2014-09-17

#743: Ultimate Spider-Man a spol. 16 - 70 %

Ultimate Spider-Man a spol. 16
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 98 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Veřejný nepřítel (2. díl) - původně jako číslo 29 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Pekelný oheň (4. a 5. díl) - původně jako čísla 24 a 25 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Kaare Andrews a Adam Kubert

Šestnácka není úplně jubilejní číslo, ale přece jen se v tomto čísle něco jubilejního nachází. Konkrétně je to dvacátý pátý díl série "Ultimate X-Men", což je také důvod, proč se v magazínu tentokrát nachází pouze jedno číslo "Spider-Mana". Mark Millar totiž s Adamem Kubertem vytvořili dvacáté páté číslo jako pořádný špalek, který zabral zhruba dva klasické sešity. Když už má dojít k velkým událostem ve světě X-Menů, tak ať už je to v pořádném podání, že? A je to opravdu snad poprvé, kdy mám pocit, že jsou X-Meni pod Millarovým vedením skutečně výjimeční a zajímaví. Stejně si ale následně neodpustím nějaké ty výtky, protože Millar si je za tuhle sérii prostě zaslouží.

Ale nejprve Spider-Man, který na nás dýchne sice málo, ale za to pořádnou osobní krizí, a to hned ve dvou rovinách. K oběma se teprve schyluje, ale je docela jasné, že průsery jsou na cestě. V první řadě je to skutečnost, že Spider-Mane loupí v bance. Pravda, Parkerovi nikdy neměli peníze nazbyt, ale že by se Peter snížil až k tomuhle? Ne, samozřejmě, každému čtenáři je hned od začátku jasné, že pod maskou se bude skrývat někdo jiný. Jenže kdo to je? A jak to ublíží Spider-Manovi? Nedozvíme se odpověď ani na jednu otázku, ale můžeme vedle toho ještě řešit menší krizi vztahu s MJ, která je očividně pořádně žárlivá. No jo, šprt je dneska borec, a tak se o Petera holky doslova perou. Ale divte se zrzce, když se k Parkerovým nakvartýruje ta sexy Gwen Stacy.

Druhý díl příběhu "Veřejný nepřítel" končí sakra otevřeně a je jasné, že tohle nám Brian Michael Bendis udělal schválně. Ale dobře, však my to do dalšího čísla magazínu "Ultimate Spider-Man a spol." vydržíme. Zatím se můžeme pořádně začíst do příběhu s X-Meny, kde pořádně eskalují události. A to hned dvě. Z minula už víme, že bratrstvo mutantů se dovědělo o tom, že Magneto možná není až tak mrtvý, jak by se na první pohled zdálo. Beast si pustil hubu na špacír, protože chat na internetu tohle dovede, když máte v hlavě vidinu prsaté holky, kterou zajímáte. Millar zde neupře svůj smysl pro humor, ale stejně tak tu ukazuje, že docela rád používá vypravěčskou zkratku, což mi zrovna tady nesedlo. Navíc je docela síla, že i když měl ve dvacátém pátém číle série tolik místa, spousta událostí se zde neodehraje, i když by mohly být čtenářsky zajímavými.

Ono ale nejde jen o Magneta a jeho návrat, je také potřeba řešit existenci Hellfire klubu a toho, co se děje s Jean Grey, protože její podivné chování a stavy prostě musejí mít nějakou příčinu, kterou je nezbytné odhalit. Tady si Millar skvěle hraje s celou x-menovskou mytologií, ale díky tomu, že není doslovný, nemůžeme říct, že konečně přišel s něčím geniálním, anebo zda jen tahá čtenáře za nos. Kresba Kaare Andrewse tady hodně vynikne, ale nemyslím si, že je to na škodu. To vede k tomu, že si tohle číslo zaslouží vyšší hodnocení, než poslední dobou dávám, ale zase ne tolik, protože až tak výjimečné to není. Spider-Manův příběh se teprve rozehřívá a X-Meni zase neoslnili tolik, aby si z toho měl každý sednout na zadek. Takže dobré, tímhle směrem určitě pokračovat.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"
"Ultimate Spider-Man a spol. 10"
"Ultimate Spider-Man a spol. 11"
"Ultimate Spider-Man a spol. 12"
"Ultimate Spider-Man a spol. 13"
"Ultimate Spider-Man a spol. 14"
"Ultimate Spider-Man a spol. 15"

Žádné komentáře:

Okomentovat