2014-11-21

#790: Y: Poslední z mužů 10: Odpovědi - 80 %

Y: Poslední z mužů 10: Odpovědi (Y: The Last Man 10: Whys and Wherefores)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako díly 55 až 60 série "Y: The Last Man" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "Y: The Last Man 10: Whys and Wherefores" u Vertiga v roce 2008. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, José Marzán, Jr.

Nakladatelství BB/art v poměrně krátké době dokončilo dvě série, které u nás vycházely a které jsou velmi kvalitní. Tou první byla série "Transmetropolitan", která skončila skvěle, a Spider Jerusalem se s námi rozloučil ve své vrcholné formě. Druhou sérií, která se završila desátou knihou, je "Y: Poslední z mužů". Je to finální setkání s Yorickem Brownem a jeho opičákem Ampersandem a s dalšími postavami. Tentokrát ale nečekejte žádné bonusy, Brian K. Vaughan a ostatní tvůrci se zaměřili pouze na příběh, což jim také vyšlo. Děj se uzavřel a myslím, že skončil se ctí. I když jsou zde momenty, kdy máte pocit, že nebylo všechno řečeno, případně, že to bylo řečeno z rychlíku, celkově to k sérii sedí a nebudete mít nejspíš pocit, že vám něco uniklo, nebo že jste byli o něco zásadního ochuzeni.

Co by se vlastně ještě mělo zakončit? To hlavní bylo řečeno, a co bylo skutečně příčinou nákazy, to se najisto nikdy nedovíme. Ani desátá kniha nedává jasnou odpověď, spíš vám ještě víc zamotá hlavu. S tím se nedá nic dělat, protože to, co je hlavní, to je skutečnost, že Yorick musí najít Beth. Svou lásku, kterou před pěti lety požádal po telefonu o ruku, ale pak se všechno podělalo. Všichni muži, nebo alespoň většina z nich, prostě zemřela. Najde Yorick svou milovanou? Tohle je ta základní otázka, na kterou je zodpovězeno, a vy si uvědomíte, jak je tenhle příběh vlastně krásný po stránce vztahové. Brian K. Vaughan je krutý romantik a ty emoce na vás budou v tomto případě skutečně čišet.

Příběh se v desátém dílu skutečně uzavírá a vy se dovíte to zásadní, co potřebujete. Budete vědět, jak to dopadlo s Izraelkami, jak to dopadlo s Héró, s první Beth i s druhou Beth, které už dříve Yorick udělal dítě, jak to skončilo s Ampersandem a vlastně i s lidstvem. Brian K. Vaughan v tomhle smyslu nenechává otevřené dveře a končí tak, jak byly charaktery rozepsány a jak byly navrženy. Yorickův příběh je přesně takový, jaký byl jeho život. A i když byl hodně velkou část série pořádnou osinou v zadku, nakonec je to on, s nímž ten příběh silně prožíváte, a ty emoce jsou opravdu hluboké. Když jsem komiks před pár lety četl poprvé v angličtině, emoce mě dostaly - to znamená, že jsem u toho finále prostě bulel. Teď, když jsem komiks četl podruhé, nebyl zážitek o nic menší.

Ano, mohlo by se říct, že to bylo trochu prvoplánové, ale to si nemyslím. Příběh nemá nutně šťastný konec, nemá ani jednoduchý konec, a to rozhodně prvoplánové není. Tvůrci společnými silami zakončili sérii se ctí a je vidět, že se finále nepokusili podcenit. Jen ta poslední kapitola, která je delší než ostatní, je složená spíše z takových krátkých scén. Vlastně je to něco, jako když na konci filmu máte ještě text o tom, co bylo s postavami dál. Jsou to ale hezké scény, které se proplétají finálním setkáním s Yorickem v době, kdy nám trochu zestárnul. Všechno se tak pěkně završí a my tak máme v knihovničce další kompletní sérii, kterou si konečně můžeme přečíst celou, protože si myslím, že "Y: Poslední z mužů" je jedním z těch příběhů, které by se měly číst najednou. Tak jsou skutečně silné. Nemůžu se dočkat, až se k téhle sérii zase někdy vrátím.

Komiks "Y: Poslední z mužů 10: Odpovědi" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Y: Poslední z mužů 1: Jako jeden muž"
"Y: Poslední z mužů 2: Cykly"
"Y: Poslední z mužů 3: Malý krok pro lidstvo"
"Y: Poslední z mužů 4: Heslo"
"Y: Poslední z mužů 5: V kruhu"
"Y: Poslední z mužů 6: Holky s holkama"
"Y: Poslední z mužů 7: Zvláštní vydání"
"Y: Poslední z mužů 8: Dračice v kimonu"
"Y: Poslední z mužů 9: Matka Země"

Žádné komentáře:

Okomentovat