2015-10-12

#1013: autobus - 90 %

autobus (the bus)
Vydalo nakladatelství Trystero v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "The Bus" v roce 2012. České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Kirchner
Kresba: Paul Kirchner


Začnu trochu obšírně. Když jsem chodil na základku nebo na střední školu, tak jsem docházel pěšky, případně mě vozili rodiče. Nějak jsem nechápal, že děti mohou každý den jezdit autobusem. Nic mě na tom nelákalo. Jenže pak jsem začal chodit na vysokou školu, která byla v dojezdové vzdálenosti od mého bydliště, a já jsem nechtěl na kolej. A tak jsem začal dojíždět. Zjistil jsem, že autobus je tak nějak svět sám pro sebe, že se v něm dají prožít příběhy, poznat lidé, vést zajímavé konverzace anebo nějaké můžete vyposlechnout, ať už náhodou nebo záměrně. Ta koncentrace lidí na jednom místě je relativně velká stejně jako nesourodost cestujících. Vzhledem k tomu, že jsem sám tvůrčí autor, napadaly mě v autobuse mnohé příběhy a některé jsem skutečně napsal, i když zatím třeba nikde nevyšly.

Když jsem pak zjistil, že se na trhu objevilo nové nakladatelství Trystero, které vydalo knihu s názvem "autobus", musel jsem ji mít. Trystero je skutečně nové nakladatelství a "autobus" je prvním komiksem, které vydalo. Jedná se o nakladatelství, kde najdete trochu alternativnější věci, kdy nakladatelství samo si dává za úkol vydávat komiksy, které posouvají hranice média a jsou odlišné. Netají se také tím, že vzorem pro nakladatelství je produkce Motu. A jestli se bude pokračovat v podobně kvalitních komiksech, tak je rozhodně na co se těšit, protože hned první kniha "autobus" ukazuje, že výběr je velmi dobrý.

"autobus" je stripový komiks, což je rozhodně označení, které je nedoceněním toho, co dostáváte do rukou. Paul Kirchner je autor, který má fantazii a je schopen tuto svou fantazii přenést do krátkých komiksů způsobem, který vás musí okouzlit. Pokud jste sami lidé s představivostí, pokud se nebojíte abstraktních pojmů, absurdity a překonávání hranic mezi realitou a něčím dalším, pokud vám nevadí, že může tohle překračování hranic působit nelogicky, tak si komiks "autobus" zamilujete. Paul Kirchner hýří nápady, a to i přesto, že si zvolil relativně omezené pole působení, které mu mnoho možností, jak stripy oživit dějově, nedává.

Základem stripu je autobus. Kirchner přetváří vaši představu o autobusech, vytváří z nich speciální organismy, dělá z nich skutečné tvory a dává je do historických souvislostí. Součástí knihy jsou tak stripy, které obsahují text, ale jsou zde především stripy, které jsou bez textu a které ukazují, jak velkou představivost autor měl. To, že dokázal skutečně jen na tématu jednoho cestujícího, který se prolíná celým stripem, autobusu a jeho řidiče vytvořit tolik zajímavých proužků, to se musí ocenit. Navíc je Paul hravý a je schopný vás s každým dalším komiksem strhnout ještě více na svou stranu, ještě více vás okouzlit, a to i díky kresbě, která má jasnou linku, ale stejně tak využívá umně bílé a černé plochy, stejně jako šrafování. Kresba pak umocňuje nápady, které jsou místy úchvatně surreálné.
Paul Kirchner

Nakladatelství Trystero se tak na začátek prezentovalo skvěle a jsem v očekávání toho, co bude další knihou, kterou vydá. "autobus" je rozhodně úspěchem, a to navíc i proto, že si české vydavatelství dalo na vydání velmi záležet. To nemluvím jen o pevné vazbě, kterou si kniha rozhodně zaslouží, ale třeba i o tom, že přemluvilo Paula Kirchnera, aby napsal doslov přímo pro toto české vydání. Kvalita tisku je pak velmi dobrá, stejně jako kvalita českého letteringu, kde jsem neobjevil chybu. Tohle je rozhodně velmi slibný začátek a já jen přeji Trysteru a Peteru Penguidovi, který za ním stojí, hodně úspěchů a hlavně čtenářů, protože bez těch to prostě nikdy nejde. "autobus" je jeden z těch komiksů, který dokáže čtenáři přinést jedinečný zážitek, tak doufám, že se k lidem skutečně dostane.

Komiks "Autobus" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat