2019-06-20

#2003: Živí mrtví: Teď poznáte Negana!


Živí mrtví: Teď poznáte Negana! (The Walking Dead: Here's Negan)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead: Here's Negan" v roce 2017. České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard

Už když se na vydání knihy "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" podíváte, je vám jasné, že tohle je taková speciálka. To vám bude jasné i proto, že to není číslované pokračování série, ale jedná se o něco, co má jinou obálku, kde se skví Negan, oblíbená to postava. Tohle vydání je od ostatních knih v rámci série "Živí mrtví" zajímavé mimo jiné i proto, že je na křídovém papíru, má tvrdé desky, a to ani nemluvím o tom, že zde není návaznost na předchozí obálku, jako je tomu u ostatních dílů série. Už jste si je někdy všechny vyskládaly vedle sebe? Ale to všechno je záměr, protože tohle je prostě jiná kniha, je specifická, a navíc ani není tak obsáhlá, jako každý jiný díl, který má standardně šest původních čísel komiksu a v knižní podobě tedy 136 stran. Tahle kniha jich má jen 72, a to mimo jiné i proto, že to nebyl komiks, který vycházel v několika sešitech v rámci minisérie, ale byl publikován na pokračování v rámci magazínu "Image+" v jeho prvním až šestnáctém čísle.

Negan se stal natolik oblíbenou postavou, že si myslím, že si svou vlastní knihu zasloužil, i když sám se přiznám, že bych si ji dovedl představit objemnější a s více dějem. Ale i tohle má svůj smysl, jsou zde základní kameny toho, co Negana formovalo do podoby, v které jsme ho poznaly především. Nutné je ale podotknout, že Negan před katastrofou se minimálně v tom, jak mluví, tolik neliší od Negana po katastrofě. Dokonce jsem si říkal, jestli vlastně není škoda, že poznáváme Negana i v období před katastrofou, respektive vlastně před tím, než se objevil v hlavním dění. Možná by stálo za to, aby se tohle objevovalo jen v náznacích v hlavní sérii. Některé postavy si zaslouží, aby kolem sebe měly auru tajemství a přijde mi, že Negan je jednou z nich. Myslím, že skvěle stačilo odhalení okolo Lucille.

Na druhou stranu, kvůli knize "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" si výrazně odlišný obrázek o Neganovi neuděláte, protože už jste stejně měli podobný. Negan je prostě celkem obyčejný člověk, který se hodně specificky přizpůsobil okolnostem, jež přišly se zombie apokalypsou. Ale pořád je to člověk, i když mluví jako dlaždič, i když čurákuje a píčuje, jako snad nikdo, koho jste v nějakém příběhu četli. A jo, tohle je něco, co mě na něm baví. V jednu chvíli už v knize "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" zachází trochu do trapnosti, ale ono to nevadí, i to je definování je ho postavy, i to je jeho osobnost. Je dobře, že příběh "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" tvořili opět Robert Kirkman a Charlie Adlard, protože to má hezké návaznosti, hezké souvislosti a zapadá to do světa. Docela by mě ale zajímalo, jestli by to fungovalo, i kdyby to psal a kreslil někdo jiný.

Kniha "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" obsahuje výplňový příběh, něco navíc, bez čeho by se klidně hlavní linie obešla, ale zároveň je to něco pro fanoušky, kteří si tak užijí menší bonus. A proč ne. Když to zapadá, když to vlastně jen rozvíjí to, co celou dobu víme, není to špatné, je to docela fajn. Je hlavně dobře, že "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" Neganovu postavu nějak nekazí, že tu nejsou prvky, které by se ho snažily měnit. On je prostě takový, ale i když je to hovado, pořád je to jen člověk, který se snaží přežít. Někdy je to holt za každou cenu. Mimochodem zrovna z pohledu té snahy přežít je kniha "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" asi nejzajímavější. Je tu několik velmi povedených scén, které souvisí právě s tím, že si Negan chce za každou cenu udržet život. Ale ne nutně na úkor druhých. Naopak, on se snaží pomáhat, ale je to právě skutečnost, jak jsou ostatní neopatrní, co ho psychicky sráží, co ho nahlodává, ale zároveň to, co ho dělá odolnějším a umožňuje mu dojít dál než ostatním. "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!" je jednohubka a nic víc ani být neměla.

Komiks "Živí mrtví: Teď poznáte Negana!zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
"Živí mrtví 1: Staré dobré časy"
"Živí mrtví 2: Míle a míle"
"Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi"
"Živí mrtví 4: Touha je slepá"
"Živí mrtví 5: Nejlepší obrana"
"Živí mrtví 6: Život plný utrpení"
"Živí mrtví 7: Ticho před bouří"
"Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení"
"Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých"
"Živí mrtví 10: Čím se stáváme"
"Živí mrtví 11: Střez se lovců"
"Živí mrtví 12: Život mezi nimi"
"Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět"
"Živí mrtví 14: Není úniku"
"Živí mrtví 15: Kým chceme být"
"Živí mrtví 16: Ten velký svět"
"Živí mrtví 17: Důvod se bát"
"Živí mrtví 18: Co přijde pak"
"Živí mrtví 19: Válečné bubny zní"
"Živí mrtví 20: Totální válka, část první"
"Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá"
"Živí mrtví 22: Nový začátek"
"Živí mrtví 23: Šepot a řev"
"Živí mrtví 24: Život a smrt"
"Živí mrtví 25: Není cesty zpět"
"Živí mrtví 26: Volání do zbraně"
"Živí mrtví 27: Válka šeptem"
"Živí mrtví 28: Neodvratný osud"

Žádné komentáře:

Okomentovat