2016-09-21

#1263: Zlaté jablko - 25 %

Zlaté jablko (Quest for the Golden Apple)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Quest for the Golden Apple" v roce 2015. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Megan Miller
Kresba: Megan Miller

Nemůžu si pomoct, ale jaký má tenhle příběh smysl? Megan Miller, což podle všeho bude profesionální hráčka, se rozhodla, že si pomocí aplikace z internetových stránek http://www.stuffbydavid.com/mineimator navrhne prostředí, kde by se mohl odehrávat příběh, který měla zrovna v hlavě. Jak vizuální stránka komiksu na obálce i adresa webu napovídají, jedná se o příběh, který je zasazen do světa hry "Minecraft". Jsem hrou nepolíbený, k tomu se rovnou přiznám, a jenom vím, že něco takového existuje. Podle všeho se jedná o něco skutečně masového, protože k tomu vzniká docela velké množství publikací. A díky tomu se ke mně "Minecraft" dostal i prostřednictvím komiksu, na jehož základě bych hru nejspíš nezačal hrát. Zatím se tak tedy nestalo.

Příběh komiksu "Zlaté jablko" je klasický fantasy quest, který je zasazen do prostředí hry "Minecraft", jež je tvořena bloky, které odkazují na starou pixelovou grafiku. V tomhle je asi "Minecraft" zajímavý, ale na stránkách komiksu to tak dobře nevypadá, ve skutečnosti to vypadá divně. Vede to i k tomu, že jsou postavy někdy docela těžko rozpoznatelné, někdy je to celé takové mázlé a rozhodně to nepůsobí jako něco, co je zajímavé, ale spíše jako něco, co je podivné. Grafická stránka je přece jen zásadní součástí komiksu, a pokud ta na vás nedovede udělat dojem, tak je to špatné. U knihy "Zlaté jablko" je vidět, že je skutečně cíleno jen a pouze na fandy této pseudo-retro herní pecky.

Děj se tedy točí kolem mladé, rozpolcené Phoenix. Skoro celý život, alespoň ten, co si pamatuje, žije jako vesničanka, ale ve skutečnosti je někým jiným, táhne ji to mimo bezpečí vesnice. Do lesa. A tak se tam jednou vydá. Její čin má neblahé následky na jejího bratra, který se díky tomu promění v zombie. A tady vlastně začíná onen quest, cesta za určitým cílem, jímž je v tomto případě získání zlatého jablka a také lektvaru slabosti, které mohou Phoenixinu bratrovi vrátit jeho skutečnou podobu. I když to chce skoro vypadat epicky, tak je to vlastně jedna procházka lesem do hor, pak plavba řekou a souboj se zlou čarodějnicí. A to je všechno. Na knize je sice napsáno "Neoficiální megakomiks ze světa Minecraftu", ale to mega je opravdu dáno jen počtem stran, kterých je téměř dvě stě.

Příběh je v tomhle směru v podstatě banální, i když dovede zabrat takový počet stran. Nejsou zde žádné překvapivé zvraty, jede se jen na jistotu a příběh končí tak nějak očekávaně, i když s tím, že by mohlo být i pokračování. K tomu zatím v originále nedošlo, ale člověk nikdy neví. Kniha "Zlaté jablko" je pro mě jednoduše marketingovým tahem, respektive spíše snahou jedné fanynky se svézt na slávě hry a trochu na ní vydělat. Je fajn, že vytvořila i další knihy, průvodce pro hráče, ty jsou možná užitečnější. Její komiks není dílo, které by se mělo dostat k širšímu publiku, protože je to prostě komiks špatný, bez nápadu, které mu nesluší ani grafická stránka hry, která mi evokovala fotokomiksy z "bravíčka". Tohle nebyl nejpříjemnější čtenářský zážitek.

Komiks "Zlaté jablko" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat