2015-10-30

#1027: Zámek a klíč 4: Klíče království - 100 %


Zámek a klíč 4: Klíče království (Locke & Key: Keys to the Kingdom)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 (tvoří uzavřený příběh) v minisérii "Keys to the Kingdom" od srpna 2010 do dubna 2011 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Keys to the Kingdom" v roce 2010. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez

Je to až neskutečné, ale tohle je prostě natolik dobrá série, že mě každý díl naprosto dostává. Sednul jsem si ke knize "Zámek a klíč 4: Klíče království" a doslova jsem si říkal: Co je na tom vlastně tak skvělého? Co na tom může překonat ty předchozí díly? Ale dlouho jsem neváhal a knihu jsem otevřel. Hned první kapitola mě naprosto odrovnala a já jsem pochopil, že tohle je opravdu dílo, které je natolik skvělé, že ani žádná další kniha nemůže zklamat. Ani čtvrtá nezklamala a hned první kapitola ukázala, že oba tvůrci jsou schopni přijít nejen se skvělým příběhem, ale také s novátorským stylem vyprávění.

První kapitola má jasně danou strukturu. Je zde jen obrázek v pozadí, který zabírá celou stránku. V popředí jsou pak čtyři panely naskládané na sebe, takže připomínají svislý strip. Od tohoto rozlišení se neodliší ani jedna stránka první kapitoly, což ale rozhodně nevytváří cokoli nudného. Naopak, ukazuje se, že jak Hill, tak Rodriguez jsou neskutečně schopni vypravěči a na základě takto jasně stanovené formy vytvářejí kapitolu, která vás dovede strhnout. Navíc velké panely v pozadí nejsou jen nutností, ale dokreslením děje, děj se v nich přímo odehrává a slouží tak k celkovému pochopení toho, co se postavám přihodilo. Gabriel navíc mění styl kresby, kdy místy zjednodušuje téměř do podoby "Calvina a Hobbese". Slouží to opět k budování atmosféry a slouží to velmi dobře.

Hned na začátku knihy jsem byl stržen a musel jsem se pustit do dalších kapitol i s vědomím toho, že čím rychleji budu číst, tím dříve příběh skončí. Jenže když je před vámi něco tak dobrého, prostě se nemůžete odtrhnout. Děj se vyvíjí opět tak, abyste se dostali blíž k postavám, aby se dělo něco, co vás bude bavit i děsit, a aby se konečně rozplétaly nitky, které byly v předchozích dílech zapleteny. V jedné - další formálně skvělé kapitole - konkrétně je to kapitola čtvrtá - se konečně dovíte víc o tom, jak vlastně funguje svět "Zámku a klíče" a kde se asi vzal Kulišák, Zack, nebo jak mu chcete říkat. Joe a Gabriel tak rozplétají příběh a jsou schopni u toho být inovativní i formou. Tohle je hodně důležitá vlastnost, jež činí komiks "Zámek a klíč" tak jedinečným.

Pak jsou to samozřejmě i skvěle napsané postavy a příběh, který se neustále někam hrne, kde se neustále děje něco zajímavého. Joe Hill vytvořil záporáka, kterého můžete skutečně nenávidět a kterého se můžete opravdu děsit. Díky tomu, jak se příběh vyvine na konci čtvrté knihy, se pak můžete děsit ještě více. Co bych ještě vyzdvihl - i když to jsem dělal i u předchozích recenzí - to je skutečnost, jak skvěle dokáže být Gabriel krvavý. Jeho kresba by vás mohla ukolébat v tom smyslu, že je to opravdu primárně pohádka, ale pak najednou dojde na takovou dávku násilí, že vás to krásně vytrhne. Tohle je kresba, která se k tomuto příběhu hodí dokonale. Navíc díky změnám forem a tempa vyprávění dochází k tomu, že jsou představovány nové, zajímavé klíče, ale vy přesto nepřicházíte o rozvoj děje, který je sám o sobě důležitější než objevování klíčů.

"Zámek a klíč" je jednoduše jedním z nejlepších komiksů, které u nás aktuálně vycházejí, a já jsem nesmírně rád, že se doposud vždy našlo dost čtenářů k tomu, aby se vydal i třetí a čtvrtý díl. Protože bez vás, fanoušků, by to prostě nešlo. "Zámek a klíč" je ale série, která u nás musí vyjít česky, protože prostě musíme vědět, jak to celé dopadne a jestli jsou oba tvůrci skutečně tak skvělí a dotáhnou tohle do konce, který vás dostane. V případě, že ano, asi budu potřebovat trochu větší než stoprocentní stupnici. Čtvrtý díl ale rozhodně ukazuje, že na to mají a že dovedou s každou další knihou své fanoušky k sérii připoutat ještě víc.

Komiks "Zámek a klíč 4: Klíče království" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Zámek a klíč 1: Vítejte v Lovecraftu"
"Zámek a klíč 2: Hlavohrátky"
"Zámek a klíč 3: Koruna stínů"

Žádné komentáře:

Okomentovat