2017-11-18

#DP30: Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two - 55 %


Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two
Vydalo Hachette Fasciolli jako 133. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 4 až 6 série "Infinity", čísla 21 až 23 páté řady série "Avengers" a čísla 11 až 12 třetí řady série "New Avengers" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v lednu 2017.

Scénář: Jonathan Hickman
Kresba: Jerome Opeña, Dustin Weaver, Leinil Francis Yu, Mike Deodato, Jim Cheung

Autorem recenze je Daniel Palička.

Máme zde druhou část obrovské kosmické události nesoucí název "Infinity" a musím říci, že po přečtení jsem byl hodně zklamaný. Sice zde máme opravdu výborný scénář, jenže druhá část má mnoho potíží, které ji sráží do ryzího průměru. O jednotlivých problémech se samozřejmě vyjádřím, ale upozorňuji na důležitou informaci.

Nuže, děj pokračuje. Illuminati stále brání Zemi. Samozřejmě, nemají to snadné. Hord nepřátel přibývá a Thanos chystá další část svého zlověstného plánu. Ve vesmíru hlavní tým Avengers bojuje proti mocným Stavitelům. Ti po událostech předchozí části přišli na společnou radu s Nejvyšší Inteligencí a Ronanem Žalobcem z kosmické rasy Kree. 

Jak jsem již zmínil, po stránce scénáře druhá část vůbec není špatná a najde se zde mnoho zajímavých zvratů, jež vás mohou nadchnout. Jenže i přesto mi přišlo, že zde bylo opravdu dost zbytečně dlouhých sekvencí, které vás nemusí dvakrát nadchnout. Zejména konec byl špatný. K němu bych se ale později podrobněji rozepsal. 

Posléze zde máme kresbu, na níž pracovalo vícero umělců. Z nich hned na začátek musím zmínit Jima Cheunga a Mika Deodata. Cheungova kresba sází zejména na výrazné vykreslení jednotlivých komiksových postav pomocí výrazných barev. Deodatův styl zas na druhou stranu sází na temnější barvy, díky nimž jednotlivé panely vypadají velice pěkně. Navíc, pro sešity série "New Avengers" tento styl kresby sedí (sám Deodato totiž kreslil všechny sešity z této série, které najdete uvnitř knihy). 

Taktéž nesmím zapomenout na Dustina Weavera. Ano, jeho styl je dost podobný tomu od Jima Cheunga. I přesto si myslím, že vám jeho talent nebude vadit. Pak zde máme zbylé dva umělce, jejichž styl není špatný, jenže také není ten nejhezčí. Mnohokrát totiž obličeje vypadají jako nedodělané pracovní koncepty. To samé bych zčásti mohl říci o lidských tělech.

Negativa? Nuže, čím začít? Začnu tou největší potíží. Od začátku nám totiž "Infinity" bylo prezentováno jako obrovská kosmická událost s ovlivněním mnoha sérií. I přesto ale po dočtení pocítíte zklamání. Proč? Protože větších následků najdete opravdu málo. Navíc, většina z nich převážně ovlivní buď královskou rodinu Inhumans nebo některé mimozemské rasy. Takže dá-li se to tak říci, funguje zde něco, co by mohlo dostat název "paradox převratnosti", kdy příběh nebo událost nám je prezentována jako něco převratného, přičemž nakonec nic zásadního neovlivní. Zde dám příklad v podobě knihy "DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž" od konkurenčního vydavatelství DC. Přece jenom, ta nám byla prezentována jakožto obrovská záležitost zaměřena převážně na Batmana s JLA. Nakonec ale dopadla pouze jako průměrný, lehce zapomenutelný příběh, který ničím neoslnil.


Nakonec bych zde měl negativní připomínku v podobě záporáků, jejichž potenciál byl promarněn. Stavitelé se mnohokrát zachovají jako absolutní hlupáci a většina členů z Black Order kvůli jedné maličkosti zemře. Proti Thanosovi jsem nic neměl, jelikož jeho charakter Jonathan Hickman zvládl napsat skvěle. 

Co říci závěrem? "Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two" není vyloženě špatným komiksem, ale dle mého si Hickman dal více záležet na začátku celé této události (ten byl zobrazen prostřednictvím první části) než na středu a konci. Jsou zde sice parádní momenty, jenže taktéž tu můžete nalézt opravdu slabé pasáže. Kresba rozhodně není špatná. Excelují zejména autoři Jim Cheung s Deodatou a Weaverem. Zbytek už tak moc kvalitní není. Pak zde samozřejmě máme záporné charaktery, jejichž potenciál byl v mnoha případech promarněn a opravdu špatné zakončení. Myslel jsem si, že díky "Infinity" si u mě Hickman zlepší reputaci. Bohužel, nakonec si ji nezlepšil, ale spíše ještě více zhoršil.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"

Žádné komentáře:

Okomentovat