2013-05-03

#40: Iron Man 3 (Iron Man 3, 2013) - 90 %

Iron Man 3 (2013)
Režie: Shane Black
Scénář: Drew Pearce a Shane Black podle postav a komiksů Stana Leeho, Dona Hecka, Larryho Liebera, Jack Kirby, Warrena Ellise a Adi Granova
Hrají:
Robert Downey Jr. (Tony Stark)
Gwyneth Paktrow (Pepper Potts)
Don Cheadle (James Rhodes)
Guy Pearce (Aldrich Killian)
Rebecca Hall (Maya Hansen)
Jon Favreau (Happy Hogan)
Ben Kingsley (Mandarin)

Když se "Iron Man 3" blížil do kina, musím říct, že jsem se na něj nijak netěšil. Nevím, prostě jsem si asi říkal, že to bude něco podobného, jako "Iron Man 2" a že se to zajímavé ztratí ve snaze vypadat cool a být vtipný. Jasně, Robert Downey Jr. je prostě geniální herec a strhne vás vždycky, ale rovnou se přiznám, že z "Iron Mana 2" si zase tolik nepamatuji. Mrzelo mě to "logické" odhalení pravdy na základě rozestavení budov. Odkazovalo to na všechno, co je v komiksu špatně. Vzhledem k tomu, že jsem se v poslední době díval na seriál "Batman" z let 1966 až 1968, tak mi to přišlo hodně podobné. Hledat logiku tam, kde by ji nikdo nehledal, a způsobem, který by nikoho nenapadl. Navíc se Jon Favreau nechal unést úspěchem svého prvního "Iron Mana". Od té doby šla kvalita jeho filmů hodně dolů, což dokázal další komiksovou adaptací "Kovbojové a vetřelci".

"Iron Man 3" však dostal nový vítr do plachet a místo Jona se režie ujal Shane Black, který má za sebou hlavně scenáristické úspěchy se sérií "Smrtonosná zbraň", ale zdá se, že jeho hvězda začne nyní po "Iron Manovi 3" stoupat, protože už se chystá na adaptaci americké verze mangy "Death Note". I když se mu "Iron Man 3" povedl, z téhle adaptace mám docela strach. Ale vraťme se k jeho současnému filmu. Kromě nového režiséra a scénáristy v jedné osobě (připojil se k němu ještě Drew Pearce, který napsal scénář pro očekávaný "Pacific Rim" a hovoří se také o scénáři k filmu "Sherlock Holmes 3") se do filmu pustili především noví herci. Guy Pearce (nehledejte spojitost se scénáristou) je zase jednou skvěle slizký, Ben Kingsley předvádí něco neskutečného, zaujme Rebecca Hall.

Kromě nováčků se ale setkáváme i se skvělou starou gardou. Robert Downey Jr. je sázkou na jistotu, ale to platí o všech hercích. Gwyneth Paltrow je krásná jako snad ještě nikdy, Jon Favreau zase vtipný jako málokdy. Navíc jeho účes ve flashbackové scéně do roku 1999 je naprosto nádherný. Jako počítačový hlas Jarvis se znovu představí Paul Bettany a dočkáme se i Dona Cheadla alias War Machine, nebo Iron Patriot, chcete-li. Skoro by se chtělo říct, že s tímhle obsazením už se nedá natočit nic nového, ale to vůbec není pravda. Film dokáže překvapit, jako jen málo podobných komiksových filmů a Marvel na tohle své dílo může být zase jednou pyšný. A to i díky tržbám, které už se celosvětově, po jednom týdnu, dostaly na 300 miliónů dolarů. Nemluvě o tom, že premiéra v USA je až dnes, v ostatních zemích, jako například i v ČR, byla teprve včera. Nevím, jestli "Iron Man 3" překoná "Avengers", ale má k tomu směle našlápnuto.

Co film zdobí? Tak samozřejmě je to humor, o který se stará většina postav, ale především pak sám Tony Stark. Robert Downey Jr. se našel v těchto rolích, které mají humorné prvky, ale i silné momenty. I v "Iron Manovi 3" dojde na nějaké to skutečné herectví. Na Robertovi je nejlepší, že mu každou pózu věříte. Navíc díky jeho záchvatům úzkosti (vyvolané událostmi v "Avengers") dostává film i zajímavou osobní a psychologickou hloubku. V první řadě ale jde o akční podívanou. V tomhle směru film neselhává a každý fanoušek dostává to, co chce. Velkolepé scény, naprosto skvělé digitální triky a nikoli pouze jedno brnění Iron Mana. Ve filmu je jich skutečně hodně.

Příběh částečně, ale opravdu velmi volně, vychází z komiksu "Iron Man: Extremis", který nedávno vyšel v rámci série "Ultimátní komiksový komplet". Opravdu nehledejte přímou spojitost, ale Warren Ellis i Adi Granov jsou v závěrečných titulcích uvedeni. Kromě toho, že se jedná o skvělý spektákl, máte zde příběh, který má hlavu a patu. Iron Man se musí utkat s nepřítelem, kterého si sám stvořil, což nám na začátku jasně říká. Musí přijít na kloub tomu, proč dochází k výbuchům a kdo je ten tajemný terorista Mandarin a kde ho najde. Myslím, že příběhem vám film skutečně dokáže vyrazit dech. Dvě hodiny a několik minut k tomu jsem film sledoval se zatajeným dechem a nemohl věřit tomu, že se jim to skutečně povedlo, ale je to tak. "Iron Man 3" je rozhodně lepším filmem než "Iron Man 2". Mimochodem, jedná se i o film drsnější, který sem tam těmi mrtvolami dost překvapí.

Abych ale snímek "Iron Man 3" pouze neadoroval, jsou zde chyby, které se prostě nedají jen tak přehlédnout. Logika sem tam selhává, a to proto, aby se ustoupilo efektu. Nechci mnoho prozradit, tak nebudu uvádět příklady, ale hlavně ke konci je vidět, jak se to dělalo hodně na efekt, aby to vypadalo dobře. Na druhou stranu ale to není něco, co by vám mělo zásadně zkazit dojem. Navíc příběh je provázaný velmi dobře a zásahy shůry zase nejsou tak nadměrné. Komiksoví (marveloví) fanoušci zažijí zase jednou pořádné orgie, ostatní se budou dobře bavit a možná nebudou tak nadšení. Film ale rozhodně není špatný. Ke klasické kinozábavě dostanete skutečně pořádnou porci humoru, akce i emocí. A doporučení na konec. Počkejte si až do úplného konce. Po všech titulcích na vás čeká další krátká bonusová a vtipná scéna.

Žádné komentáře:

Okomentovat