2017-11-25

#DP33: Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers - 40%


Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers
Vydalo Hachette Fasciolli jako 134. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 8 čtvrté řady série "Fantastic Four" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v únoru 2017. 

Scénář: Matt Fraction 
Kresba: Mark Farmer

Autorem recenze je Daniel Palička.

Upřímně, už od počátku třetí řady projektu "Ultimátní komiksový komplet" jsem doufal, že zde nebudou špatné komiksy. Mnozí scénáristé totiž ví, jak příběhy srozumitelně psát a kreslíři dokážou pomocí svého osobitého stylu nakreslit dost kvalitních panelů. Jenže co se nestalo, přečetl jsem "Avengers" a "New Avengers" od Jonathana Hickmana, což byly absolutní hromady odpadu. Říkejte si co chcete, Hickman tyto dva týmy psát neumí. Každopádně, po přečtení knihy "Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers" nevím, co dodat. Matt Fraction dokázal napsat ještě větší odpad, ale to předbíhám. 

Nejdříve by bylo dobré si říci, co předcházelo událostem tohoto komiksu. Nemusíte vědět, díky čemu mají jednotliví členové Fantastic Four nové bílé uniformy. Ještě před Fractionem psal tento čtyřčlenný tým již zmíněný Jonathan Hickman. Mnozí fanoušci ho považují za toho nejlepšího autora, který kdy psal komiksy této hrdinské čtyřky. Jeho nezmiňuji jenom tak, jelikož v čísle 587 hlavní série tohoto týmu došlo k hrdinskému obětování Johnnyho Storma alias Human Torche při bitvě v Negativní zóně. Tato smutná událost ovlivnila celý tým. Jakožto nového člena do týmu pozvali Johnnyho dlouhodobého kamaráda Petera Parkera, kterého znáte pod přezdívkou Spider-Man. Ten nabídku přijme a nastávají změny. Tým dostal nové jméno, Future Foundation. Jednotliví členové začali nosit bílo-černé kostýmy, přičemž si do týmu začali zvát nejchytřejší děti světa nejenom lidského původu. 

Čas plynul, přišel rok 2012. Po události "Avengers vs. X-Men" přišlo "Marvel NOW!", díky kterému začaly vycházet 2 úplně odlišné série této superhrdinské rodiny - "Fantastic Four" a "FF". Byly sice mezi nimi rozdíly, ale jedna věc byla stejná. Scénář k sériím psal Matt Fraction. Toho můžete znát zejména kvůli jeho uznávané sérii "Hawkeye" (prvních pět čísel bylo v knize "Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"). My si nyní něco málo řekneme o první zmiňované řadě týmu "Fantastic Four". O co v ní jde? Reed Richards při misi bude zraněn. On sám si zranění zkoumá, přičemž zjišťuje, že pomalu a jistě ho zabijí jeho vlastní buňky. Aby nevzbudil mezi ostatními paniku, rozhodne se uspořádat rodinný výlet do vesmíru. Díky tomu bude mít čas, jenž využije jak pro zkoumání ve své laboratoři, tak pro komunikaci s ostatními.

Fractionův "Hawkeye" podle mě nebyl špatný. Nepovažuji ho sice za převratné dílo, ale rozhodně byl povedený. Jenže co "Fantastic Four"? První dvě čísla byla dobrá. Jenže pak přijde třetí a kvalita jde razantně dolů. Kresba by ještě ušla. Ano, rozhodně bych Marka Farmera neřadil mezi mé oblíbené kreslíře. I přesto mi jeho styl nevadil. Jedinou výtku bych měl u očí, protože mnohdy mi přišlo, že Farmer přehnaně zvýrazňuje oční bulvy. Mohl bych něco málo říci k charakterům? Byly nevýrazné, špatně napsané a absolutně nudné. Sympatický mi ze všech přijel jedině Thing. Ten zde totiž má svoji zajímavou dějovou linku. Ostatní zde jsou ploché figury. Něco málo v příběhu dělají, jenže většinou jsou to hlouposti. Navíc, vzájemné vztahy byly také nic moc, což je dost škoda, jelikož Fantastic Four sází právě na vztahy mezi jednotlivými hrdiny.

Příběh raději nebudu komentovat. Veskrze zde sledujete neustálé cestování na různorodé planety (mnohé vám přijdou velmi zvláštní). Ty bohužel taky nedokážou zaujmout. Nejhůře na vás bude působit planeta připomínající Řím za vlády Julia Caesara. Na druhou stranu, oceňuji originalitu. Přece jenom, takové planety ne vždy můžete uvidět v komiksech od Marvelu. Na závěr bych zmínil ještě nějaké ty plusy, abyste neříkali, že čistě kritizuji. Jak jsem již zmínil, Ben Grimm (neboli Thing) zde má dost povedenou příběhovou linku. K tomu zde také je sešit číslo 8. Ten totiž Fraction napsal výborně. Nevím proč, ale když píše jednu postavu místo týmu s vícero členy, tak umí lépe podat příběh. Kresbu jsem již zmiňoval a originalitu planet taktéž. To znamená, že nyní si shrneme mé pocity.

Matt Fraction mi ukázal, jak může být moderní komiks napsán hloupě. Nezajímavý příběh, špatné charaktery, originální, ale zároveň nevyužité planety. Kvůli tomu všemu komiks "Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers" není ani průměrný. Za sebe říkám, že tohle byl nejhorší samostatný zážitek s tímto týmem, který jsem v rámci projektu "Ultimátní komiksový komplet" podstoupil.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"

Žádné komentáře:

Okomentovat