneto. Ten jasně říká, co chce a jak toho chce dosáhnout. S X-Meny se podíváme na jednu eventovou minisérii, kdy se proti sobě postaví X-Meni a Ultimates. Hezky se nám tu ty skupiny Ultimate vesmíru začínají prolínat a není to až tak zlé. Jen mám prostě s Millarem pocit, že by se mělo dít něco velkého, ale to, jak je to podáno, jako kdyby skoro nic neznamenalo. Ten příběh na mě nepůsobí tak epicky, jak by asi měl.

Sečteno a podtrženo, "Ultimate Spider-Man a spol. 17" je zase sešit, který je tak nějak klasicky dobrý. Není to nic skvělého, že by u toho člověk musel sedět, dokud to nedočte, ale není to ani tak špatné, aby mu to za to dočtení nestálo. Spider-Man má vývoj, a to se mi hodně líbí, bohužel jak je to opakování některých témat, je to sem tam trochu unavující. X-Meni jdou malinko mimo mě, ale tak nemůže mi sednout všechno. S těmi mutanty mám vůbec poslední dobou problém a nijak moc mě nebaví. Alespoň v tom komiksovém provedení. Před námi je už poslední číslo magazínu, tak se těšte na jeho poslední recenzi.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"
"Ultimate Spider-Man a spol. 10"
"Ultimate Spider-Man a spol. 11"
"Ultimate Spider-Man a spol. 12"
"Ultimate Spider-Man a spol. 13"
"Ultimate Spider-Man a spol. 14"
"Ultimate Spider-Man a spol. 15"
"Ultimate Spider-Man a spol. 16"

Žádné komentáře:

Okomentovat