2018-01-22

#1616: Technokněží - 80 %


Technokněží (Les Technopères)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2017. Původně vycházelo jako 8 sešitů série "Les Technopères" v letech 1998 až 2006. České vydání má 408 stran a prodává se v plné ceně za 999 Kč (brožovaná) a 1 399 Kč (vázaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (brožovaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (vázaná).

Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Zoran Janjetov

Alejandro Jodorowsky je jedem z těch scenáristů, na jejichž díla jsem v češtině zvědavý, ať už proto, že byl schopen a ochoten se vydávat za hranice, kam se mnozí tvůrci neodváží, především pak v oblasti erotiky, tak i proto, že je to člověk, který přemýšlí a svoje myšlenky je schopný do svých děl přenášet velmi originálním a zajímavým způsobem, jak jsme se mohli přesvědčit v příbězích jako "Incal" nebo "Kasta metabaronů". Tyto nezmiňuji náhodou, protože příběh komiksu "Technokněží" se odehrává ve stejné vesmíru jako dva zmiňované příběhy. Popravdě ale návaznost není až tak zásadní, protože primární je skutečnost, že je to provázáno Jodorowského filosofií, která zde mnohdy hraje skutečně prim, a to někdy i na úkor příběhu, který je až biblického charakteru.

Alejandro Jodorowsky se tím vlastně ani netají, protože už od začátku popisuj hlavní postavu příběhu jako Paleomojžíše, tedy Mojžíše z předchozí doby. Jedná se o Albina, nejvyššího technokněze, který vlastně většinu komiksu vypráví svůj příběh a vysvětluje nám, jak se dostal spolu s půl miliónem lidí na vesmírnou loď, který směřuje k planetě, která by měla být zaslíbeným rájem, kde se nebude vše točit kolem technologie, ale kolem ducha a lidí samotných. Je to trochu zvláštní, když tuhle cestu podstupuje a vede muž, který je nejvyšším technoknězem, ale právě jeho příběh nám má pomoct pochopit, proč se nalodil na vesmírnou loď, proč přizval půl miliónu dalších lidí - a jak si je vybral - a proč musí uhánět a neustále čelit nějakým nebezpečenstvím.

Kniha se skládá z celkem osmi původních sešitů a je to skutečně pořádně obsáhlé čten, neboť zde najdete 408 stran. To opravdu není málo a tahle bichle vám chvíli vydrží. Většina sešitů - vlastně až na ten poslední - je koncipována tak, že na začátku se nacházíme na vesmírné lodi, která putuje za svým cílem. Tam Albino diktuje svoje vzpomínky, ale mezitím musí řešit i nějaké akutní problémy, které jeho pouť vesmírem má. Pak se přesouvá do minulosti, aby nám sdělil, jak se jeho život vyvíjel, kam ho osud zavál. Následně se přesouvá dění k jeho rodině, která je také velmi zajímavá, aby se pak sešit vrátil opět do Albinovy minulosti. Ta koncepce je ve většině sešitů skutečně velmi obdobná a skoro by se pak chtělo říct, že se Jodorowsky opakuje. On se ale místo toho snaží dění gradovat.

Gradování je skutečně prezentováno doslovně, protože jsou to samy postavy, které poměrně často opakují věty ve smyslu "nebylo to nic proti tomu, co jsem prožil na téhle planetě" anebo "nebylo to nic proti tomu, co prožívala moje rodina". Je zde tak neustálá snaha poukázat na to, že ani na chvíli nemohli mít postavy oddech. Stále více se pak dostává do popředí parafrázování cesty Izraelitů z egyptského zajetí, kdy tentokrát se nejedná o zajetí egyptské, ale o zajetí technologické, kdy technologie a ti, kdo je ovládají, jsou zde prezentováni jako ta zhouba, které je potřeba uniknout. Spojitostí s Mojžíšovým příběhem je zde ale víc, ať už je to nalezení vody, když žádná nebyla, anebo i opakované rozestoupení se nějaké masy, aby mohli být poutníci zachráněni.

I když z knihy "Technokněží" doslova čiší Jodorowsky a jeho metafyzično, je zde ještě jeden důležitý prvek - a tím je kresba. Je až k nevíře, jak srbský kreslíř Zoran Janjetov dokázal vše ztvárnit, jak dokázal vytvořit svébytný nikoli jen svět, ale vesmír, jak dokázal ztvárnit všechny vize. Tady se obě osobnosti opět velmi dobře propojily. Bohužel to nutně nemusí znamenat, že vám komiks sedne. Chvílemi je takový hodně dějový, pak najednou skáče k něčemu spíše filosofickému. A místy budete mít pocit, že se opravdu dějová linka opakuje, jen s určitými odlišnostmi, které jsou dány hlavně kresbou, kdy si skutečně říkáte, jak je možné, že vás Zoran dál a dál překvapuje tím, co vše dokáže nakreslit. Navíc z něj budete mít pocit, že se inspiruje u Moebia, což v souvislosti s Jodorowskym potěší ještě víc. "Technokněží" nejsou snadný komiks na čtení, ale stejně si myslím, že to je komiks, který si musíte přečíst.

Komiks "Technokněží" zakoupíte na stránkách Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat