2015-01-15

#829: Malý princ a Planeta polykače - 75 %


Malý princ a Planeta polykače (Le Petit Prince 17: La Planète du Bubble Gob)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Le Petit prince 17: La Planète du Bubble Gob", sedmnáctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Diane Fayolle

Mladá fronta nám v roce 2014 nadělila poměrně velkou nálož knih s Malým princem, a tak i na konci roku jsme se mohli z této malé, ale světoznámé postavičky těšit. Osobně jsem si tuhle sérii hodně oblíbil, což svědčí o tom, že se nejedná pouze nutně o komiks pro děti, i když díky animovanému seriálu, z kterého komiks vychází, je zřejmé, že právě na děti je primárně cíleno. Tímhle by se ale neměl dospělý čtenář nechat odradit, zvláště pak, když s každou novou knihou dostává zajímavé a originálně ztvárněné příběhy. Ono je sice jasné, jak to celé vždy dopadne, ale tady je prostě důležitá ta cesta, která k cíli vede.

"Planeta polykače" zní celkem děsivě a myslím, že je to naprosto záměrně, protože on i samotný komiks je docela děsivý. Neříkám, že je úplně strašidelný, ale některé obrazy, které jsou zde prezentovány, skutečně mají strašidelný potenciál. V první řadě je to samotný polykač, což je obrovský mechanický stroj. Nedlouho poté, co se Malý princ s Liškou dostanou na planetu, málem je smete gigantická vlna, navíc vlna z odpadků. Ano, dá se tušit, že tohle je komiks, který bude mít i ekologický podtext, ale to vůbec nevadí, protože on ten příběh je i jinak dostatečně zajímavý a napínavý, a to i přesto, že jde vlastně jen o to najít toho, kdo všechno způsobil.

Kromě toho, že jsou zde napínavé momenty, mě dostala jedna dvojstránka, která jde na řadu ve chvíli, kdy se mají hrdinové ponořit pod hladinu, aby tam zkoumali. Celá kniha je formálně tvořena tak, že mají panely a stránky bílé okraje. Tady na vás ale najednou vyskočí dvě plnobarevné stránky - jsou v knize jediné, kde nejsou žádné bílé okraje. A ono to má ten správný efekt. Vyrazí vám to dech, nebo mě to alespoň dech vyrazilo, a to hlavně tím, jak je to jednoduché, ale efektní. Není to nic převratného, ale je to vhodně zvolená forma v pravou chvíli. Myslím, že na děti to musí mít ještě lepší efekt než na dospělého.

Malý princ si tak knihou "Malý princ a Planeta polykače" drží dál poměrně vysokou kvalitu, což je na již sedmnáctisvazkovou sérii více než dobré. Ano, některé může znudit to, jak se jednotlivé zápletky opakují, jak je zde v podstatě jen jedna, ale vám, kteří chcete jitřit fantazii, mohu doporučit i knihu sedmnáctou, která si opět drží nejen dobrou kvalitu příběhu a kresby, ale také vysokou kvalitu tisku, kdy Mladé frontě se stále daří zachovat skvělý papír, na němž ty krásné barvy vyniknou. Díky evropskému formátu je pak komiks i dostatečně velký, aby některé stránky skutečně zapůsobily tak, jak mají.

Komiks "Malý princ a Planeta polykače" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat