2018-05-29

#1707: Hellboy: Neuvěřitelné příběhy - 60 %


Hellboy: Neuvěřitelné příběhy (Hellboy: Weird Tales)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Hwllboy: Weird Tales" v roce 2014. České vydání má 264 stran a prodává v plné ceně 699 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Kniha "Hellboy: Neuvěřitelné příběhy" je určena především fanouškům rudého pekelníka. A není to jen proto, že se jedná o knihu, která byla vlastně chytrým marketingovým tahem. Jak to? Mike Mignola v roce 2002 a vlastně ani v roce 2003 neměl moc čas na to, aby tvořil sérii "Hellboy", protože sice pracoval na hlavním příběhu, ale také se věnoval natáčení filmu, kde měl roli, kterou by si asi přál každý autor, jehož dílo je adaptováno. Guillermo del Toro ho přizval na natáčení, měl ho jako poradce a možná vlastně i jako spolurežiséra. Takže byl Mike Mignola celkem zaneprázdněn, ani to kreslení mu tak nešlo od ruky, takže se postupně rozhodoval, že ho bude předávat, ale v té době ještě nikoho nenapadlo, že by se "Hellboy" kompletně předal někomu jinému. A s tímhle nápadem se přišlo právě v souvislosti s filmem "Hellboy".

Když už se natáčí film, chce to nějaké ty doprovodné příběhy, které budou moct vtrhnout na pulty nakladatelství, podpoří se tak film a film podpoří prodeje takových komiksů. Ano, tohle byl skutečně vypočítavý marketingový tah. Ale Mike Mignola neměl čas, a tak se přišlo s nápadem, že se osloví tvůrci, kteří dříve projevili o Hellboye zájem, případně je Mignola nebo nakladatelství měli jako takové zálohy. A tito tvůrci s nadšením souhlasili. A není jich málo, protože se stačí podívat na obsah, kde najdete celkem dvacet osm povídek! To už je pěkné číslo, takže se kniha vytáhla až na 264 stran, což rozhodně není jen čtení na hodinku. Chvíli vám to zabere a je to dobře, protože vás čtení asi bude celkem bavit.

Pravda, pokud jste zarytí fandové Hellboye, bude vás to bavit o něco víc. Sem tam můžete najít odkaz na nějaké události z hlavní linie, sem tam se jedná o příběh, který nemá žádnou návaznost, prostě je to jen jeden příběh s Hellboyem, případně jinou postavou, která má nebo měla co dočinění s "Ú.P.V.O.". Mike Mignola se podílel jen na dvou příbězích, které kreslil jeho dlouhodobý parťák Guy Davis. Jinak jsou ostatní povídky dílem jiných tvůrců. Rozhodně se nejedná o neznámá jména. Najdete zde autory, jako jsou Fabian Nicieza, John Cassaday, Eric Powell, Rona Marz a Jim Starlin, J. H. Williams III, P. Craig Russell, John Arcudi, Alex Maleev nebo Gene Colan, s barvami pak přispěchal většinou Dave Stewart. Každý si mohl s postavou Hellboye dělat v podstatě, co ho napadlo - tedy v rámci možností. Někdy to jsou skutečně hodně specifická díla!

Rozhodně je co číst a jsou zde komiksy, které vás zaujmou například kresbou, která je odlišná od klasického hellboyovského provedení, kdy například "Humr Johnson: Napínavé detektivní dobrodružství" od Johna  Cassadaye je skvěle stylizované, přestávka od Boba Fingermana je pak ukázkou toho, že i s Hellboyem a dalšími funguje karikatura, i když to nemusí být až tak vtipné. Prostor dostávají i jiné postavy než jen Hellboy, kdy za Humra Johnsona jsem moc rád, a jeden příběh s Liz je skutečně skvělý - "Vnitřní démon" od Jasona Pearsona. Jsou zde příběhy zábavné a vyloženě komické, jsou zde i temnější věci, sci-fi i fantasy, ale zapadne sem i realita. Kniha "Hellboy: Neuvěřitelné příběhy" je pro ty, kteří chtějí všehochuť, kde jim něco sedne, něco už tolik ne. Asi zde není moc příběhů, které si zapamatujete, ale třeba ten Powellův mě bavil, Eric ukázal, že má prostě skvělý smysl pro humor. I když vám ve sbírce "Hellboy: Neuvěřitelné příběhy" nesedne všechno, určitě bude víc toho, co vás bude bavit. Ale pro hlavní linii to prostě až tak důležité není. Hezký bonus.

Žádné komentáře:

Okomentovat