2015-03-26

#879: Malý princ a Planeta času - 80 %

Malý princ a Planeta času (Le Petit Prince 18: La Planète du Temps)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Le Petit prince 18: La Planète du Temps", osmnáctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Audrey Bussi

"Malý Princ" je dlouhodobě mým oblíbeným příběhem, protože v sobě má neskutečné kouzlo, krásnou fantazii, ale také nostalgii, která na vás padá. Je to krásný a zároveň smutný příběh, který vás dostane. Zasáhne vás tam hluboko uvnitř. Proto jsem se obával projektu, který se bude točit kolem Malého Prince a jeho cestování. Je to totiž projekt primárně určený pro děti, z kterého se přece jen musela trochu vytratit hloubka, jíž Exupéryho dílo disponuje. Už jsem ale u osmnáctého dílu této série - mimochodem jedna s největším počtem dílů, které u nás vyšly - a musím říct, že jsem s tím, jak Malý Princ a Liška navštěvují jednotlivé planety, velmi spokojený. Vlastně se na každý další komiks těším, protože je to příjemná, krásně barevná zábava. Osmnáctý díl očekávání splnil více než měrou vrchovatou.

Malý Princ se s Liškou tentokrát dostane na Planetu času. Nemusíte se bát, že by se jednalo o nějaké to cestování v čase, nebo něco podobného. Zoufale na tom série rozhodně není. Problém s časem na této planetě je takový, že postavy, žijící na planetě, jsou odkázány na hodiny, které řídí chod všech vesniček. Každá vesnice má své vlastní hodiny a podle těch jede. Na všechny pak dohlíží vetchý hodinář, který musí vždy správně hodiny natočit, aby nedošlo k tomu, že se něco obyvatelům stane. Jenže právě k tomu dojde. Když přichází Malý Princ a Liška, hodiny nefungují, jak mají. Někde se zastavily, takže se zmrazili i obyvatelé vesnice a prostě se nehýbají. Jinde zase hodiny běží moc rychle, a tak se ve vesnici nesmírně rychle střídá den a noc. Zábavné, nápadité, dobré.

Nechci říkat, že má "Malý princ a Planeta času" nějakou velkou hloubku, ale když se nad tím zamyslíte, tak naše chápání času je také různé, jako je tomu v případě téhle planety. Pro někoho čas letí, někomu zase stojí na místě. Komiks je příjemnou alegorií na tohle téma. Prostě musí přijít někdo, kdo nám ten čas ustálí. Tady je to opět podáno hravou a imaginativní formou, jak je pro sérii typické. Nebudete se nudit, protože tvůrci si moc dobře uvědomují rozsah, který mají, a že píší pro děti. Je to celkem rychlé, ale je to hlavně akční, pořád se něco děje a myslím, že to bude bavit i dospělého čtenáře, který to bude číst svému dítěti. Takový pocit jsem u komiksu "Zuzka a Kopýtko 1", který také vydala Mladá fronta, prostě neměl.

Tenhle díl se mi líbil pro svůj humor. Několikrát se mi stalo, že jsem se skutečně zasmál nahlas, protože Malý Princ tu pěkně zahlásil. Tohle se mi u předchozích dílů tolik nepoštěstilo. "Planeta času" mi přišla nesmírně uvolněná, což se promítlo i do toho, jak se zde vypořádají s Hadem. Je to rychlé a efektní, nijak moc se to neřeší. Tady asi tvůrcům došlo, že by se to už moc opakovalo. Omládnutí a opětovné zestárnutí prostřednictvím hodin, není až tak originální nápad, ale tady to v rámci příběhu funguje. Osmnáctý díl mě skutečně nadchnul a já musím říct, že jsem se u něj bavil, možná zatím nejvíce v celé sérii, která má přece jen ještě potenciál, aby bavila až do posledního dílu. Tohle byl pro Mladou frontu skvělý tah z hlediska kvality. Snad i ty prodeje stojí za to.

Komiks "Malý princ a Planeta času" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat