2014-12-17

#808: Superman: Nespoutaný 1 - 60 %

Superman: Nespoutaný 1 (Superman Unchained vol. 1)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné a brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Superman Unchained" u DC Comics v roce 2013. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2014. České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná), 599 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Scott Snyder
Kresba: Jim Lee, Dustin Nguyen a Scott Williams

Superman nikdy nepatřil k mým oblíbeným hrdinům a nestalo se tak ani poté, co BB/art začal tuto postavu více vydávat a já jsem zjistil, že její svět je skutečně velmi rozsáhlý a že je zde tolik postav, až z toho oči přechází. Hlavně proto, že k těm postavám nemám žádný vztah, si nejsem schopný vytvořit vztah ani k Supermanovi. Ale tak na druhou stranu mě velmi zaujalo to, že se scénáře komiksu "Superman? Nespoutaný" chopil Scott Snyder, což je zase autor, kterého mám hodně rád a v podstatě jsem od něj nic špatného nečetl, tedy nic vyloženě podprůměrného. A do toho ještě kresba Jima Leeho, která mě sice už nechává celkem chladným, ale nemůže se mu vzít, že jeho komiksy prostě vypadají dobře. Co z tohoto spojení tedy nakonec vzešlo?

Tak v první řadě si myslím, že je trochu škoda, že tohle ani v Americe nejprve nevyšlo jako jedna kniha, protože je to tak nějak useknuté v polovině, před koncem, a čtenář si jen těžko dokáže představit, co v těch dalších čtyřech sešitech asi ještě bude. Popravdě mám pocit, že by klidně bylo možné komiks zakončit jedinou další kapitolou, ale Scott s Jimem se rozhodli, že k nám budou velkorysejší. V celkem devíti kapitolách je popsán příběh, s kterým mám klasicky problém - vytváří se zde nová mytologie, takže celý příběh může stát naprosto samostatně a bez toho, aby skutečně ovlivnil Supermanův svět. Ale jak říkám, druhá, menší polovina u nás ještě nevyšla, a tak se mohu mýlit.

Hned na prvních stránkách na nás vyskočí překvapivé zjištění. Skoro to vypadá, že Superman není jediným tvorem svého druhu, ale že od konce třicátých let se na planetě Zemi nachází jiný mimozemšťan. Co se s ním stalo? Jakou měl vlastně úlohu ve druhé světové válce? A jakou úlohu bude mít v příběhu, který sledujeme? Začíná to vypadat, že Scott Snyder přece jen trochu zahýbe s osudy postav, ale na druhou stranu toho rozehrává tolik, že vlastně ani nevíte, jestli tohle všechno dokáže vhodně dokončit. Aby se v tom chlapec neutopil a nakonec nedoplatil na to, že si ukousl trochu více, než mohl zvládnout.

Ale jak říkám, je to otevřené a rozhodně se nedá Scottovi vzít, že by se snažil. Pokud jsem u "Batmana" vyzdvihl, jak se mu podařilo změnit sérii na pořádné psychologické drama, až téměř v psychologický horor, tak v případě "Supermana" se k něčemu takovému neuchýlil. Vzal Supermana jako mimozemšťana, tedy stvoření, kteří všichni nemohou přijmout a ani nechtějí, a podíval se na něj jako na hrozbu. Dal ho do souvislosti s existencí dalšího mimozemšťana, a to vše zastřešil tím, co je a co není spravedlnost, co může a co nesmí člověk se schopnostmi udělat. Když se přes to Leeho pozlátko dostanete k tomuto hlubšímu tématu, které je ale podáno celkem polopaticky, máte pocit, že je tu něco víc. Zároveň jste však svědky toho, jak Snyder využívá různá klišé, jako nečekanou záchranu na poslední chvíli, situaci "máme ji, ale nezabijeme ji, i když jsme chtěli", nebo používá záporáka, kterého nejde porazit. Líbí se mi silné pojetí Lois, která vlastně Supermana nepotřebuje, protože krize zvládne sama. Většinou.
Obálka limitované edice

Komiksu "Superman: Nespoutaný 1" nelze vzít, že má docela dobré nápady (psychologická hra s Jimmym je výborná). Děj je takový, že se pořád snaží držet vaši pozornost a ujistit se, že se nebudete nudit. Tohle je celkem sympatické, protože některé linie by se daly roztáhnout do klasického příběhu v rámci standardní série. Scott s Jimem chtějí nabídnout hodně, ale je toho až moc. Je to přeplácané. Vytváří se další tajné společenství, přidávají se nové postavy. V tomhle směru je to pro mě jen další příběh se Supermanem, kterých je strašné množství. Ten příběh ale má, kam se vyvinout, stejně jako má kam spadnout. Takže snad ten druhý díl přinese rozhřešení, které bude stát za to. Scottovi to přeji, stejně jako čtenářům, kteří ještě komiks nečetli v angličtině.

Komiks "Superman: Nespoutaný 1" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované verzi a ve vázané verzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat