2014-12-04

#799: Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba - 75 %

Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba (Star Wars Omnibus: Menace Revealed)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2014. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Star Wars: Republic: Starcrash (Republic 27)
  • Star Wars: Heart of Fire
  • Star Wars: Republic: The Hunt for Aurra Sing (Republic 28-31)
  • Star Wars: Jedi Quest
  • Star Wars: Jango Fett
  • Star Wars: Zam Wesell
  • Star Wars: The Bounty Hunters: Aurra Sing
  • Star Wars: Poison Moon
  • Star Wars: Starfighter: Crossbones
  • Star Wars: Full of Surprises
  • Star Wars: Most Precious Weapon
  • Star Wars: Practice Makes Perfect
  • Star Wars: Machines of War
Souborně jako "Star Wars Omnibus: Menace Revealed" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2009. České vydání má 480 stran a prodává se v plné ceně za 990 Kč.

Scénář: Doug Petrie, John Ostrander, Tim Truman, Ryder Windham, Ron Marz, Michael Carriglitto, Haden Blackman a Jason Hall
Kresba: Randy Green, Jan Duurdema, Davidé Fabbri, Pop Mhan, Tom Fowler, Ted Naifeh, Dave McCaig, Adrian Siber, Ramon Bachs, Manuel Garcia a Francis Portela

Nakladatelství BB/art si to přifařilo na český trh s dalším omnibusem ze světa "Star Wars" a nutno říct, že je to zase pěkný špalek. Jeho velkou výhodou je, že se jedná o komiksy moderní, které nejsou plné slov, ale jde hlavně o akci a příběh, což je někdy až překvapivě důležité a sem tam najdete něco, co je opravdu dobré. Myslíte si, že před sebou máte jen něco, co prostě vychází z vesmíru "Star Wars" a nějak zásadně nerozvíjí mytologii, což je vlastně pravda, ale ty příběhy jsou někdy prostě dobré a baví. V omnibusu je celkem 13 příběhů, některé dlouhé, některé skutečně krátké, tak se na ně půjdeme postupně podívat.

"Vesmírná havárie" je klasický fantasy příběh zakomponovaný do sci-fi světa. Není to nic proti ničemu a nutno říct, že tohle techno-fantasy docela funguje. Je to klasická pohádka o princezně a princovi, který ji má zachránit, díky Jediům je to navíc pořád rytířské. Sci-fi prvky na zámku tomu vůbec nevadí, spíš tomu dávají něco trochu navíc. Následuje pak třístránková jednohubka "Ohnivé srdce", která je o daru vzpomínek. Asi to jen prolétnete a budete chtít něco dalšího (a delšího), protože tohle je přece jen příběh, kde by chtělo říct víc. "Ohnivé srdce" je jen takové intermezzo, protože na scénu už se chystá Aurra Sing. Tohle je jedna z nejpovedenějších postav "Star Wars" světa. Je divná, je krásná, je vražedná a zabíjí Jedie. Prostě výborná kombinace.
Filmová Aurra Sing

"Hon na Aurru Sing" je jedním z těch delších komiksů, kde se Jediové snaží vyrovnat s hrozbou Aurry Sing a tím i se svou minulostí, protože Aurra je tak trochu dítětem Jediů. Výborný akční příběh, kde se cestuje, zabíjí, pátrá, a i když možná trochu tušíte, jak to nakonec dopadne, stejně budete doufat, že to tak bude, anebo třeba budete rádi, že je to trochu jinak, a vy budete mít štěstí na další zajímavý příběh se skvělými hrdiny. S Aurrou se ale na chvíli rozloučíme, abychom se setkali znovu s Anakinem a Obi-Wanem. Oba dva jsou ještě mladí a Anakin je teprve chvíli Padawanem, Líbí se mi, že se daří držet charaktery postav a vy poznáváte ty osoby, které tak dobře znáte z filmů, hlavně pak z dvojky. Jsou tu nějaké ty berličky, jako třeba flashbacky na vymyšlené události, které jsou nutné pouze pro daný příběh. Události se sice mohly stát, ale jsou jen oporou pro daný příběh. Tolik nevychází z již nastavené mytologie, respektive pro vlastní potřeby si vytváří další.

"Jediovský úkol", kde je mimochodem vizuálně skvělý záporák, je za námi a my se dostaneme k postavám, které mám osobně velmi rád - k lovcům lidí. V příbězích "Jango Fett" a "Zam Wesell" se v podstatě odvíjí jeden příběh, kdy první z uvedených je o jedné zakázce, druhý příběh je pak o následcích, které taková zakázka měla. Jango a Zam jsou natolik dobré postavy, že si skoro přejete, aby toho o nich bylo víc. Bude vás zajímat romantická rovina, která mezi nimi vzniká a prohlubuje se, ale přitom stále zůstává u toho, že se ty postavy nijak zásadně nekroutí, jsou pořád stejně nepřístupné a chladné. Tyhle dva příběhy jsou rozhodně mezi tím nejlepším v celé sbírce. Ale ještě nekončíme.
Jango Fett ve filmu

"Nájemní lovci: Aurra Sing" je představení Aurry Sing v klasickém světle, kdy vidíte, jak je tahle děsivá žena schopná. S ní si nebude nikdo zahrávat. I když se mi nelíbí, jak jsou zase trochu nesmyslně využívány elementy, což je hodně velké klišé, tak finále tohoto příběhu se mi prostě zamlouvalo. Není to překvapivé, ale krásně to vykresluje postavu, s kterou se ještě chcete setkat. Krátká variace na téma "kdo je vlastně vrah" má celkem šest stránek a jmenuje se "Otrávený měsíc". Opět jen v rychlosti přelétnete a můžete se vrhnout na poslední delší příběh, tentokrát ze světa "Starfightera". Tady mě osobně zaujala hlavně kresba. "Starfighter: Zkřížené hnáty" obsahuje skvěle nakreslené postavy, kdy právě pro tyhle různé rasy to bylo třeba.

A co na závěr? Celkem čtyři poměrně krátké příběhy z pera Jasona Halla, které na střídačku kreslili Manuel Garcia a Francis Portela. Jedná se o komiksy "Samá překvapení", "Nejvzácnější zbraň", "Opakování, matka moudrosti" a "Válečné stroje". Všechny mají společného jedno. Jsou krátké, stručné, spíše akční než dialogové a rychle uplynou. Vracíte se ke známým postavám a známým scénám, ale ani v jednom případě se nejedná o něco, co by vás ohromilo. Tohle je klasická vata, případně něco, co by se klidně mohlo objevit v časopiseckém vydání i u nás publikovaného magazínu. Není to úplně pomyslná třešinka na dortu, ale ani to neurazí.
Filmová Zam Wesell

"Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba" krásně zapadá mezi všechny ty "Star Wars" omnibusy, protože i v tomhle případě se jedná o kvalitní mainstreamové čtení, přesně to, po čem chcete sáhnout, když nechcete nic náročného, ale chcete se bavit a chcete se nechat unášet do předaleké galaxie. Nemyslím si, že je nutné milovat Star Wars vesmír, abyste si knihu užili, funguje celkem obstojně i samostatně, ale samozřejmě, pokud máte k postavám vztah, bude se vám to číst lépe. A pokud k nim vztah nemáte, možná si ho uděláte. Jediové zde nemají hlavní slovo, ale takové postavy jako Aurra Sung, Jango Fett nebo Zam Wesell rozhodně za pozornost stojí. Jestli mají nějaké omnibusy skutečně kvalitu, jsou to právě ty ze světa "Star Wars".

Komiks "Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1"
"Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 2"
"Star Wars Omnibus: Vyslanci a zabijáci"

Žádné komentáře:

Okomentovat