2017-11-28

#1577: Assassin's Creed 3: Návrat domů - 45 %


Assassin's Creed 3: Návrat domů (Assassin's Creed: Homecoming)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Assassin's Creed: Homecoming" v roce 2017. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Anthony del Col a Conor McCreery
Kresba: Neil Edwards

"Assassin's Creed 3: Návrat domů" je pokračováním příběhu o tom, jak se Charlotte De La Cruz stala členkou Bratrstva asasínů a ocitla se v nečekaném kolotoči událostí, které ji zavedly do minulosti, i když to jen proto, že Bratrstvo asasínů je schopné se vrátit do minulosti prostřednictvím vzpomínek předků jednotlivých členů. Takže máme za sebou návštěvu v Incké říši, ale také v Salemu v období procesů s čarodějnicemi. Na první pohled super, na druhý pohled to skoro vypadá jen jako vybírání zajímavých období, aby děj nebyl dějově nudný. A platí to i pro knihu "Assassin's Creed 3: Návrat domů", kde se Charlotte ocitne v Itálii v období Michelangela Buonarrotiho.

Tentokrát jsou ale scény z minulosti spíše jen takové okrajové, slouží k tomu, aby se odhalila pravda o jedné ze vzpomínek. Překvapivě došlo k tomu, že v minulosti vlastně není komiks vůbec akční a ani trochu tak nepřipomíná hru, jen v některých panelech se kreslíři snažili vložit nějaké skoky a pády, ale vypadá to celkově tak nějak strojené a jednoduše jako znouzectnost, která se snaží zachránit to, že čtyři sešity, které jsou zde obsaženy, posunou děj skutečně jen o kousek. Na akční komiks je tohle málo. Vlastně jen dojde k prozrazení lokace Erudita a jejich útěku. A to je všechno, víc toho "Assassin's Creed 3: Návrat domů" neobsahuje.

Když si tak čtete knihu "Assassin's Creed 3: Návrat domů", říkáte si, co je na hře, podle které je komiks vytvořen, vlastně tak skvělého. Chtělo by se říct, že to bude ona akce, ale tu komiks nedokázal vstřebat a prezentovat. Je překvapivě ukecaný, a to si přitom postavy zase nemají tolik co říct. Je to zdlouhavé, není potřeba tolik odhalit a navíc to jsou věty, které nejsou nijak zábavné. Vlastně trochu nudí. Pak dojde na chvilkovou akci, děj se natáhne nějakým tím panelem z minulosti a jedinou skutečně dobrou scénou, kterou je vygradování odhalení, co se v minulosti stalo. Bohužel to odhalení, které je očividně vrcholem děje třetí knihy, je průhledné a dojde vám celkem brzy. A pak si řeknete, o co tedy vlastně jde?

A na tohle vám komiks nedokáže odpovědět, protože končí ve chvíli, kdy se Bratrstvo sice zachrání, ale vy máte pocit, že to byla jen krátká epizodka, při které se nic zásadního nestalo. Charlotte se stala důležitým členem, ve třech knihách měla rychlý vývoj, ale akce šla stranou tomu, aby se utvořil její vztah Eruditu. A pak s to všechno uzavřelo v otevřeném konci, u něhož zatím není jasné, jak to bude pokračovat, jestli vůbec. Tohle je opravdu jen komiks, který je určen fandům hry, ale je to jen doprovodný materiál, kterému chybí snaha o pořádný drive, jako kdyby sami tvůrci nevěděli, jak z toho udělat příběh, který by skutečně měl jen smysl. Ale asi šlo jen o to, aby se značka prodávala i na jiném médiu. To se podařilo. A nic moc víc to čtenáři nedává.

Komiks "Assassin's Creed 3: Návrat domů" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm"
"Assassin's Creed 2: Zapadající slunce"

Žádné komentáře:

Okomentovat