2014-12-10

#803: Kronika vzkříšence: Druhé procitnutí - 100 %

Ztracený svět
Vydalo nakladatelství ZonerPress v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 328 Kč.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

Když jsem se dověděl, že má vyjít a následně i vyšlo pokračování komiksu "Procitnutí" od Petra Kopla, byl jsem tomu nesmírně rád, protože tenhle moderní městský fantasy horor s akčními prvky mě okouzlil a ukázal, že horor může v českém komiksu fungovat a že může být poměrně originální. Těšil jsem se jako malý kluk, až se ke mně komiks dostane a já se dozvím, jak příběh pokračuje. Jaké bylo mé velké překvapení, když jsem rozbalil balíček, který došel poštou, a tam na mě vyskočila kniha v pevných deskách, v nádherných barvách a celkově parádním provedení. Na tváři se mi usídlil úsměv, protože Petr Kopl se dočkal a jeho kniha má konečně pevné desky a formát, který jí sluší. Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství ZonerPress, které do toho šlo. Musím říct, že pevná vazba a skvělé provedení jsou důvod, pro které se kniha četla ještě o něco lépe.

Hororového komiksu obecně na českém trochu moc není, a tak je příjemné, když nějaký vyjde. Asi by se dalo polemizovat o tom, jak se Petrova kresba hodí pro hororový komiks, ale jakmile si "Kronika vzkříšence: Druhé procitnutí" přečtete, uvědomíte si, že se pro horor hodí dokonale. Petr má skvělou představivost a dokáže nakreslit takové příšery, které jsou skutečně děsivé a jejichž vizuál vám může nahnat husí kůži. Navíc není hororová jen kresba, ale celý příběh místy dostává až překvapivě drsné kontury, i když Petrův humor se rozhodně neztratí ani zde.

S Martinem Lafetkou jsme se rozloučili, když zemřel - šikana je někdy krutá - a zase se vrátil mezi živé, a navíc získal schopnosti, které rozhodně nemá každý. Ten, kdo má tyhle schopnosti, se nazývá vzkříšenec. Je to osoba, která je jmenována jinou osobou, aby zastávala tuto prapodivnou službu, o jejíž podstatě jsme se toho moc nedozvěděli. A v tu chvíli přichází kniha "Kronika vzkříšence: Druhé procitnutí", která toho hodně objasňuje. Spolu s Martinem se dovídáme, jaké jsou základní principy tohoto světa, proč má Martin takové schopnosti, jaké má, ale primárně se dovídáme to, co s těmito schopnostmi má dělat. Sám se to dovídá poměrně drsnou cestou. V tomhle je Petr Kopl dobrý, on prostě ví, jak vyprávět, aby od začátku upoutal vaši pozornost a nepustil.

Knihy "Kronika vzkříšence: Druhé procitnutí" je trochu ukecaná, protože je potřeba hodně říct, aby čtenář pochopil základní principy. Bez toho to prostě nejde. Jenže stejně tak je komiks nesmírně dynamický a tam, kde je to nezbytné, je velmi akční a utíká doslova o závod. Hlavně čtvrtá kapitola je pravé běsnění, které vás strhne a nepustí, dokud nedočtete. Petr tak potvrzuje, že je skutečně dobrým vypravěčem a je jedno, jestli čistě fabuluje, anebo si upravuje příběhy jiných autorů, jak to dělá ve své sérii "Victoria Regina". V případě komiksu "Kronika vzkříšence: Druhé procitnutí" je možné tušit inspiraci mangou, sem tam to možná bude připomínat "Bleach", ale na druhou stranu zůstává originální mytologie, originální postavy a hlavně české prostředí, kde snadno tento horor funguje.

I když se toho hodně namluví o světě vzkříšenců, příběh se nám přesto pořádně posouvá a čtenář se doví hodně o postavách z minulého dílu, hodně se doví o tom, co se kolem Jihlavy děje, ale hlavně sleduje to, k jakým kotrmelcům v Martinově životě dojde, a že to jsou kotrmelce pořádné - na konci jen budete doufat, že další díl, a doufám, že ne poslední, vyjde co nejdříve. Nebyl by to však Petr Kopl, aby nepřidal ještě něco navíc. Kromě toho, že má kniha epilog, který povzbudí v tom, jak se může příběh dál vyvíjet, je tu ještě klasický apendix s bonusovým materiálem. Pokud máte rádi Vysočinu, poznáte zde zajímavá místa, které se v ní nacházejí, a to navíc pořád v rámci příběhu, který díky tomu dostává ještě realističtější a temnější ráz. Nechybí pak něco málo o Petrově tvorbě, která se vyznačuje tím, že je sama o sobě značkou. Petr není jen skvělý autor, ale snaží se dostat co nejblíže svým čtenářům a spojit se s nimi. Tohle je nesmírně důležité a je to nesmírně dobře.

Jsem nadšen, nemůžu jinak. Dostal jsem skvěle vytištěnou a svázanou knihu, který navíc obsahuje strhující, napínavý a hororový obsah, který dokáže vtáhnout a nutí vás myslet na pokračování. Petr Kopl mi dokazuje, že je nejlepším českým autorem, a to nejen v tom komerčním smyslu. Je to tvůrce, který chce vyprávět příběhy, a jsou to příběhy zajímavé. Hraje si s formou vyprávění, hraje si i se svou kresbou, na které je také vidět, že se vyvíjí. "Kronika vzkříšence: Druhé procitnutí" je pro mě skvělou třešinkou na tom českém komiksovém roku 2014 a rozhodně nebude chybět v přehledu toho nejlepšího, co se na našem komiksovém trochu za rok 2014 událo.

Komiks "Ztracený svět" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství ZonerPress.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Procitnutí".

Žádné komentáře:

Okomentovat