2015-10-16

#1017: Malý princ a Kopéliova planeta - 70 %

Malý princ a Kopéliova planeta (Le Petit Prince 20: La Planète de Coppélius)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2015 jako "Le Petit prince 20: La Planète de Coppélius", dvacátý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Audrey Bussi

A máme před sebou jubilejní dvacáté číslo, což už je přece jen pěkné a Malému princovi by se k tomu mělo pogratulovat, protože zase není tolik evropských komiksů, které u nás vycházejí v tomto klasickém formátu na pokračování a dostaly se se svým počtem tak daleko. Snad jen "Asterix" je čestnou výjimkou. Ale myslím si, že je dobře, že tu jsou série, které jsou schopné se u nás udržet, hlavně pokud jsou to série zábavné a pro děti skutečně zajímavé. A já považuji "Malého prince" za jednu z těch zajímavých zahraničních sérií pro děti, které u nás vycházejí. Ani sérii nevadí, že je vydávána poměrně luxusně v pevných deskách, což tak nějak hezky dokresluje dojem, ale také mírně zvyšuje cenu pro čtenáře. Naštěstí ne natolik, aby to bylo neúnosné.

Malý princ má za sebou už celkem devatenáct planet a právě přistál na své dvacáté. Je to opět jedna ze zajímavých planet, a to planeta velmi slunečná. Kopéliova planeta je specifická tím, že jedna její polovina je neustále osvětlena sluncem, kdežto druhá polovina je v neustálém stínu. Obě poloviny toho o sobě navzájem moc neví. Ale na první pohled se zdá, že tohle vůbec není podstatou příběhu. S Malým princem a Liškou se objevujeme na slunečné straně, kde mají místní takový menší problém. Slunce jim bere barvy, a tak musejí být neustále obarvováni. A vypadá to, že se zrovna blíží velké barvení, na které se všichni těší. Jenže Kopélius, který má velké barvení na starosti, zrovna není k nalezení a na slunečné straně se začínají objevovat stvoření ze světa stínu.

Malý princ se musí opět nejprve pořádně seznámit s tím, jak Kopéliova planeta funguje, stejně jako se s fungováním seznamují i čtenáři. Následně už pak jde o to, aby se zjistilo, kde Had zasel svoje sémě. Díky tomu, že má tahle planeta opět svou povedenou mytologii, bude vás příběh bavit. Mám pocit, že tahle planeta měla ještě o něco větší potenciál, než jaký byl nakonec využit. To se projevilo hlavně v tom, že tady mohlo dojít k trochu epičtějšímu rozvoji děje, mohlo to být ještě trochu akčnější a ne opět utnuto tam, kde to očekáváte. Ale musíte se smířit s tím, že tohle je primárně určeno pro děti a navíc má každý díl jasně danou strukturu, která se v podstatě opakuje. Právě z tohoto důvodu je ale škoda, že některý potenciál zajímavých světů ani nemůže být využit.

Kniha "Malý princ a Kopéliova planeta" dál skvěle zapadá do celé série a přináší pořád velmi kvalitní příběhy, které mohou bavit nejen vaše děti, ale možná i vás samotné. Já se na každý další díl těším, a to i proto, že v podstatě přesně vím, co dostanu. Tohle je na těch příbězích krásné, i když, pravda, také omezující. V tomhle případě se ta omezení trochu projevila, ale nikoli v takové míře, aby byl stvořen příběh, který je špatný. Vůbec není špatný a fantazie tvůrců opět vítězí a předvádí vám svět, který je zajímavý a jedinečný. Jen zůstává slabý pocit toho, že zrovna na tomhle světě se toho mohlo stát ještě o trochu víc, než kolik se zde událo.

Komiks "Malý princ a Kopéliova planeta" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat