2013-12-04

#406: Sherlock Holmes: Skandál v Čechách - 100 %

Sherlock Holmes: Skandál v Čechách
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 289 Kč.

Scénář: Petr Kopl podle Arthura Conana Doyla
Kresba: Petr Kopl

Dal jsem si se sebou takovou menší sázku. Nešlo ani tak o peníze, spíš jsem si řekl, že bych na začátku - ještě před čtením - mohl dát Petrovu nejnovějšímu komiksu hodnocení 100 % a vidět, jestli několik procent uberu. Ano, myslím, že už je každému, kdo se na tyhle stránky vrací pravidelně, celkem jasné, že mám pro Petra Kopla slabost. Nutno ale říct, že se nejedná o slabost neopodstatněnou. Je dána tím, že jeho komiksy jsou prodchnuty humorem, napětím, jsou zde skvěle vykreslené postavy a navíc se vrací do období, které miluji. Teď tedy mluvím o knihách ze série "Victoria Regina", kam patří i nejnovější "Skandál v Čechách". Seznam ostatních knih, které patří do této série, naleznete na konci této recenze a také samozřejmě v knize samotné.
V případě recenze na komiks "Poslední případ" jsem se do Petra trochu navezl z toho důvodu, že postava profesora Moriartyho nebyla využita, respektive neměla zde potřebný nástup, aby se čtenář dokázal dokonale ztotožnit s tím, o jak zásadního padoucha se jedná. Petr sice vypráví znovu příběhy Arthura Conana Doyla, ale činí tak podle svého. Předpokládal jsem tedy, že potenciál Moriartyho využije více. Jak se ukázalo, nebyla to ani tak chyba Petra Kopla, jako chyba toho, kdo způsobil to, že "Skandál v Čechách" vyšel až po "Posledním případu". Chronologicky je jasné, že "Skandál v Čechách" se odehrává před "Posledním případem", ale i logicky jsou zde věci, které je potřeba znát. Kdyby tyhle komiksy vyšly podle chronologie, asi by to mělo lepší efekt, na druhou stranu mám pocit, že moje hodnocení postavy Moriartyho by se nezměnilo, ať už se Petr drží předlohy sebevíc.
Jak je z hodnocení "Skandálu v Čechách" patrné, sázku se sebou jsem nakonec prohrál - nebo vyhrál? - a původní hodnocení nakonec ponechal. Je to hlavně i proto, že mě Petr dokázal překvapit, což se mi obecně při čtení zas tak často nestává. Člověk už zná různé zápletky, ví, co může čekat, ale tady jsou prostě momenty, kdy mi autor vyrazil dech. Ano, na jednu stranu se to může jevit trochu jako přehnané, ale na druhou stranu to do sebe dokonale zapadá. A tak se ve "Skandálu v Čechách" můžeme setkat s postavami, jejichž přítomnost bychom ani neočekávali, ale ony se zde objeví a je jim vzdána pocta, a to ve velkém. Díky za takové zacházení s legendami a jen víc podobných komiksů.
Je celkem logické, že se bude "Victoria Regina" postupně asi stále více srovnávat s Moorovou "Ligou výjimečných". Někde jsem snad četl, že se jedná o takovou malou českou "Ligu výjimečných". Srovnávat se dá jen na základě toho, že jsou zde propojována klasická díla fantastické literatury a každý z autorů to dělá po svém. Nemyslím si, že "Victoria Regina" je malou českou "Ligou výjimečných". "Victoria Regina" má svůj vlastní styl, má svou vlastní poetiku a navíc se Petrovi daří jednotlivé postavy kombinovat takovým způsobem, že se to ani Moorovi nepovedlo. Nemá smysl říkat, že je to kopie "Ligy výjimečných", protože není. Ty zápletky vycházejí z klasických děl, ale Petr je přetváří do nových a hlavně funkčních celků. Ano, jsem nadšený, ale co mám dělat, když je to opravdu tak dobré? Z komiksu čiší láska k umění, k příběhu i ke čtenáři.
"Skandál v Čechách" ukazuje, jak moc se může "Victoria Regina" rozrůst a já doufám, že se tak stane. Na nejnovější knize je poznat, že se vyvíjí nejen svět této série, ale i Petr Kopl a jeho kresba. Chce být lepší, a to je dobře. Jeho linka je místy tak tenká, jak jsme u něj nebyli téměř vůbec zvyklí. Barvy používá v mnohem širší paletě, což nám předvedl vodovými barvami už v "Posledním případu", a tak myslím, že se od něj můžeme dočkat ještě zajímavých překvapení. Jaká očekávání tedy vkládat do "Ztraceného světa", který by měl být podle všeho další Petrovou knihou? Tak očekávání jsou poměrně velká, ale já se nebojím, že by mělo jít o zklamání. Petr Kopl potvrzuje, že je jedním z nejlepších českých komiksových autorů a že mu jde především o to, aby vyprávěl příběh, na což spousta českých autorů zapomíná. Prostě: Jen tak dál! Výborné jsou i bonusové materiály, stejně jako ukázka toho, že Petr opravdu nelhal v tom, že někteří čtenáři se v jeho komiksech objeví.

Komiks "Sherlock Holmes: Skandál v Čechách" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství ZonerPress.

Na Comics Blogu najdete recenze na další knihy ze série "Victoria Regina" od Petra Kopla:
"Tajemný hrad v Karpatech"
"Dracula"
"Pes baskervillský"
"Sherlock Holmes: Poslední případ"

2 komentáře:

  1. Fenomenální zábava za pár kaček v pěkném provedení! Akorát by někdo měl Zoner poučit, jak správně vybírat přepravní službu, protože většina výtisků, které jsem viděl jsou v knihkupectvích silně poškozené a trvalo mi skutečně dlouho, než jsem našel takový, který by byl mé sbírky hodný.

    OdpovědětVymazat
  2. Fenomenální zábava. Skvěle řečeno. Jen doufám, že distribuce bude nějak pořešene anebo snad je to jen případ jednoho knihkupectví, protože to by rozhodně byla škoda, kdyby to mělo platit pro větší množství.

    OdpovědětVymazat