2015-12-31

#1070: Zombíci... Zákaz krmení! - 60 %

Zombíci... Zákaz krmení!
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2015. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Ondřej Frencl
Kresba: Ondřej Frencl

Po knize "Zombíci... První hryznutí!" jsme se dočkali i pokračování s názvem "Zombíci... Zákaz krmení!", což tak nějak odkazuje k tomu, že je lepší nekrmit, protože jinak se vám může klidně stát, že umřete. Ale tak to je obecně známá pravda. Co na to ale postavy Ondřejova komiksu, které byly zanechány uprostřed české apokalypsy, kdy ulice ovládly zombie? V ulicích jsou ještě lidé, kteří si myslí, že mohou apokalypsu rychle zastavit, ale jak se velmi brzy ukáže, je potřeba jen utíkat a u toho vtipkovat. Ano, humor je pořád ta silná stránka, která drží komiks nad vodou. Humor, to, že znáte postavy, a také skutečnost, že se to odehrává v českém prostředí a že to v tom českém prostředí také docela funguje.

Skupina se dostala do obchodního centra - že by trochu menší tribut Romerovi? - ale musí jít dál, protože tady prostě zůstat nemohou. Musí se dostat dál a doufat, že tam bude něco, co skutečně bude prostorem, kde budou moct přežít. A tak dochází k zajímavému sledu událostí, ve kterém figuruje nákupní košík, člun, velké plátno a macgyverovská vynalézavost. Je to zábavné, má to pořád spád a někam se to hrne. Musím říct, že tohle se mi na komiksu líbí, i když mám pocit, že postavy už nejsou tak zajímavé a stávají se karikaturami sebe sama, jednoduše proto, že se opakují. To je trochu škoda, protože vás tím některé začnou možná štvát.

Ondřej si ale uvědomuje, co je potřeba udělat, a tak nechává vztahy, aby se trochu vyvíjely a tím se život postav ještě více koření. Jako kdyby nestačilo, že se dostanou na hrádek, kde mají najít ochranu. Že by to byl Kašperk? Právě zde dochází k pravému survivalu a vy máte pocit, že by se mohl příběh zvrtnout něco, co bude v podstatě česká verze "Živých mrtvých". Jenže ne. Ondřej si jede pořád svůj styl a je to dobře, protože v tom smyslu je originální a pořád zábavný. A tak poměrně klasické zombie scény s nakažením přetváří, pojímá je inovativně a tak, aby zůstal pořád vtipný a tím i neokoukaný. Přesto budete mít pocit, že na konci už to není ono, že tomu došel dech a že se jelo na pointu, která má vtipně vysvětlit ten název.

Závěr už je trošku slabý a je otázkou, jestli se na tom dá vystavět nějaké další pokračování událostí. Je jasné, že s postavami je toho možné udělat ještě hodně, ale udržet to ve stejných kolejích... No, bude to celkem náročný úkol a mě by docela zajímalo, jestli Ondřej zvládne být pořád zábavný a méně se opakovat. Aby nedošlo k tomu, že se bude sám vykrádat. Zatím je ale série pořád dobrá a já musím říct, že i když nejsem z komiksu úplně odvázaný, tak už jsem docela pozitivně naladěný a jsem rád, že série dostala prostor a že se Grada nebála vydat ani druhý díl. Doufám, že se jim to vrátí a že Ondřej bude dál dostávat prostor. Jeho humor se může chytnout.

Komiks "Zombíci... Zákaz krmení!" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Grada.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Zombíci... První hryznutí!".

Žádné komentáře:

Okomentovat