2015-11-20

#1042: Pupíky 7: Téměř dokonalé štěstí - 100 %

Pupíky 7: Téměř dokonalé štěstí (Nombrils 7 - Un bonheur presque parfait)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2015. V tomto vydání vyšlo jako "Nombrils 7 - Un bonheur presque parfait" v roce 2015. Původně vycházely stripy od roku 2004 v kanadském časopise "Safarir", později pak v legendárním magazínu "Spirou". České vydání má 52 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Dubuc
Kresba: Delaf


Tuhle recenzi skutečně píšu začerstva hned poté, co jsem sedmý sešit dočetl. Když měly "Pupíky" vyjít, říkal jsem si, že už nebude možné, aby mě i sedmý díl dostal tolik, jako mě dostaly ty předcházející. No, ukázalo se, že jsem se opravdu hodně mýlil. Tohle je série, která prostě nedovede zklamat, a já jsem naštvaný na autory, že nejsou schopní vydávat rychleji. Oni i tak vydávají celkem rychle, ale když jsem zavřel prozatím poslední sešit, z duše jsem je nenáviděl za to, že tam není dalších sto stránek, které bych si mohl přečíst. Proč? Protože "Pupíky" jsou prostě jedna z nejlepších stripových sérií, které v současnosti ve světě vycházejí. Kanadská dvojice frankofonních autorů dala stripům pro náctileté naprosto nový rozměr.

Ono by bylo strašně jednoduché sklouznout k tomu, aby se strip stal předvídatelným, aby přestal být vtipným, ale ne v tomhle případě. Navíc "Pupíky" rozhodně nejsou jenom o tom, že je to zábava. Ne, to by bylo rozhodně nedocenění toho, co série představuje. Když se řekne strip, v tomhle případě tedy jednostránkový, většinou si představíte humorné epizodky, které jsou spojené s nějakými postavami, epizodky, které nemají příliš vývoj, pokud mají vůbec nějaký, ale chtějí vás rozesmát. Nebo jiným způsobem útočí na vaše city a smýšlení. "Pupíky" jsou jiné. "Pupíky" fungují samostatně. Jednotlivé stránkové stripy, sem tam i dvou stránkové, mají vždy nějakou pointu, obvykle je zde vtip. Ale zároveň jako celek tvoří děj, který se neustále vyvíjí. A to rozhodně pro stripovou tvorbu není tak tradiční.

Tenhle vývoj se pak ukazuje na rozsáhlejším komiksu, který zabírá celkem osm stránek a je těsně před samotným koncem. Zde Dubuc a Delaf prezentují svoje mistrovství. Každá stránka opět funguje jako samostatný strip, ale jako celek se pak jedná o příběh, který dává dohromady všechny nitky, které se dějem prozatím zaplétaly. Scéna na oslavě narozenin je jednoduše dokonalá. Tvůrci dávají rozřešení všem postavám, ale v podstatě takové, kdy je rozmačkají a na konci vyplivnou. Tohle už není jen zábava, tohle je život s veškerou jeho krutostí. A přesto je zde pořád prostor pro nadhled a komiks nikdy nesklouzne k tomu, že by byl prostě jen patetický. Ty postavy jsou tak uvěřitelné, stejně jako jejich příběhy, že se s nimi prostě dokonale sžijete, fandíte jim, trpíte s nimi.

Bylo by strašně jednoduché nahlížet na postavy jen jako na karikatury. A ono se to nabízí, nemluvě o tom, že jimi pro určité potřeby - hlavně humoru - skutečně jsou. Jenže tvůrci vás dostanou komplexností svých postav, právě tím, jak se jejich životy vyvíjejí, jak nestagnují na místě. A díky bohu za to. Tohle je komiks, který bude mít navždy místo ve většině srdcí čtenářů, kteří ho budou číst. Je to série, kterou naprosto zbožňuji. Chtěl jsem si dávkovat stripy sedmého dílu postupně, ale to prostě nešlo. Komiks mě opět strhnul a já jsem ho prostě musel dočíst najednou. Samozřejmě, že mě to pak mrzelo. Samozřejmě, že teď chci víc. Ale budeme si muset počkat. Jedno je ale jisté. Až budu dělat přehled toho nejlepšího za rok 2015, "Pupíky" tam opět nebudou chybět! Děkuji autorům a děkuji "Albatrosu" za tak rychlý a kvalitní překlad!

Komiks "Pupíky 7: Téměř dokonalé štěstí" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená?"
"Pupíky 2: Nad ošklivkami zataženo"
"Pupíky 3: Pouta přátelství"
"Pupíky 4: Souboj krásek"
"Pupíky 5: Ďábelský pár"
"Pupíky 6: Léto na zabití"

4 komentáře:

  1. taky jsem dočetla před pár dny a musím říct, že mě pupíky 7 překvapily nemile, po humoru minulých dílů ani stopa...

    OdpovědětVymazat
  2. Myslíte, že vyjde i 8. díl?? :) Já v to doufám teda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On nejspíš někdy bude, ale letos podle všeho ještě ne... Autoři nyní vydávají v květnu Les Vacheries des Nombrils, což je sešit, který se soustředí na Vicky a Jenny, tohle by snad také mohlo vyjít česky

      Vymazat