2016-11-22

#1312: Malý princ a planeta Bamálií - 80 %

Malý princ a planeta Bamálií (Le Petit Prince 23: La planète des Bamalias)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo v roce 2016 jako "Le Petit prince 23: La planète des Bamalias", dvacátý třetí díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Didier Poli

Kostra příběhů "Malý princ", které vycházejí pod Mladou frontou, je vcelku jasná. Máme zde úvodní tři stránky, které nás přivedou na nějakou novou planetu, kde se seznámíme s hlavními postavami, které budou mít zásadní dopad na to, co bude muset Malý princ udělat proto, aby planetu zachránil. Na následujících stránkách pak poznáme, na jakou planetu jsme se dostali, a to spolu s Malým princem a Liškou. Pak už jde jenom o to, jak se téhle dvojice podaří místním pomoct a zajistit, že planeta bude dál fungovat a nedojde k tomu, že by se rozsypala na cucky, jak tomu chce Had, kterého Malý princ a Liška pronásledují z planety na planetu. Skoro by se chtělo říct, že tohle je kostra, kterou jednotlivé díly neopustí. A doposud tomu tak skutečně bylo. Ale tentokrát tvůrci překvapili.

Možná je to tím, že se blížíme ke konci (před sebou už máme jen jednu jedinou knihu), ale skutečně se zde stalo něco, co jsem v rámci série nečekal. Klasická kostra byla lehce narušena. Není to nic skutečně bourajícího standard série, ale jsou to přece jen poměrně zásadní prvky, které tento díl od ostatních odlišují. Ano, na začátku máme klasicky tři stránky seznámení s postavami a následně dojde k tomu, že se Malý princ a Liška dostávají na novou planetu, kde se mají s protagonisty prvních tří stránek setkat. Na začátku máme klasicky událost, která určuje to, co bude následovat. A planeta, kde se tentokrát děj odehrává, je opět nesmírně zajímavá - jedná se o planetu, kde musejí létající velryby zpívat proto, aby si planeta udržela teplotu a tato byla zajištěna i na dalších třech satelitech. Opět krásná ukázka fantazie.

Do téhle chvíle to vypadá standardně. Pak scenáristé použijí prvek, který je nesmírně klišovitý, ale který dovede příběhem pořádně pohnout, pokud se použije dobře. Tímto prvkem je ztráta paměti. Ano, Malý princ skutečně ztratí paměť. Jasně, tohle rozhodně není prvek, který by vás měl dostat a který by byl tak jedinečný. Tedy v sérii ano, tam k jeho použití ještě nedošlo. Ale tohle jsem neměl na mysli, když jsem mluvil o tom, že mi dvacátý třetí díl přijde překvapivý. Je to v tom, co vyšlo z toho, že postavy ztratily paměť - tím je skutečnost, že se ve flashbacích dovídáme, jak to vlastně bylo s Malým princem a Hadem, co vedlo k tomu, že se vydali na téměř nekonečné pronásledování vesmírem po jednotlivých planetách. Tohle je velmi příjemné, protože budete mít pocit, že je vám příběh ještě o něco bližší, že s ním ještě o něco více srůstáte.

Flashbacky přidávají knize "Malý princ a planeta Bamálií" hodně, mimo jiné i proto, že se do popředí dostává souboj Malého prince s Hadem, nikoli tolik už snaha zachránit planetu, i když ta je nadále důležitá a je cílem této epizody. Souboj Malého prince a Hada zde získává mnohem temnější podobu, v podstatě se jedná o klasické znázornění souboje dobra se zlem, kdy zlo je spojeno se slizkostí a prohnaností, dobro pak s nevinností a touhou za každou cenu pomáhat. Malý princ je prostě ikonickou postavou, kterou si tvůrci série trochu upravili podle sebe, ale zachovali mu některé jeho prvky, které jsou důležité pro propojení se s ním. Mladá fronta vydržela se sérií až do konce, což je paráda. Nezbývá, než se těšit na poslední díl a doufat, že v něm tvůrci příběh skutečně nějak příjemně uzavřeli.

Komiks "Malý princ a planeta Bamálií" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat