2014-12-24

#813: Komiksový rok 2014 v pozitivech

Rok 2014 nám pomalu končí, a tak je na čase, abych se za ním, jako mnoho ostatních bloggerů, ohlédnul a zaměřil se na to zajímavé, co v minulém roce vyšlo, anebo co se v českém komiksovém světě událo. Když už jsem tu měl negativa, chce to i nějaká pozitiva. Jsou to pouze vybraná pozitiva a rozhodně to není topka (nehledejte v tom nějaké pořadí), jsou tu ale komiksy, které mě osobně hodně zaujaly, projekty, které rozhodně stojí za zmínění, a lidé, o kterých ještě budeme slyšet - alespoň v to moc doufám.

Scott Snyder jednoduše dokázal, že je současným Batmanovým pánem a napsal dech beroucí návrat Jokera v takovém stylu, který vás prostě uchvátí. Je to psychologické, je to temné, je to šílené a je to prostě nesmírně dobré. Navíc si vybral skvělého kreslíře Grega Capulla, který dal příběhu tu správnou temnotu. Jeden z nejlepších komiksů, které letos vyšly. Scott si to pak sice trochu zkazil komiksem "Superman: Nespoutaný 1", ale i na něm ukázal, že zvládne celkem dobrý příběh s tímhle hrdinou, což rozhodně není snadné.

Neskutečný komiks, kterému jsem ani trochu nevěřil, ale když jsem ho otevřel, tak jsem jen s pusou dokořán hltal jedno slovo za druhý, stránku za stránkou. Takový pohled na ekonomii se jen tak nevidí. Je to pohled, který vám rozhodně rozšíří rozhledy, protože i když je zde spousta informací, jsou podány způsobem, který je snadno pochopitelný. Některé informace vás donutí přemýšlet, a to je moc dobře. Navíc zvládnete pochopit mechanismy, které jsou jinak vykládány neskutečně složitě. A v neposlední řadě je to i sranda. Skvělý komiks, který rozhodně není jen pro ty, co ekonomii studují.

Myslel jsem, že letos mě Petr Kopl už ničím neohromí, ale jeho pokračování knihy "Procitnutí" mě prostě dostalo. Ukázal zde, že český horor v komiksu existuje a existovat může, navíc může být skutečně český, akční a propracovaný. V tomhle případě je také strašně důležité, že se nakladatelství Zoner Press postaralo o to, aby kniha vyšla v luxusním, vázaném provedení, což prostě hned vypadá lépe. Snad se bude Petrovi dál dařit a bude mít podobně skvělá vydání dále. Mimochodem Petrovi také musím pogratulovat k přeložení jeho knih do angličtiny! V současnosti jsou přeložené a vydané knihy "Skandál v Čechách" a "Pes baskervillský"

BB/art dovydal několik sérií
I když BB/art avizoval, že toho komiksu bude v roce 2014 méně, podařilo se nakladatelství přesto vydat velké množství knih. Jsou mezi nimi rozhodně komiksy, které stojí za přečtení, což jsem se snažil i v recenzích prezentovat, ale nejvíce bych vyzdvihl to, že se podařilo vydat poslední díly hned několika sérií. Kromě toho, že vyšla kompletní novější série "Před Strážci" (v roce 2014 byly publikovány rovnou 3 díly), tak hlavně byly dokončeny dvě série, které vycházely delší dobu - "Transmetropolitan" a "Y: Poslední z mužů". Za tohle jsem moc vděčný a dokončení obou sérií pro mě byla událost.

Nakladatelství Plus se pustilo do souborného vydávání "Peanuts"
V roce 2014 vyšly rovnou 3 sešity sebraných stripů "Peanuts" - "Peanuts: Šťastný Snoopy - Sebrané stripy 1", "Peanuts: Snoopy nad věcí - Sebrané stripy 2" a "Peanuts: Snoopy v oblacích - Sebrané stripy 3". Nezačalo se sice úplně od začátku, ale postupuje se rok po roce, což je paráda. Seznamujeme se s postavami, pořádně probíráme jednotlivá témata, prostě "Peanuts" není nikdy dost. Snad bude vydávání úspěšně pokračovat dál.

Rovnou 4 knihy "Macanuda"!
A stejně jako není dost "Peanuts", není nikdy dost ani "Macanuda". Nakladatelství Meander sice bylo také na vážkách, jak to s komiksy bude, ale díky bohu pokračuje ve vydávání, a to nejen "Macanuda", které je mým oblíbeným pohlazením po duši. V podstatě cokoli, po čem od Meanderu sáhnete, stojí za přečtení. Jen nesmíte chtít superhrdiny, ti tam chybí, i když sem tam se možná nějaký mihne právě v "Macanudu".

Tohle je prostě pozitivum pro český komiks stejně jako v minulém roce. Toho superhrdinského komiksu je zde najednou strašně moc a pro komiks je to moc dobře, protože právě přes superhrdiny je možné se dostat i k dalším komiksům, které rozhodně stojí za to. A třeba to nakonec přece jen pomůže i ostatním nakladatelstvím, kteří po skončení "Ultimátního komiksového kompletu" budou mít zase lepší pozici. I když je otázka, jestli "Ultimátní komiksový komplet" skončí, protože v Británii vychází další, navazující série. Třeba se pojede ještě dál, uvidíme.

Klára Smolíková a Honza Smolík (případně někdo další)
V roce 2014 jsem objevil Kláru Smolíkovou a její tvorbu. Mou první knihou byli "Husité", kteří jsou sice staršího data, ale v roce 2014 Klára spolu s Honzou vydala ještě knihy "Jak se staví město" a "Viktorka a vesmírná dobrodružství". Abych doplnil ještě další, tak skvělou knihou jsou "Řemesla", bohužel v případě knihy "Vynálezce Alva" jsem kvality ještě zhodnotit nemohl, ale ono se dostane i na něj. Ani v jednom případě ale nesáhnete vedle. Klára je skvělá autorka a ví, jak psát pro děti, a to nejen proto, aby se bavily, ale aby se také učily. No, nakonec musím přiznat, že jsem se místy učil já sám. "Řemesla" jsou v tomhle směru naprosto geniální.

Kasta metabaronů
Neměl jsem ještě to štěstí knihu číst v době, kdy píši tento článek, ale jsem si stoprocentně jistý, že se na ni dostane, nejspíš až v novém roce. Tuhle knihu ale v pozitivech musím zmínit, protože to je tak velký projekt na české podmínky a český komiksový trh, že ho nejde zamlčet. Vypadá to, že se nakladatelství Crew krok vyplatil, já v to moc doufám, protože tohle nakladatelství přináší mnoho z toho, co milujeme. Sice ukončilo "Kůstka" posledním dílem (také se na něj dostanu), ale je tu další spousta komiksů a osobně se třeba nesmírně těším na každý díl "Gantz" nebo nový "Útok titánů".

Toho dobrého ale vyšlo samozřejmě mnohem více. V poslední době jsem se konečně dostal ke komiksu "Sex není zadarmo", který je skvělý, za přečtení stojí "Zero 1: Krize", všechny znovu vydané díly "Sin City" nebo "300", pokud máte rádi, tak "Star Wars Omnibusy" rozhodně neurazí, užijete si také "Otčinu", "Mýty", "Lucifera" nebo adaptaci románu "Dívka, která si hrála s ohněm". Jak vidno, toho komiksu je u nás hodně, stačí se jen podívat do knihkupectví anebo sledovat Comics Blog, kde se s recenzemi budete nadále setkávat i příští rok, do kterého vám přeji všechno nejlepší. A dnes si užijte Štědrý den!

Žádné komentáře:

Okomentovat