2019-01-02

#1883: Živí mrtví 27: Válka šeptem - 80 %


Živí mrtví 27: Válka šeptem (The Walking Dead Vol. 27: The Whisperer War)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 157 až 162 v sérii "The Walking Dead". Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 27: The Whisperer War" v roce 2017. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard, Stefano Guadiano, Cliff Rathburn

"Živí mrtví 27: Válka šeptem" je další dobrou knihou v sérii, která asi už nikdy nebude špatná. Vždyť proč by jinak vycházela tak dlouho, jak již vychází. První číslo se na stánky v Americe dostalo v říjnu 2003, první díl v knižní podobě v českém vydání jsme si pak mohli koupit v roce 2009. I u nás jsme se sérií skoro deset let, což rozhodně není málo. A dostala se mnoha čtenářům pod kůži. Vlastně nejen čtenářům, také divákům, protože myslím, že asi bude víc těch, co znají seriál "The Walking Dead" a třeba ani nečetli komiks, který je dle mého názoru jednoznačně lepší. Už je proto, že Robert Kirkman si může dovolit prvky, které v televizi nebudou tak fungovat, může příběh různě natahovat, může mít akci různě prostříhanou s klidnějšími pasážemi, nebo i dlouhými sekvencemi.

Mimochodem, struktura vyprávění, která je použita v knize "Živí mrtví 27: Válka šeptem", rozhodně stojí za pozornost. Přece jen, "Živí mrtví" je série, která už vychází dlouho, a tak by se dalo čekat, že z hlediska vyprávění už zde až tak moc nové prvky nebudou. Přece jen, tvůrci už pojedou na jistotu. A přesto se v knize "Živí mrtví 27: Válka šeptem" objevuje něco, co je do jisté míry nové. Jedná se o stránky, které jsou řešeny panely v poměru 4x4, kdy jde o krátké sekvence, jež dokreslují náladu na různých místech v době, jež hrozí novou válkou anebo již propukly boje. Protože o tomhle je kniha "Živí mrtví 27: Válka šeptem". O bojích, které musely neodkladně následovat po tom, co se stalo v komiksu "Živí mrtví 26: Volání do zbraně".

Na konci knihy "Živí mrtví 26: Volání do zbraně" udělal Negan jednu celkem nečekanou věc. Takovou, po níž musely přijít následky. A ty následky nemohly být jiné než válka mezi lidmi a šeptajícími. Rick už se stává jednoduše generálem ve skutečné válce, už není v předních liniích, už je tím, kdo sedí nad mapou a plánuje. Na tomhle je také mimochodem vidět, jak je série dobrá. Ty postavy se vyvíjí a my ten vývoj vidím, ale především vidíme to, co k němu vedlo. To nejsou náhodné skoky, kdy postava je najednou jiná, tohle je kontinuální vývoj, kdy přesně víme, co vedlo k tomu, že je postava najednou v takové pozici v jaké je. Robert Kirkman postavy vede tak dobře, že vám skutečně přijdou živé, nešustí jen papírem. Rick Grimes je jen jednou takovou ukázkou, těch živoucích postav je samozřejmě mnohem více.

I když v sobě má komiks "Živí mrtví 27: Válka šeptem" hodně bojů, dojde k nečekaným událostem, pořád jste si jistí, že tohle není všechno. A konec knihy vás o tom jenom přesvědčí. Tohle je tak hrozně otevřený konec, až budete skřípat zuby. Budete chtít víc, budete chtít vědět, jak o dopadne. A tak můžete buď počkat na další díl v češtině, který přijde v únoru 2019, nebo prostě sáhnete po americkém originále, který je ještě pořád o nějaké to číslo dopředu. Ale není to zajímavé? I u čísla 162 vás Robert Kirkman přiměje, abyste se těšili na další díl. Tohle je obdivuhodné. A jen mě to utvrzuje v tom, že "Živí mrtví" je jednou z nejlepších komiksových sérií vůbec. Další díly nás v tom budou jen dále utvrzovat.

Komiks "Živí mrtví 27: Válka šeptem" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
"Živí mrtví 1: Staré dobré časy"
"Živí mrtví 2: Míle a míle"
"Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi"
"Živí mrtví 4: Touha je slepá"
"Živí mrtví 5: Nejlepší obrana"
"Živí mrtví 6: Život plný utrpení"
"Živí mrtví 7: Ticho před bouří"
"Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení"
"Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých"
"Živí mrtví 10: Čím se stáváme"
"Živí mrtví 11: Střez se lovců"
"Živí mrtví 12: Život mezi nimi"
"Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět"
"Živí mrtví 14: Není úniku"
"Živí mrtví 15: Kým chceme být"
"Živí mrtví 16: Ten velký svět"
"Živí mrtví 17: Důvod se bát"
"Živí mrtví 18: Co přijde pak"
"Živí mrtví 19: Válečné bubny zní"
"Živí mrtví 20: Totální válka, část první"
"Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá"
"Živí mrtví 22: Nový začátek"
"Živí mrtví 23: Šepot a řev"
"Živí mrtví 24: Život a smrt"
"Živí mrtví 25: Není cesty zpět"
"Živí mrtví 26: Volání do zbraně"

Žádné komentáře:

Okomentovat