2014-03-24

#551: Husité - 90 %

Husité
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2012. Vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář a text: Klára Smolíková
Kresba: Jan Smolík


Ve snaze maximálně pokrýt to, co u nás vychází, se snažím o to, abych upozornil i na takové komiksy, které nejsou úplně tradiční, za to v sobě ale mají poměrně zásadní potenciál, případně přinášejí něco trochu nového. Kniha "Husité" je přesně takovou, a to proto, že spojuje klasický prozaický text s komiksem a s ilustrací, což ještě není až tak výjimečné, ale přece jen stále ne tak časté. Navíc informace zde obsažené, i přesto, že jsou vyprávěny fabulovaným příběhem, mají v sobě historický základ. Nejsou zde kompletní údaje o zvoleném období, respektive hnutí, ale přesto je zde dostatek informací, že by "Husité" mohli sloužit jako výtečný doplněk učebnice dějepisu.

Klára a Honza Smolíkovi jsou duo, které je nejvíce asi známé ze stránek "Čtyřlístku", ale pro mě osobně se stali hvězdami až díky knize "Husité". Čekal jsem od nich zajímavé podání dějin pro děti a dostal jsem téměř revoluční produkt. "Husité" jsou knihou, která je vhodná pro děti, které se chtějí bavit zajímavým příběhem, ale je vhodná i těm, které se chtějí něco dovědět. Je to kniha pro ty, co rádi čtou, i pro ty, co si rádi prohlížejí obrázky. A z hlediska informačního se jedná o knihu, která může dát poměrně dost i dospělému, protože dějiny, jak jsou zde pojaty, se nevyhýbají žádné kritické události, žádným úmrtím, defenestracím, apod.

Jak jsem říkal, jedná se o knihu, která by byla vhodným doplňkem k učebnici dějepisu, a to hlavně proto, že dokáže podávat dějiny hravě a zajímavě. Doplňkem pak proto, že zde přece jen chybí trochu lepší datování a je tu jeden velký problém v tom, že se v historii neskutečně skáče, což není pro příběh až takový nedostatek, spíše je to zajímavé oživení, ale z hlediska přehlednosti to problém být může. Mezi historickými událostmi se zde skáče podle toho, jak malý chlapec Mikuláš praští holí. Hůl - konkrétně žižkovka - je totiž nástroje, který Mikuláše, chlapce z konce 19. století, a Anežku, děvče z naší doby, přenáší do různých období a k událostem, které souvisejí s husitským hnutím. Jednotlivé události jsou podány poměrně zábavně a přesto je zde všechno podstatné, co potřebujete vědět.

Spojení komiksu s beletristickým textem je pak zajímavé především z toho hlediska, že je to právě komiks s popisky, který jednotlivé události a osobnosti dokresluje tak, aby měl čtenář z každé kapitoly vše podstatné. A tak Mikuláš a Anežka projdou celou husitskou dobu od upálení Jana Husa až po bitvu u Lipan, všechno navíc prostřednictvím různých vtípků, které se vyskytují právě v ilustracích a komiksu. Je to zábavné, má to myšlenku, příběh není jen tak odfláknutý, jen je škoda, že zde není více chronologie a možná ještě o něco větší propojení textu a komiksu. Jinak by to bylo skutečně dokonalé. Doufám, že autorská dvojice se pokusí o něco podobného a doufám, že rodiče budou dost inteligentní na to, aby tohle dali dětem číst. Dějepis může být sranda.

Knihu "Husité" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat