2016-09-19

#1261: Asterix I-IV - 90 %

Asterix I-IV
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2003 (dotisky v letech 2005, 2012 a 2015). Původně vyšlo jako alba:
  • Astérix le Gaulois (1961)
  • La Serpe d'or (1962)
  • Astérix et les Goths (1963)
  • Astérix gladiateur (1964)

České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.
Scénář: René Goscinny
Kresba: Albert Uderzo

Asterix je jednoduše klasická evropská postava, však už je s námi také 55 let, což je počet roků od vydání prvního alba. Tedy alespoň pokud tento článek čtete ještě v roce 2016, kdy jsem ho publikoval. Možná jste Asterixe nikdy nečetli, ale stejně ho jako postavu budete znát. V lepším případě proto, že jste viděli některý z animovaných filmů, v horším případě proto, že jste viděli nějaký z hraných filmů. Větší oblibu má galský hrdina určitě ve frankofonních zemích, ale je dobře, že se neztratil ani u nás a že se podařilo vydat komiksy, které ve Francii vznikly. Dokonce jsme se dostali díky nakladatelství Egmont tak daleko, že zde máme i všech 36 doposud vydaných komiksů. Ani ve Francii jich prozatím nemají více. Já se ale chci vrátit k těm původním, které tvořili společnými silami René Goscinny a Albert Uderzo. V knize "Asterix I-IV" najdete sebrané celkem čtyři první sešity této série.

"Asterix z Galie" je úplně první sešitem, který o Asterixovi vyšel a je na něm vidět, že se chtěli tvůrci soustředit skutečně především na postavu Asterixe. Neméně oblíbený Obelix zde má v podstatě jen vedlejší roli. Spolu s Asterixem je pak důležitý Panoramix. Ten se totiž dostane do římského zajetí a je to právě Asterix, kdo se ho snaží najít a zachránit. Tomu ještě předchází infiltrování galské vesnice římským vojákem. Příběh je dobře známý i proto, že se stal základem pro první animovaný film s Asterixem, tedy snímek "Asterix a Galové". Musím říct, že i když jsem dříve viděl film, tak komiks je prostě lepší, je zábavnější a celkově mě dostává více. Tohle je to správné seznámení s postavami, které vás vtáhne do světa, kde jsou Galové frajeři, i když někdy trochu pitomí, a Římané jsou vždy za blbce.

"Asterix a zlatý srp" je druhým, příběhem a společně s prvním a třetím dílem tvoří určitou uzavřenou trilogii. V první sešitě se seznamujeme s Galy a jejich kouzelným nápojem, kdy Asterix zachraňuje Panoramixe, ve druhém je Asterix nucen pomoct Panoramixovi získat nový zlatý srp a ve třetím díle, v sešitě "Asterix a Gótové", se Panoramix konečně dostane na setkání druidů, o kterém mluví v předchozích dílech. Druhý díl nás tedy zavádí do Lutecie, kde mají Asterix a Obelix, teď už v podstatě jako nerozlučná dvojka, najít nový zlatý srp pro druida. Jak se ale ukáže, prodej srpů je pořádný byznys a v současnosti se proměnil v černý obchod. Asterix se tedy nemusí vypořádávat pouze se Římany, ale i s dalšími živly.

Aby toho nebylo málo, tak "Asterix a Gótové" nás zavádí mezi Góty. Goscinny a Uderzo se tak do jisté míry snažili historicky pokrýt dané období a ukázat, kdo všechno v té době v Evropě žil. Vede to i k nějakým docela milým vtipům, které jsou založeny právě na historických událostech. Samozřejmě asi nemá moc smysl hledat skutečnou historickou pravdu, ale zasazení do doby i do prostoru je poměrně funkční, což komiks zdobí. Důležitější je ale humor, a ten tu je. Ať už je dán kresbou, scénkami, dialogy nebo čistě slovními hříčkami, všechno tohle je zde přítomno v míře vrchovaté, a rozhodně to není tak hloupé jako některé postavy, jež zde vystupují.

Poslední knihou v této sbírce je "Asterix gladiátorem". Teď už se naplno vracíme k Římanům a k tomu, že je Asterix s Obelixem nucen zachraňovat dalšího obyvatele jejich vesnice, kterým je tentokrát Trubadix, ve vesnici velmi neoblíbený pěvec, ale výborný kamarád. Postavy se dostávají ještě více do světa, a i když se zdá, že je to pořád o zachraňování, jsou zde nové a nové prvky, kdy například prostřednictvím Féničanů se tvůrci lehce, ale úderně trefují do kapitalismu. Právě tahle lehká kritika lidí a společnosti Asterixe také zdobí. I díky ní se jedná o tak oblíbený komiks, který ani po více jak padesáti letech nic neztrácí na své zábavnosti, na své satiře nebo na svých postavách, které jsou prostě nadčasové.

Komiks "Asterix I-IV" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat