2016-01-04

#1071: Komiksový rok 2015 v pozitivech

Nerad začínám přehled něčím negativním, takže to si nechám na zítra. Teď bych chtěl vyzdvihnout to, co osobně považuji za pozitivní na českém komiksovém trhu za rok 2015. Myslím si, že toho bylo hodně, takže nejprve tradičně pár hodně dobrých komiksů, které musím vyzdvihnout, no a následně nějaké ty obecnější věci, které jsou na českém komiksu nebo česky vydávaném komiksu prostě skvělé.
Pro mě zase jednoznačně komiks číslo 1 za rok 2015. No dobrá, možná ne až tak jednoznačně, ale pokud bych měl hovořit o tom novém, co v roce 2015 vyšlo, tak patří rozhodně mezi top 3, a to spolu s dále uvedeným komiksem "Zámek a klíč". Nemyslel jsem si, že i sedmý díl bude tak skvělý, ale on jednoduše je. Jedna z nejlepších sérií, u které už vám musí být jasné, že není jen pro holky a vůbec není jen o módě.
Alan Moore
Nakladatelství BB/art se rozhodlo, že znovu vydá dva legendární komiksy Alana Moora. Já jsem rád, že se na tohohle geniálního scenáristu nezapomnělo a že se tak v novém vydání mohly vrátit komiksy "V jako Vendeta" a "Z pekla". Oba dva jsou tak skvělé, že si na Comics Blogu zasloužily anebo zaslouží ("Z pekla" teprve bude recenzováno) plné hodnocení. Jestli chcete vidět, o čem komiks může být, a že to nemusí být jen supráci, zkuste tohle. "Z pekla" vám ukáže, že slovo grafický román získává naprosto nový význam.
Zámek a klíč
Rozhodně nejlepší americká série, která u nás v současné době vychází. Tohle je komiks, na který se budete vždy těšit. V roce 2015 vyšly díly "Zámek a klíč 3: Koruna stínů" a "Zámek a klíč 4: Klíče království" a v obou případech jsem dal nejvyšší hodnocení a stále jsem přesvědčen, že zaslouženě. I když si můžete o politice Comics Centra myslet, co chcete, tak jejich edice "Na přání" funguje a já jsem rád, protože se k nám díky tomu dostávají skvělé komiksy. A "Zámek a klíč" je ten nejlepší.
Skalpy
Kromě toho, že zbožňuji manga série, které Crew vydává - ale ono je toho víc, co Crew vydává a já jsem z toho na větvi - tak za rok 2015 se rozhodně hodí vyzdvihnout tuhle temnou neo-noir detektivku z indiánské rezervace, kde dostane pojem "depresivní čtení" zase trochu jiný význam. Skvělá kresba, která podtrhává krutý scénář. To je směs, jež na vás bude fungovat. V roce 2015 jste si mohli přečíst knihy "Skalpy 2: Kasino v rytmu boogie" a "Skalpy 3: Mrtvé matky". Ani s jedním dílem nešlápnete vedle.
Klára Smolíková prostě nesmí chybět ve výčtu nejlepších komiksů za rok 2015 - a samozřejmě nechyběla ani o rok dříve. Její komiksy pro děti jsou pořád na neskutečné úrovni a u nás v podstatě nemá srovnání, a to hlavně díky svým edukativním schopnostem. Samozřejmě má navíc ještě štěstí, že tvoří se skvělými kreslíři, především pak Honzou Smolíkem.
Abych zabrousil do alternativnějších vod, tak jedním z nejlepších komiksů, které u nás vyšly, a to i díky tomu, že se objevilo nové nakladatelství Trystero, to je komiks "autobus". Je to krásná ukázka toho, že strip může mít skutečně různorodou podobu a že komiks beze slov řekne neskutečně mnoho. Je to nádherně snové a bizarní, ale přitom krásně imaginativní a uhrančivé. Na něco dalšího se od Trystera těším už teď.
České série (nejen) pro děti
Tak nějak se všechny tři komiksy, o kterých chci psát tady, sešly na konec roku, ale jsou krásnou ukázkou toho, že trh v České republice už je docela velký a že zde mohou vznikat komiksy pro děti ve větší míře a že je možné zacílit i na série. Těmi jsou "Bublifuk", což je platforma pro krátký dětský komiks, u kterého doufám, že se mu podaří přežít dlouho, protože má náběh na skvělé čtení; pak je zde "Dechberoucí Zázrak", což je první český superhrdina a snaha vydávat klasický měsíční komiks z místních luhů a hájů; no a nakonec "Koumáci v akci", což je zase taková variace na Čtyřlístek. Každá série má za sebou první díl a pocity jsou různé, ale v první řadě je skvělé, že se tvůrci snaží a ono toho vychází hodně.

Objem komiksu na českém trhu
Na závěr bych pak chtěl vyzdvihnout skutečnost, že náš trh neskutečně narostl. Nakladatelství Crew je dál neuvěřitelným tahounem, který vydává tolik komiksů ročně, že mi z toho pořád padá huba. Za rok 2015 je to o více jak 70 komiksů. Nádhera! Ale díky tomu, že už je více čtenářů, mohou fungovat projekty jako "Na přání" od Comics Centra, anebo i limitované edice, které vydává BB/art. No a samozřejmě se mohou objevit projekty jako "Dechberoucí Zázrak", nebo nová nakladatelství jako Trystero či Zanir. Jsem zvědavý, jak dlouho se udrží, ale i tak je jejich přítomnost potěšující.

Na závěr bych velmi rád poděkoval vám, čtenářům, za to, že si sem najdete cestu a že komentujete, sdílíte, lajkujete, anebo děláte cokoli jiného, aby se recenze Comics Blogu, ale i informace o jednotlivých komiksech dostávaly dál. Chci také poděkovat všem nakladatelstvím, s kterými spolupracuji, za jejich dlouhodobou i novou přízeň. Tu se jim budu snažit vracet i v následujícím roce. Myslím, že v roce 2016 je rozhodně na co se těšit. A vy se určitě budete moct těšit na další nálož recenzí a článků, a to každý všední den!

9 komentářů:

  1. Osobne dúfam, že sa na československý trh v roku 2016 dostane Deadpool. (Čo je vzhľadom k filmu pomerne pravdepodobné :D) Nedávno som čítal Deadpool vs. Thanos v angličtine a bolo to super... ale mám pocit, že sa to bude asi pomerne ťažko prekladať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Crew na nás už v únoru chystá http://crew.cz/pripravujeme-detail.php?id=723 tak jsem sám zvědacý, protože Deadpoola moc neznám.

      Vymazat
  2. Ja bych jeste k letosnim pozitivum pridal jedno dilko. Ac se nejedna o komiks,ale o klasicky knizni roman,tak ale autorem je clovek,ktery se komiksum venuje vice nez je mozna zdravi rozumne.. Diky za NIKDY SE NEPRESTALA USMIVAT,pane spisovateli... !
    ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Musím říct, že takhle po večeru jsi mě skoro dojal! :-) No sám jsem zvědavý, jestli se mi letos podaří zase něco vydat.

      Vymazat
    2. Mohlo by :) jak to vubec vypada s tim zombie megaromanem ? B-)

      Vymazat
    3. No jeden je dopsaný a leží v šuplíku dlouho, teď zrovna dopisuji prequel k Mrtvým, takže tak :-) napsáno je hodně, jen se na to vrhnout a dělat korektury...

      Vymazat
    4. Cekame,a tesime se... ;)

      Vymazat