2016-05-12

#1164: Malý princ a Aškabarova planeta - 75 %

Malý princ a Aškabarova planeta (Le Petit Prince 22: La Planète d'Ashkabaar)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo v roce 2015 jako "Le Petit prince 22: La Planète d'Ashkabaar", dvacátý druhý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Didier Poli

Spolu s Malým princem se vydáváme na další planetu, která tentokrát nese název Aškabarova. Na první pohled se opět jedná o planetu, která je celkem zajímavá, a to hlavně proto, že je to planeta ledová. Nebo alespoň sněhová, i když on i na ten led dojde. Skoro by se chtělo říct, že se tenhle díl trochu inspiroval "Hrou o trůny", ale to opravdu jen v tom smyslu, že je zde ledová zeď, která má rozdělit svět na dvě části. Nějakou spojitost v krutosti skutečně nehledejte. Kniha "Malý princ a Aškabarova planeta" je pořád relativně mírumilovný komiks, který nám chce ukázat, že dobro zvítězí nad zlem, ať už má to zlo, jakou chce, podobu. Samozřejmě, že tentokrát má opět podobu Hada. Jak jinak, že?
Ukázka z animovaného seriálu, podle kterého je komiks kreslen

Malý princ a Liška se dostanou na Aškabarovu planetu právě ve chvíli, kdy se blíží válka. Ta je důvodem, proč je stavěna ledová stěna. Na jedné straně je Aškabar, kterému bylo řečeno, že druhá strana si staví armádu, jež za zdí čeká na to, aby mohla zaútočit. Na straně druhé je pak král Zak a jeho rádce Rakaš, který armádu postavil a který chce dobývat. Alespoň tohle jsou zprávy na Aškabarově straně. A proč vlastně má válka vzniknout? Protože se jedná o chladnou planetu, mohou obyvatelé přežívat jen ve velkých lasturách, o které je třeba pečovat a spravovat je. A po dvaceti letech má správa připadnout Zakovi. Ano, už se dá celkem tušit, kde bude zakopaný Had.

Kniha se opět vyznačuje fantaskním světem, který si funguje na svých vlastních pravidlech, a já pořád jenom zírám, kolik fantazie tvůrci mají a s kolika světy dokázali přijít, ať už v animovaném provedení, anebo v tomto provedení komiksovém. Já mohu posuzovat pouze provedení komiksové a z toho jsem u již dvacáté druhé knihy pořád nadšený. Téhle sérii prostě nechybí kouzlo, má všechno potřebné k tomu, aby vás každý další díl bavil, a nestane se, že by to mělo špatně dopadnout. U téhle série se mi zdá, že vůbec nevadí jasně daná dějová kostra a skutečnost, že víte, jak to skončí. Malý princ s Liškou vás budou dál bavit.
Ukázka z animovaného seriálu, podle kterého je komiks kreslen

Příběh knihy "Malý princ a Aškabarova planeta" je navíc zajímavě okořeněný tím, jak je vedený a jaká je celková zápletka, že přece jen máte pocit, že tohle je něco trochu jiného, než jste zvyklí, a že to přináší malinké oživení i do té dějové kostry, která je zde použita. Skoro až špionážní drama v provedení komiksu pro děti. A funguje to, protože Malý princ je natolik silnou postavou, že mu ani malinké proměnění žánru nevadí, bude vás zajímat i v tomhle napínavém, celkem akčním příběhu, kde dojde i na efektní proměnu černých myšlenek. Ukazuje se pak, že zvolená vizuální forma je dobrá a že graficky je komiks dokáže každý zajímavý nápad přetavit v krásnou kresbu, která ještě více jitří imaginaci dětí. A vlastně i dospělých.

Komiks "Malý princ a Aškabarova planeta" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat