2015-09-04

#995: Husův dům - 90 %


Husův dům
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2015. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář a text: Klára Smolíková
Kresba: Jan Smolík


Klárka Smolíková a Honza Smolík pokračují ve společné tvorbě a já jsem tomu nesmírně rád, protože na každou jejich společnou knihu se nesmírně těším. Jsem rád, že vydávají společně relativně rychle a že jsme se knihy "Husův dům" dočkali docela brzy. Ve chvíli, kdy je tato recenze psána - a také ve chvíli, kdy je vydávána - ještě kniha není na trhu. Na ten se dostává až 14. září 2015, a já bych tak chtěl poděkovat Klárce Smolíkové za to, že jsem si mohl její další skvělou knihu přečíst ještě o něco dříve než ostatní. Musím totiž říct, že opravdu stojí za to. Ono to skoro zní, že to píšu u každé knihy, kde jsou Klára a Honza podepsaní, ale ono to tak samozřejmé není. Na každé knize je vidět, že si s ní dali velkou práci.

Jan Hus je letos velmi významné téma. Je to hlavně proto, že si připomínáme 600 let od jeho úmrtí. Je to pořádná doba a já jsem rád, že se na Jana Husa nezapomnělo, i když se katolická církev snažila o pravý opak. Jenže Češi nezapomněli a místo toho, aby se smířili s Husovou smrtí, došlo na husitské války a jednu z nejkrvavějších ukázek toho, že i Češi umějí bojovat za svou pravdu. Ne, "Husův dům" se samozřejmě nezaměřuje na válčení a na boje, ale cílí na Jana Husa a na jeho život, který je sám o sobě velmi zajímavý, protože se na něm dají krásně prezentovat dějiny českých zemí, ale také Evropy.

Když se ve škole učí o tom, že byl Jan Hus upálen, žák má pocit, že Kostnický sněm byl vlastně celý dělán jenom proto, aby se o Husovy rozhodlo - alespoň já jsem tenhle pocit z hodin dějepisu měl. Líbí se mi, že kniha akcentuje události komplexněji, dává je do souvislosti s tím, co skutečně bylo základním smyslem koncilu - ustanovit jednoho jediného papeže namísto tří, kteří v té době seděli na svých stolcích v Říme, Avignonu a Pise. Ty historické souvislosti zde nejsou rozebírány obšírně, nejde se příliš do hloubky, ale je zde všechno, co mladý čtenář potřebuje k tomu, aby pochopil, jak zásadní byl význam Husa a jeho kritiky pro církev, která se ho raději zbavila, než aby se skutečně o nutnou reformu pokusila.

Spolu s knihou "Ve jménu Husa: Zrození kalicha" dokáže kniha "Husův dům" podat dostatek informací, které nejsou pro čtenáře zahlcující, ale objasní mu situaci v Evropě a to, v jakých problémech církev byla, ale nehodlala je skutečně měnit, jen se snažila najít řešení, které bude vyhovovat nejlépe jí, ale nikoli lidem. V knize "Husův dům" sledujeme dívenku Blanku, která je na dovolené se svými rodiči a během cesty zamíří i do Kostnice, kde se Blanka setkává s kouzelnou husou, která je schopna se vracet do minulosti, aby mohla Blanka vidět, jak to tenkrát skutečně bylo. Přiznám se, že některé informace, které jsou zde podány, jsou i pro mě nové a rozhodně zajímavé. Dozvíte se dost o koncilu, o Husově životě, o historických událostech, ale také o lidech a jejich smýšlení a o tom, jak jen pomluvy dokáží ničit životy.

Klárka Smolíková už asi ani nepřekvapí tím, že dovede napsat zábavný text, který se čte skoro sám, a přitom obsahuje spoustu faktografických informací, které jsou velmi bohatě doplňovány kresbou Honzy Smolíka. Jenže i přesto, že se každá jejich kniha vyznačuje zábavou a přidanou hodnotou vědomostní, tak to pokaždé musím obdivovat, protože ono to může na první pohled vypadat jednoduše, ale pokaždé napsat text, který zaujme a poučí, to opravdu jednoduché není. Honza Smolík přidává kresbu, která vás dovede rozesmát, kresbu, kde jsou i nějaké ty vtípky, které nedegradují jednotlivé postavy, ale tak nějak je polidšťují a vy je nebudete brát jen jako ikony, ale jako skutečně lidi.

"Husův dům", který vznikl v souladu s výstavou v Husově domě v Kostnici, tak pokračuje ve skvělé sérii, kterou Klárka a Honza tvoří, ale také pokračuje v tom, že letos vycházejí o Husovi zajímavé knihy, které využívají i komiks jako vyjadřovací prostředek. Ani v případě knihy "Husův dům" se nejedná pouze o komiks, textu je v knize dost, ale tentokrát jsem měl pocit, že ilustrací je skutečně hodně, díky čemuž se kniha čte velmi dobře a hlavně je vše dostatečně dokreslováno a vy nemáte snahu si některé informace dohledávat jinde, protože jsou znázorněny graficky. To nakonec vede ke komplexnímu výsledku, kde bych snad jen trochu zaváhal nad tím, jestli by Blančini rodiče byli skutečně tak svobodomyslní a nechali dívku samotnou venku v cizím městě, a to ještě s nějakou husou.

Knihu "Husův dům" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Husité"
"Jak se staví město"
"Řemesla"

Žádné komentáře:

Okomentovat