2017-10-04

#1538: Naposled - 90 %

Naposled (Last Look)
Vydalo nakladatelství Trystero v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Last Look" v roce 2016. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.

Scénář: Charles Burns
Kresba: Charles Burns

Nakladatelství Trystero si pro nás chystá jednu lahůdku za druhou, a tak jsme se po komiksem "autobus" a "Dívka jménem Patience" dočkali dalšího povedeného a hodně specifického kousku. Tím je komiks "Naposled" od Charlese Burnse, což rozhodně není autor, který by dokázal sednout každému, ale zároveň je to autor, který dovede svými komiksy zaujmout. V České republice navíc není autorem neznámým, protože od něj už vyšly komiksy "Černá díra", "Na oko" a "El Borbah". Ve všech případech se jedná o komiksy, které vám nemusí říct mnoho, ale jsou to komiksy, které mají neotřelé nápady, originální formu vyprávění a takovou bizarnost, že budete prostě zírat s otevřenou pusou. A nejinak je tomu v případě komiksu "Naposled".

"Naposled" je trilogií, která původně vycházela v tomto pořadí: "X'ed Out" (2010), "The Hive" (2012) a "Sugar Skull" (2014), aby celá trilogie mohla souborně vyjít v roce 2016 a v České republice pak jen o rok později, a to i díky přispění fanoušků prostřednictvím úspěšné crowdfundingové kampaně. Ano, je vidět, že čeští komiksoví čtenáři mají zájem i o trochu jiné komiksy, které rozhodně nejsou o nic méně kvalitní než komiksy, které označujeme jako mainstreamové, anebo prostě jako superhrdinské, spíše naopak, jsou ještě kvalitnější, zajímavější. Ale jasně, superhrdinské pořád mají největší komerční potenciál, proto u nás vycházejí v poměrně hojném množství, hlavně díky zahraničním vydavatelům v sériích jako "Nejmocnější hrdinové Marvelu" a "DC komiksový komplet".

"Naposled" ale dovede zahnat hlad po něčem jiném, a když říkám jiném, myslím skutečně jiném. Příběh komiksu "Naposled" by se dal celkem dobře shrnout v několika málo větách. Doug je člověk, který dělá špatná rozhodnutí. Nedokáže se vyrovnat se smrtí otce, nedokáže si udržet vztah, protože se pořád něčeho bojí, a tak se raději skrývá za maskou a za svými fotografiemi, kde hledá klid, který potřebuje, protože se sám nedokáže rozhodnout ve velkých věcech. Takhle to zní skoro banálně, ale příběh, který je vám prezentovaný, rozhodně banální není. Minimálně není banálně podaný. A nejde jen o to, že vyprávění není chronologické, ono je navíc ke všemu ještě takové... no prostě hodně zvláštní.

Nejste si jistí, co je sen, co je jen představa hlavního hrdiny, co vypráví, co je pravda, co si uzpůsobuje, nejste si na první pohled ani pořádně jistí, jak na sebe jednotlivé scény navazují. Ale pokud dáte knize šanci, pokud se budete zamýšlet nad tím, co čtete a zkusíte si všechno spojovat, najednou si uvědomíte, že ono to dohromady dává smysl. Najednou se vám odhalí jednotlivé metafory a spojitosti. A ano, sci-fi příběh, který je do knih vložen, má svůj smysl a vypráví skutečný Dougův příběh, jenom formou, která je pro něj jednodušší, která mu dává možnost uniknout od skutečného, což nakonec stejně vede k tomu, že něco bude naposled. Na něco se naposled podíváme, některou chybu uděláme naposled.

Kniha "Naposled" je nesmírně zajímavá po vizuální stránce, kdy mnohokrát vás napadne, že Charles Burns se víc jak hodně inspiroval v Hergého "Tintinovi", ale přitom způsobem, kdy neznalého ani nenapadne, že by to mohlo mít s "Tintinem" něco společného. Ten příběh je naprosto z jiného soudku nemá s Hergém nic společného, ale těch odkazů je tady tolik, a to nikoli jen slovních, ale i obrazových. Charles Burns ukazuje, že i přes určité popkulturní odkazy je možné vytvořit komiks, který bude silně depresivní, velmi dobrým, který se vám dostane pod kůži. Dougův příběh je temný, jakoby bez naděje, ale není to pravda, protože ta neustále prosvítá. Jestli si pořídíte a přečtete komiks "Naposled", dostanete nevšední zážitek. Ale pokud si příběh pustíte víc k tělu, budete jím doslova uneseni.

Komiks "Naposled" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat