2017-11-17

#1570: Kronika bolševismu - 80 %


Kronika bolševismu
Vydalo nakladatelství Edika v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Zdeněk Ležák
Kresba: Jakub Dušek

Kniha "Kronika bolševismu" navazuje na knihy jako "Ve jménu Husa: Zrození kalicha" nebo "Karel IV.: Pán světa", které byly také vydány pod nakladatelstvím Edika. Tyto knihy spojuje skutečnost, že se jedná o knihy historické, ale také fakt, že se jedná o knihy, které tvoří textová část, jež je doplněna ilustracemi a následně i komiksovou částí. V případě knihy "Kronika bolševismu" je textová část rozsáhlejší, má téměř sto stran, vedle toho komiksová část má stran šedesát. Není to rozhodně málo, a tak je možné mluvit o knize jako komiksové, protože komiks tvoří skutečně podstatnou část. Bohužel není to komiks, který by dokázal až tak zaujmout. Respektive v mém případě došlo k tomu, že mě o něco více zaujala textová část.

"Kronika bolševismu" se nezaměřuje na to, co známe. Nechce hovořit o tom, co znamenal sovětský svaz pro Československo. Tak daleko se v dějinách kniha vůbec nedostane. Jejím smyslem je totiž ukázat, jak se bolševismus vyvíjel, a to skutečně i s prvními kořeny, které se ve společnosti objevily. Postupně se tedy dostáváme od prvních socialistických myšlenek, které mají až utopistickou formu, až k tomu, jak byla provedena Velká říjnová socialistická revoluce v Rusku. Kniha má tak skutečně historický charakter, u něhož jsem se bál, že bude nudný. Ale ukázalo se, že to vůbec nuda není, že ty historické události známe spíše z rychlíku a že hlubší náhled může otevřít dveře a odhalit souvislosti, které jsme do té doby neznaly a které nám unikaly. Proto si myslím, že je dobře, že kniha vznikla, protože podává historické osobnosti a události formou, která je přístupná, čtivá a nenudí.

Tahle čtivost se ještě více přenáší do komiksu, který se skutečně primárně snaží o to, aby bavil. Takže ano, jsou zde sice podávány historické události, ale autoři se za každou cenu snaží o to, aby byl skoro v každém panelu nějaký vtípek. Přišlo mi to až zbytečné, i když je pravdou, že by pak nastala otázka, jaký smysl by vlastně komiks v rámci knihy měl. Takhle ten smysl je možné najít - mělo se jednat o část, která bude diváky bavit. A to se asi podaří. Musí se nechat, že i přes různé vtípky jsou prostřednictvím komiksových panelů podány informace, které jsou zajímavé a které právě díky cynismu a jízlivosti dostávají ještě o něco hlubší důraz. A ano, rozhodně je zachováno to, že se u četby budete bavit.

Přiznám si, že se mi historická edice nakladatelství Edika docela líbí a kniha "Kronika bolševismu" do ní dobře zapadá. Zdeněk Ležák se snaží o poměrně objektivní pohled, který je nezaujatý, tedy alespoň v textové části. To považuji za dobré, pak ani tolik nevadí, že komiks už je dost subjektivní a odsuzuje. Na druhou stranu, je proč odsuzovat. Tvůrci se nebojí dělat si srandu z historických osobností, což považuji za velmi dobré. V takovou chvíli je komiks skutečně zábavný. Stále více si ale cením knihy za to, že podává historické informace způsobem, který není nudný a který dovede zaujmout i dospělého. Historické knížky, které nejsou jen hrnutím dat a údajů se mi zamlouvají a bylo by fajn, kdyby se dostaly i k dětem. V případě knihy "Kronika bolševismu" to platí jednoznačně.

Komiks "Kronika bolševismu" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat