2014-05-22

#638: Mýty 5: Trpká období - 80 %

Mýty 5: Trpká období (Fables: The Mean Seasons)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 22, 28 až 33 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Mean Seasons" v roce 2005. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Steve Leialoha, Tony Akins a Jimmy Palmiotti

"Mýty" jsou takový ostrůvek v moři neklidu. Když se do téhle série začtete, je to téměř jako balzám na duši. Bill Wilingham si krásně hraje se známými postavami, dává je do nových souvislostí, do naprosto nových příběhů, a ono to funguje a je to pořád zábavné a pořád originální. Tohle je prostě moderní originalita. Recyklování toho, co tu existuje dlouho, ale nazírá se na to naprosto nově, neotřele a tím se vytváří něco, co je sice známé, ale zároveň nepředvídatelné a okouzlující. Přesně taková je série "Mýty". Přívlastek "kouzelná" k ní sedí naprosto dokonale. Projevuje se to třeba i v tom, jak krásně jsou udělané rámce jednotlivých stránek příběhu "Trpká období". S tímhle si tvůrci parádně vyhráli.

"Trpká období" jsou knihou, která obsahuje celkem sedm původních sešitů. Ty jsou rozděleny do různě dlouhých příběhů, jejichž délka roste geometrickou řadou. První příběh je tvořen jediným sešitem, druhý dvěma a poslední, nejdelší, čtyřmi. První se jmenuje "Zhýralá Popelka" a vypráví nám o téhle notoricky známé postavě tak, jak ji skutečně neznáme. Popelka je třetí ženou Krásného Prince a podle všeho se to na ní dost zle podepsalo. Její příběh je o tom, že se rozhodla spojit síly s nepřítelem. Anebo je všechno jinak? Bill rozepsal příběh, který je výborně vypointovaný, i když se vlastně jedná o seznámení s postavami, které tak úplně neřeší další dění.

Z naprosto jiného soudku jsou pak "Válečné příběhy", které se vrací do druhé světové války, k jedné tajné misi, která se podle oficiálních záznamů vlastně nikdy nestala. Asi nepřekvapí, že součástí téhle mise byl i Wolf. Bill Willingham dokáže i tuhle válečnou misi podat pohádkově, ale přitom je to dobrý příběh, kde jde o čest, přátelství a nostalgii. Trochu ennisovské, ale v naprosto odlišném stylu. Tenhle příběh je holdem nejen pohádkám, ale i filmům a literatuře. "Válečné příběhy" se nemusí líbit každému, ale pro mě to má nádherný béčkový nádech, který se mi vždycky líbí a který jsem si nesmírně užil.

Poslední jsou "Trpká období", což je čtyřdílný komiks, který už se zase vrací k hlavní dějové linii a ukazuje nám, že dochází ke skutečně závažným zvratům, které budou mít dopady na další dění. Seznamujeme se s novými postavami, které krásně zapadají do celého tohohle pokrouceného světa. Bill Willingham neskutečně přemýšlí o tom, jak jednotlivé postavy mohou fungovat, jaké vztahy mohou mít, jak se mohou do příběhu zapojit. Očividně je před námi i něco velkého, ale to už je ponecháno na další knihu. "Trpká období" mohou trochu zklamat v tom, že se toho opravdu mnoho nestane, respektive nikoli v hlavní linii, ale pro ty, co mají rádi pohádky a líbí se jim fantastické světy, je tohle krásný návrat někam, kde to opravdu stojí za to, kde jsou hodní a zlý, jen přesně nevíte, kteří jsou kteří. I tohle je na komiksu parádní. Staré známé role dostávají naprosto nový rozměr.

Žádné komentáře:

Okomentovat