2017-10-16

#1546: Dechberoucí Zázrak 23: Návrat do přítomnosti - 70 %

Dechberoucí Zázrak 23: Návrat do přítomnosti
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Dílem "Dechberoucí Zázrak 23: Návrat do přítomnosti" se pro mě série zase trochu zvedá, a to i přesto, že jsem doufal, že to skončí trochu jinak. Na druhou stranu, konec, který je zde prezentovaný, dovede vyrazit dech, a zaujme pro další díl, na který se budete těšit. Ano, objevuje se nová postava, která rozhodně stojí za pozornost, a já jsem docela zvědavý, jak se uvede, jak dlouhé bude její působení a jak celkově do příběhu zasáhne. Zatím se můžeme jen dohadovat, ale její zjevení se rozhodně není tak náhodné, jak by se na první pohled zdálo. Vychází opět z české, případně ne příliš vzdálené mytologie, která nám není neznámá. Však si počkejte na jméno dalšího dílu a hned vám bude všechno jasné. Anebo si přečtěte sešit "Dechberoucí Zázrak 23: Návrat do přítomnosti", který vám to prozradí rovnou.

Tereza a Zázrak jsou čtyři sta let v minulosti a snaží se o to, aby magistr Kelly nepřestal existovat, protože ho stále potřebují pro svou přítomnost. Jenže jsou zde síly, které se ho snaží zbavit. Tohle je mimochodem hodně efektivně a hodně dobře nakresleno na první a druhé stránce sešitu, což je ukazuje, že je i v rámci pravidelné série možné přijít s nápady v kresbě, které dovedou pořádně překvapit a nadchnout. Petr Kopl se neustále vyvíjí a je to jen dobře. Ale komiks "Dechberoucí Zázrak" se vyvíjí i scenáristky, kdy ve chvíli, kdy máte pocit, že Petr Macek možná šlápl do trochu hluchého místa, přijde v dalším díle s nápady, které vás opět dovedou pro sérii nadchnout. Sešit "Dechberoucí Zázrak 23: Návrat do přítomnosti" tuhle skutečnost potvrzuje.

První část příběhu je akční, skoro až hororová, aby se vše trochu zklidnilo, odhalilo se trochu z mytologie série a pak zase mohlo dojít k finále, které je opět akční a které zásadně mění rozložení karet pro další dění. Navíc si Petr Macek uvědomuje, že tohle je pořád komiks o lidech, a tak se do toho dostanou i emoce, kdy najednou je Zázrak mnohem lidštější a vy si uvědomíte, že je to pořád nezralý kluk, který dovede dělat pořádné chyby. Ale vše přitom vychází ze situace a z toho, že každá akce má nějaké následky, nějakou reakci. Tohle se mi na sérii líbí, pořád směřuje kupředu, ale přitom zůstává věrná tomu, co bylo v minulosti. I když musím říct, docela by mě zajímalo, co bylo s dalšími postavami, které jsou nyní upozaděny, a moc o nich nevíme.

"Dechberoucí Zázrak 23: Návrat do přítomnosti" ukazuje, že duo Petr Macek + Petr Kopl má pořád nejen co vyprávět, ale je schopno přicházet i s novinkami, a to jak v kresbě, tak i ve scénáři. Musí se nechat, že série nechce zůstat stát na místě, chce být neustále zajímavá, a to se docela daří. Ne každý sešit bude takový, který vás odrovná, ale to snad ani není možné. Zase ale dostanete každý sešit, kde je kvalita nastavena poměrně vysoko, a když už si myslíte, že to třeba půjde se sérií z kopce, zase se zvedne právě na tom, že tvůrčí duo má synergii, která jim funguje a která je stále posouvá k lepším a lepším příběhům. A my tak dostáváme stále dobré čtení, které drží sérii naživu, což bude doufám stav dlouhodobý.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"
"Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů"
"Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!"
"Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!"
"Dechberoucí Zázrak 20: Po nás potopa"
"Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky"
"Dechberoucí Zázrak 22: 1591"

Žádné komentáře:

Okomentovat