2014-12-23

#812: Komiksový rok 2014 v negativech

Ještě před tím, než se dostanu na to, co považuji za pozitivní na českém komiksovém trhu v roce 2014, tak se musím podívat i na nějaká ta negativa, která se v českém komiksu objevila. Nebylo toho mnoho, ale ono nemůže být všechno jen dobré, a to jak v případě knih, tak i v případě toho, co se obecně v komiksu děje. Takže zde je shrnutí toho, co mě zaujalo v tom negativnějším smyslu slova.

Mám nakladatelství RandO celkem rád, ti lidé jsou mi sympatičtí, ale tahle kniha je prostě neskutečný přehmat. Nelíbila se mi, nevzrušovala mě, což by měla, a navíc mi přišla strašně špatně vytištěná, respektive spíše nasázená. Zvětšované kresby, které zvětšené rozhodně nevypadají tak dobře. Ta erotika zde není nijaká dech beroucí, a to přesto, že Marco Turini rozhodně kreslit umí. Stačí se podívat na obálku, která je na tom celém nejlepší. Tohle pro mě bylo jedno z větších zklamání.

Některé superhrdinské komiksy
Tady už se nedá mluvit ani moc o zklamání, protože prostě čekám, že ne všechno superdinské, co u nás vyjde, bude naprosto úchvatné. Prostě není. Podepsalo se to jak na některých komiksech od BB/artu, tak na některých komiksech v rámci "Ultimátního komiksového kompletu". Abych byl trochu konkrétní, tak mě nijak nedostaly tyto komiksy: "Ultimátní komiksový komplet 06: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2", "Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce", "Liga spravedlnosti 2: Zrození zla" nebo "Superman 2: Tajnosti a lži". Já mám superhrdinské komiksy rád, i když to tak možná nevypadá, ale když jsou hloupé, tak si kritiku prostě zaslouží.

Komiks "Galaxia" mám nesmírně rád a myslím si, že je to jeden z nejlepších komiksů, které "ABC" kdy vydalo, ale to, co s ním sám Václav Šorel provedl v prozaické formě, to mě velmi mrzelo. Vytratilo se z  něj napětí, vytratil se z něj ten lehký horor, který v něm celou dobu byl, což je strašná škoda. Román se nečte dobře. Komiks to nijak nedegraduje, ale není zde nic, co by ospravedlňovalo umělecké snahy spojené s vydáním.

Degradování odkazu Káji Saudka
Osobně jsem velmi rád, že vyšel komiks "Muriel a andělé", protože jsem předtím neměl to štěstí ho číst, ale to, co kolem komiksu vzniklo a co vzniklo obecně okolo díla Káji Saudka, to je prostě smutné. Kniha "Muriel a andělé" vyšla jako luxusní, přemrštěně drahá publikace, což jednoznačně znamená, že se k ní nemohl dostat každý. A nedostal. Pak vyjde aukční katalog pro aukci, která se nakonec pro policejní zabavení nekoná. Máme tu národní poklad a skutečně se k němu chováme neskutečně ochranitelsky. Místo, aby jeho dílo bylo pro všechny, je pouze pro vyvolené, což je škoda. Právě dílo Káji Saudka v takovém provedení, které je dostupné větší skupině čtenářů, by mohlo vést k oživení zájmu o komiks. On ten zájem není malý, ale proč ho nepodpořit? No proč, ono by se na tom asi tratilo...

Zoner Press přestává vydávat mangu
Je to smutné, ale co naděláte. Když se prodeje výrazně snižují, znamená to, že nejprve omezíte vydávané množství. No, a když ani to moc nepomůže, tak nezbývá nic jiného, než neúspěšný produkt stáhnout nebo v tomhle případě přestat vydávat. Když nic jiného, tak to alespoň vedlo k tomu, že si čtenáři mohli koupit již vydané komiksy za skutečně skvělé ceny. Za to bych sám chtěl velmi poděkovat.

Crew přestává vydávat "Ultimate Spider-Man a spol."
Podobný případ jako předchozí. Je vidět, že ten náš trh na pravidelné, časopisecké vydávání na pokračování, prostě není stavěný. Nevím, jestli někdy bude, pokud tedy pomineme komiks určený pro děti, který zde v pravidelnosti docela tradici má. Nakladatelství Crew se ale nemůže vzít, že se snažilo do poslední chvíle, stejně jako se mu podařilo ukončit vydávání tak, aby alespoň příběhy, které byly otevřeny, došly svého konce.

Čekal jsem více projektů na crowdfundingu, ale ne od nakladatelství...
Ne, že by těch projektů bylo úplně málo, ale osobně jsem měl pocit, že zde není tolik těch, co by mě tak moc zaujaly. Osobně jsem nejraději za to, že vyšla kniha "Nejdůležitější věc na světě", která určitě stojí za přečtení. Mimo jiné se podařilo zainvestovat i první český komiks na Kickstarteru - "On the Coast of Dreams". Jinak jsem ale nějak moc sám neměl pocit, že by toho bylo moc. Snad ještě crowdfundingové formy limitovaných edic u Comics Centra. Ono to je hezké, ale doufám, že to nedojde tak daleko, že podobnou formou budou pod hlavičkou klasického nakladatelství vydávány i nelimitované komiksy. V takovou chvíli by se limitovaným stávalo v podstatě cokoli, což nevidím jako nejlepší způsob, jak se dostat k co největšímu množství čtenářů.

Co se stalo se serverem komiks.cz?
Komiks.cz jsem chápal jako server, který se zabývá komiksem primárně. Od dob, kdy ale přestalo poprvé fungovat a jeho pozici zaujalo komiksarium.cz, mu však přece jen došel dech. Ale to nevadilo, protože se sešel nový tým, který stránky znovu nastartoval. Dali se tam najít dobré recenze, Fanda Mejstřík je v tomhle skvělý a naštěstí dál publikuje na Vlčí boudě, ale v posledních měsících se se serverem stalo něco čemu nerozumím. Objevují se tam v podstatě nenávistné články, šéfredaktor a očividně jediný přispívatel si ze stránek udělal takové své bojiště, což je tragické.

Nic z toho, co jsem popsal, však rozhodně neznamená úpadek komiksu na českém trhu, a rozhodně mohu říct, že je toho hodně, co vychází. Mile mě překvapilo i několik českých projektů, především pak "Gudrun a chrám z mramoru". Různé fondy a sponzorské dary jsou pak cestou k tomu, jak vydat i věci, které nakladatelství nechtějí. Snad se bude dařit i dalším mladým autorům a objeví se více nových děl, nejen těch zahraničních. Ten potenciál tvůrčí tady je. Jen to vydat. Snad se bude dařit.

4 komentáře:

  1. On the Coast of Dreams bych moc nevyzdvihoval. Zainvestoval jsem, komiks měl dorazit na podzim a zatím pořád nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, taky jsem zainvestoval a přiznám se, že jsem trochu zapomněl, kdy to vlastně má přijít. No, zpoždění už tu tedy je, tak je to nakonec v těch negativech asi i trochu oprávněně. Ale bohužel s komiksy přes Kickstarter mám podobné zkušenosti... Je to už rok, co jsem jeden zainvestoval a pořád ho nemám, i když tvůrce na něm maká (mezitím si vytvořil projekty další...).

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    nemohu jinak, než se zeptat, proč je MURIEL v negativech? Že byl příliš drahý? Komedie okolo vydání? Proč?
    I když se to nezdá, tak obchod z komiksy je i ČR agregátní trh a komiksy jsou obchodovatelné zboží. Proč bych jako vydavatel měl dát nízkou cenu a velký objem, když mohu udělat nízký náklad, který se prodá a dát tomu punc vyjímečnosti. Já jako vlastník prvního vydání raději investuji více peněz do knihy která má nižší náklad, než abych kupoval Muriela, který se roky bude válet na pultech obchodů.
    Prodejní katalog a ostatní je jiná věc, ale opět nikdo nikomu nebránil si katalog koupit. Osobně jsem si katalog koupil 5x, stejně jako Muriel a oranžová smrt a andělé. Stejné to bylo u velké knihy Káji Saudka (1. vydání), které mě sponzorovalo nákup komiksů hodně dlouho....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, z ekonomického hlediska bylo vydání způsobem, jak k němu došlo, chytré. Pro mně osobně tohle hledisko není rozhodující. Děláme tu z komiksu cennost, což není. Sám jako autor nevytvářím dílo proto, aby si ho přečetlo pár lidí, ale aby se dostalo k co nejvíce lidem. Předpokládám, že tohle měl na mysli i sám Kája Saudek. Ano, z nakladatelského hlediska je tohle, co popisujete, super, vydělají na tom i jiní, jak sám uvádíte, ale z hlediska komiksu, kultury, je to prostě jen byznys, což mě vadí. Proto jsem to dal do negativ. Samozřejmě i s tím ostatním, co se dělo kolem aukce.

      Vymazat