2016-06-08

#1183: Holmes 3 a 4 - 75 %

Holmes 3 a 4 (Holmes)
Vydalo nakladatelství Meander v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako dva sešity série "Holmes" - v roce 2012 sešit "L'ombre du doute" a v roce 2015 sešit "La dame de Scutari". České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 320 Kč.
Scénář: Luc Brunschwig
Kresba: Cecil


Luc Brunschwig a Cecil vytvořili komiks, který mě dostal více než první kniha "Holmes 1 a 2", která je v českém vydání vlastně dvojknihou. V rámci tohoto českého vydání začínám mít pocit, že to je možná trochu problém, protože tvůrci se mírně zasekli a vydávání jednotlivých dílů jim jde pomalu. Pokud vzniknou další díly - a já doufám, že ano - a Meander je opět bude chtít vydat jako dvojknihu, budeme si muset na třetí díl počkat několik let, protože ani pátá kniha ještě není vydána a je pravděpodobné, že její vydání, pokud k němu dojde, bude několik let trvat. A je to docela škoda, protože Luc Brunschwig rozehrává v rámci scénáře velmi spletitou hru, u které ještě pořádně netušíte, kam vlastně dojde.

Ono se není moc čemu divit, že vydávání komiksů "Holmes" od Luca Brunschwiga a Cecila trochu trvá, protože když se do komiksu začtete, pochopíte, že za tímhle je skutečně hodně práce. Nejprve je zde scénář, který sám o obě vyžaduje rešerše, aby vše sedělo, jak má, protože Luc Brunschwig se snaží příběh - především pak čtvrtou knihu - velmi dobře zasadit do historických souvislostí, čímž dává legendě Sherlocka Holmese ještě hlubší význam. Jenže pak je zde ještě kresba, na které je vidět, že ji někdo tvořil skutečně s touhou prezentovat co nejvíce a co nejpřesněji. Doba, architektura, kostýmy, ale i historické osobnosti jsou zachyceny perfektně, uvěřitelně a jsem si jistý, že to není pouze povrchní dojem, ale důsledek velmi pilné práce.

Co se týká kresby, tak ten výsledek jednoznačně stojí za to, a to i přesto, že nejsou zásadněji využívány barvy, naopak barvy jsou velmi eliminovány do odstínů, kdy barva se mění především podle toho, jestli jde o současnost anebo o návrat do minulosti. Přesto vás ale neméně silně dovede zaujmout i příběh, který je rozdělen do dvou knih - "Stín pochybnosti" a "Paní ze Scutari". Obě knihy se primárně zaměřují na pátrání po minulosti Sherlocka Holmese ve snaze odhalit, co se stalo u Reichenbašských vodopádů. Přitom není v hlavním dění samotné pátrání, ale v případě knihy "Stín pochybnosti" je to snaha zachránit jednu ženu před nespravedlivou spravedlností.

Druhá kniha v českém vydání, tedy "Paní ze Scutari", se zaměřuje na Sherlockovu matku a na to, kým vlastně byla. A i když by se vše mohlo vyprávět celkem jednoduše, Luc Brunschwig se snaží dávat její osud do historických souvislostí. Dohrává se příběh nespravedlnosti a k tomu ještě získáváte mnohem větší zapojení do celkové představy o tehdejší společnosti, která, nedlouho před první světovou válkou a pádem impéria, byla nemocná a potřebovala ozdravit. Luc Brunschwig jako kdyby neustále odbíhal od tématu Sherlocka Holmese, ale přitom ho celou dobu pořád sleduje a neuhýbá tolik, aby se nám ztratilo ze zřetele. Jenže třetí a čtvrtá kniha toho neřeknou tolik a vy máte potřebu dalších dílů, které prostě nejsou. Je toho moc nevyřčeno, a pokud by to tak mělo zůstat, bude série slabší, než jakou by mohla být. Nezbývá než doufat, že se oběma tvůrcům podaří pokračovat.

Na Comics Blogu si můžete přečíst recenzi na knihu "Holmes 1 a 2".

Žádné komentáře:

Okomentovat