2013-11-06

#362: Malý princ a Vagónová planeta - 75 %

Malý princ a Vagónová planeta (Le Petit Prince 10: La Planète des Wagonautes)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Le Petit prince 10: La Planète des Wagonautes", desátý díl série "Le Petit prince". České vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Guillaume Dorison a Milo Kéramidas (krátký komiks "Malý princ: Zahradníkova planeta")
Kresba: Christine Chatal a Nicolas Kéramidas (krátký komiks "Malý princ: Zahradníkova planeta")

Myslím, že 75 % pro tuhle knihu a pravděpodobně i pro celou sérii, bude asi odpovídající. Jedná se o dětské knihy, které v sobě mají něco, co může učarovat dospělým, a to je na ní krásné. Samozřejmě, že jsou zde morality, ale je to dětská kniha, proč by zde být neměly? Pravda, sem tam jsou podány až moc polopaticky, ale pořád si můžete říkat, že děti to někdy potřebují říct doslovně. A nejen děti. Ono také záleží, v jakém obalu je to podáno, v tomto případě tedy v jaké kresbě. Musím říct, že kresba celé série "Malého prince" je pro mě naprosto skvělá, ač pravda, Malého prince si většinou představuji v kresbě klasické, Exupéryho. Když ale přijdou tvůrci s nějakou dvojstránkou, jako v případě knihy "Malý princ a Vagónová planeta", rozhodně to stojí za to.
Malý princ a liška se dostali na novou planetu, na planetu, kde jsou samé železnice, a to nejkrásnějších na nich je, že jsou často ve vzduchu, v podstatě jako horská dráha. Právě dvojstránka, kde se na tuhle obrovskou horskou dráhu můžeme podívat, je ozdobou tohoto sešitu. Jako když vylezete z jeskyně a před vámi se objeví nějaká nádherná scenérie. Něco podobného, a hlavně skutečného můžete zažít v Punkevních jeskyních, když se dostanete na dno Macochy. Krásná scenérie, která rozhodně stojí za to. Právě v tomhle je kniha "Malý princ a Vagónová planeta", ale vlastně celá série "Malý princ", krásná. Dokáže vás zaujmout zajímavým příběhem, ale hlavně neskutečně imaginativním prostředím, které je provedeno v kresbě, která je rozhodně minimálně hodně příjemná.
Na Vagónové planetě musí Malý princ a liška řešit pořádný problém. Výhybky se nepřepínají tak, jak by měly, což může velmi brzy vést k tomu, že dojde k velkému vlakovému neštěstí, protože vlakové spojení je jedinou formou dopravy, kterou je možné na planetě využít. Náš hrdina se svojí společnicí tak přišli ještě včas, aby problém pomohli vyřešit a zajistili tak, že had tuhle planetu nezničí. A že k tomu má docela blízko. Využívá totiž toho, že lidé nejsou na všechny své činy, na svou minulost pyšní, ale trápí je. Vzhledem k tomu, že toto trápení se někdy skrývá hluboko, had je přesně ten, kdo je zvládne bez problémů dostat na povrch a využít je proti vám. Je vám ale pořád jasné, že žádný had vlastně neexistuje? Stejně jako neexistuje žádný Lucifer. Komiks, stejně jako bible, se sám snaží jemnou cestou říct, že to zlo je vlastně celou dobu v nás a my s ním sami musíme bojovat. Sem tam mám bohužel pocit, že to komiks maskuje tak dobře, že děti mohou mít pocit, že opravdu existuje nějaký had.
V knize nechybí ani krátký příběh, i když už v následující knize, "Malý princ a Planeta knihomolů" se s tímto nesetkáme. Krátký příběh má na svědomí Nicolas Kéramidas, scénář napsal Milo Kéramidas, a mám pocit, že to je jeden z nejslabších příběhů, které jsem v sérii zatím mohl číst. Trochu mi zde chybí nějaká hloubka. I když je to vlastně o tom, že bychom měli odpouštět a lidem pomáhat, je to takové nějaké strašně moc jednoduché a chybí mi tam něco víc. To je škoda, protože tyhle krátké příběhy byly většinou třešničkou na dortu každé knihy a dokázaly v sobě spojit zajímavou kresbu, příběh i nějakou myšlenkovou hloubku. Zajímavá kresba rozhodně platí, ale zasahovat do vztahu Malého prince a Růže asi není úplně ono. Hlavně ne tímhle způsobem.

Komiks "Malý princ a Vagónová planeta" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat