2019-05-23

#1984: Malý princ a Hadova planeta - 70 %


Malý princ a Hadova planeta (Le Petit Prince 24: La planète du Serpent)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo v roce 2016 jako "Le Petit prince 24: La planète du Serpent", dvacátý čtvrtý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Didier Poli

K poslednímu díku komiksové série podle seriálu "Malý princ" jsem se dostal spíše náhodou, a to celkem smutnou cestou. Za 39 Kč jsem ho koupil v Levných knihách. Je trochu smutné, když vidíte, že série, o které sim myslíte, že je celkem fajn, že je vhodná pro děti, nakonec skončí za pár šupů, protože se prostě neprodává. Ale asi se není moc tolik čemu divit. Formát komiksové série je jednoduchý, poměrně se opakující, jednotlivých sešitů není zrovna málo, a hlavně se celá série prodává v pevných deskách, což mi přijde jako celkem luxus, protože už to samo o sobě cenu šroubuje dost nahoru. A jasně, ně každý koupí dítěti knihu za téměř 200 Kč s tím, že ji dítě přečte za chvilku. Zrovna u série "Malý princ" si ale myslím, že je to docela škoda. Vážně to není vůbec špatné. Kniha "Malý princ a Hadova planeta" je toho důkazem.

Díl "Malý princ a Hadova planeta" je důkazem toho, že se jedná o dobrou sérii. A také je to díl poslední. Série se uzavřela a dvacátý čtvrtý díl skutečně ukončil příběh a Malý princ se konečně dostal tam, kde začal, tedy přistál zpět na své planetě. Je ale asi celkem jasné, že k tomu vedla celkem strastiplná cesta, která byla spojena především s tím, že bylo potřeba, aby porazil Hada, svého úhlavního nepřítele a vlastně nepřítele všech, kdo chtěli vlastně jen dobré. Had je zde celkem jasně temnou postavou, i když v knize "Malý princ a Hadova planeta" se ukáže, že ani on není tak úplně jednoduchou postavou, jak jsme si celou dobu mysleli. Respektive má zde moment, kde o jeho skutečných úmyslech začínáte pochybovat. To není špatný moment, který příběh ještě trochu posouvá.

Na knize "Malý princ a Hadova planeta" je mimo jiné zajímavé i to, jak je nakonec Hadova planeta vykreslena. Tady se tvůrci přece jen mohli docela vyřádit. A jasně, mohlo by to být ještě o něco nápaditější, mohlo to být trochu ujetější, ale jsme v komiksu pro děti, takto skousnu. I tak jsou zde docela dobré momenty a Hadova planeta je takovým místem, které byste od něj čekali, je to místo nehostinné, ale zároveň není nudné, jsou zde uvězněny různé duše v podobě kamenných soch, což může trochu připomenout nejednu z českých pohádek. I tohle je celkem hezká spojitost, i tohle vás může trochu vrátit do dětských let. A tak komiks může zaujmout i dospělého čtenáře, nejen čtenáře dětského, na něhož je primárně cílen.

Kniha "Malý princ a Hadova planeta" je docela příjemným zakončením celé série "Malý princ", série, která čítala celkem dvacet čtyři dílů, což je sice hezké, ale vzhledem k tomu, že se příběh nikam moc neposouval a jednalo se v podstatě o samostatné epizody, to asi na čtenáře tolik nefungovalo, protože prodeje podle všeho nebyly moc dobré. Ale nemyslím si, že by si série zasloužila přehlížení, protože rozhodně měla čím zaujmout a nápaditost v ní byla. Snad ji trochu pohřbilo i to, že vycházela ze seriálu a nic moc nového vzhledem k němu nepřinesla. Díl "Malý princ a Hadova planeta" ale stojí za přečtení, ukončení je krásné a je v něm poselství, za které by se možná ani Saint-Exupéry nemusel stydět. Anebo by mu snad tolik nevadilo.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat