2017-10-11

#1543: Hilda a kamenný les - 90 %

Hilda a kamenný les (Hilda and the Stone Forest)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Hilda and the Stone Forest" v roce 2016. České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Luke Pearson
Kresba: Luke Pearson


Nakladatelství Paseka už vydalo první čtyři díly série, a to v knihách "Hilda" a "Hilda se vrací", kdy každá kniha obsahovala dva příběhy. Tentokrát dostáváme jen jeden, ale zase se jedná o příběh poměrně dlouhý, protože kniha má celkem 72 stran. Jedná se tak o nejdelší příběh, který Hilda zatím prožila, což je docela fajn, neboť k téhle postavě se budete vždy rádi vracet. A platí to i o knize "Hilda a kamenný les", kde Hilda prožívá další zajímavé dobrodružství, tentokrát více kořeněné ještě rodinnými vztahy. Vztah Hildy s její matkou je to, co příběh koření, i když samozřejmě dostanete to, co chcete nejvíce - fantazii a příběh, který je lehce zvláštní, ale ve své podstatě krásný, kouzelný a okouzlující.

Hilda by ráda ven na průzkumy města. Přece jen, je na takové potloukání zvyklá, protože když s maminkou bydlely na venkově, neustále chodila ven a prozkoumávala lesy a krajinu. Tohle se její mamince už ale moc nelíbí, protože město není venkov a město je nebezpečné. Ve městě se takové malé holce mohou stát skutečně zlé věci. Já jsem sice viděl dost hororů, kde se ukazovalo, že ani venkov a lesy nejsou nejbezpečnějšími místy, ale Hildina maminka má přece jenom větší strach z města, které se jí jeví jako problematičtější než venkov, kde byla příroda nezkažená a kde nehrozilo žádné nebezpečí ze strany lidí. Příroda prostě nebezpečná není, i když v ní žijí stvoření, která by se na první pohled nebezpečná jevit mohla.

Hilda se díky tomu, že chce neustále chodit ven a navíc lže o tom, kam chodí, rozhádá s matkou a dostává zaracha. Vzhledem k tomu, že její nohy prostě nevydrží v klidu a že není schopna jen tak vysedávat a nic neděle, a navíc i proto, že má skutečně velmi speciální kamarády, jako je Tontu skřítek, který dokáže z jednoho místa snadno přecházet na jiná. A právě tenhle skřítek nikoli svou vinou způsobí to, že se Hilda a její maminka ocitnou na místě, kde ani jedna nechtěla skončit. Co to je kamenný les? Kde se vlastně nachází? A jak se z něj dostanou domů? A ano, zjistí, že v kamenném lese hrozí nebezpečí, které je podobně velké jako nebezpečí, jež matka vidí v městě. Jasně, určitě v tom najdete i nějaké ponaučení, pokud budete chtít.

Knize "Hilda a kamenný les" nelze moc vytknout, protože Hildiny příběhy jsou pořádně nesmírně kouzelné, v tomhle případě i docela napínavé, a dovedou vás uhranout svou speciální atmosférou. Pokud někdy sníte ve všední den, bude město, kde Hilda žije, místem, kam byste také rádi zavítali. A to i přesto, že bych měl ke knize "Hilda a kamenný les" přece jen jednu výhradu. Celé dobrodružství mi přišlo trochu natahované a popravdě jsem si říkal, že by klidně mohlo skončit o takových deset stránek dřív. Jasně, přišli bychom o nějaké ty krásné kresby, které Luke Pearson do příběhu vložil - a že on s velkou stránkou umí pracovat - ale příběh by dostal ještě o trochu lepší dynamiku. A to ani nemluvím o tom, že přece jen chvíli trvá, než se do kamenného lesa dostaneme. I tak je ale "Hilda a kamenný les" dalším krásným dobrodružstvím, které si budete chtít znovu číst sami, ale ještě lépe se svými dětmi.

Komiks "Hilda a kamenný les" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Hilda"
"Hilda se vrací"

Žádné komentáře:

Okomentovat