2018-01-24

#1618: Lucifer 2: Děti a monstra - 80 %


Lucifer 2: Děti a monstra (Lucifer: Children and Monsters)
Vydalo nakladatelství Netopejr ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 5 až 13 série "Lucifer". Souborné vydání poprvé vyšlo v roce 2001. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Ryan Kelly, Peter Gross, Ryan Kelly a Dean Ormston

Druhá kniha ze série "Lucifer", která nese název "Lucifer 2: Děti a monstra" už je docela pořádným rozjezdem a jede se zde naplno. Mike Carey se rozhodl, že pojme příběh ve velkém a rovnou ve druhém dílu nám nabídne válku Lucifera s anděly. Zní to docela velkolepě, ale musí se nechat, že Mike Carey si to velké ještě nechává na budoucí díly, protože tohle není díl, který se snaží nutně ohromit, je to díl, který mimo jiné prohlubuje charakter postavy Lucifera, kterého sledujeme skutečně jako člověka, který neustále myslí dopředu a který má vždy plán, který je o nějaký ten krok před ostatními hráči. Ti ani netuší, že jsou součástí jeho plánu a že se jim všechno pod rukama posere. A navíc si nejste jistí, jestli je opravdu tak zlý, nebo v sobě má trochu toho soucitu a někdy pomáhá prostě jen proto, že pomáhá.

Kniha "Lucifer 2: Děti a monstra" je rozdělena na dvě části. První část nese název "Dům komnat bez oken" a druhá, celkem očekávaně, "Děti a monstra". V první části se Lucifer vydal do titulního domu komnat bez okem, což je část, která je velmi inspirována japonskou mytologií a japonským pojetím bohů, i když vše je zařazeno do Luciferova světa a má spojitost s nebem, anděly a démony. Ve čtyřech sešitech, do nichž je tento příběh rozdělen, se nám odvíjí příběh, v kterém Lucifer přichází do sídla Izanami, bohyně smrti, která měla tu smůlu, že si pro sebe uzurpovala Luciferova křídla. A on je chce zpět. Příběh plný nástrah a intrik, kterými Lucifer proplouvá s klidem sobě vlastním, jako kdyby nikdy nemohlo dojít k tomu, že se zmýlí.

Druhá část, "Děti a monstra", už je z trochu jiného soudku. Lucifer už se dostal z domu komnat bez oken. Mike Carey rozehrává příběh, který je na první pohled skutečně gaimanovského ražení. Seznamujeme se s postavami, které neznáme, vypravěč příběhu je zvláštní, celé to je laděno hodně do temna, ale i když to vypadá jako příběh, který nemá souvislost s hlavní linií, je to příběh, který ji dál rozvíjí a který nám přináší onu zmiňovanou válku s anděly. Anebo alespoň jednu bitvu, díky které je zřejmé, proč je hlavní hvězdou tohoto komiksu Lucifer a ne anděl. Andělé jsou pěkná sebranka a Mike Carey jim dává co proto. Jsem za to rád, protože je dobře, že se nejedná o kladné postavy. Jako kdyby ani sami andělé nevěděli, co vlastně jsou, čí vůli následují, i když na tohle by většina z nich měla odpověď. Ale asi ne úplně správnou.

Je vidět, že série "Lucifer" vychází z Gaimanova "Sandmana", což je mimochodem patrné i na tom, že v knize "Lucifer 2: Děti a monstra" je Sen zmíněn a na krátkou chvilku se dokonce podíváme do jeho panství a vzpomeneme pár postav, které se kolem něj hodně točily. Tohle je příjemné, ale stejně tak je vidět, že Carey rozhodně není parazit, který by využíval lávu série "Sandman". Buduje si vlastní silnou značku a v postavě Lucifera už dokázal vytvořit zajímavou osobnost, jejíž osudy chcete sledovat, a to snad i proto, že bude aktivnějším hráčem, než jakým byl Sandman. A co si budeme namlouvat, je docela fajn vidět, že je tu nějaký borec, který dokáže andělům nakopávat ty jejich svatouškovské zadky. A to všechno v příběhu, který má příjemně hororový, i když hodně fantasy nádech. Série "Lucifer" s knihou "Lucifer 2: Děti a monstra" o něco vyrostla.

Komiks "Lucifer 2: Děti a monstra" zakoupíte s parádní slevou na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Lucifer 1: Ďábel vchází do dveří"
"Lucifer 10: Jitřní hvězda"
"Lucifer 11: Večerní modlitba"

Žádné komentáře:

Okomentovat