2015-11-25

#1045: Bublifuk 1 - 85 %


Bublifuk 1
Vydalo nakladatelství Triton v roce 2015. Vydání má 34 stran a prodává se v plné ceně za 55 Kč.

Scénář a text: Bára Buchalová, Kimea, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský
Kresba: Bára Buchalová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda, Petr Šrédl a Ticho762

Tak se nám na světlo světa dostal nový magazín (revue) s dětským komiksem. Skoro si řeknete, že je to možná něco, co není potřeba, ale když se nad tím tak zamyslíte, tak ono tady není mnoho platforem, které se dětskému komiksu skutečně věnují a které hlavně nabízejí prostor autorům, kteří chtějí pro děti tvořit. Je zde "Čtyřlístek" a pak... No jo, ono toho tady opravdu moc není. Jsou tu různé komiksy, které mají domov za hranicemi a u nás jsou jen překládány, pak jsou zde nějaké věci pro skutečně malé děti, ale pro děti školou povinné, které ještě nedosáhly puberty, kdy je zajímají jiné věci než komiks, toho najdete poskrovnu. A to je hodně špatně! Vždyť přece pokud zde nebude něco pro děti, jaká je šance, že se ke komiksu dostanou masy? Anebo alespoň k tomu českému. Navíc je to prostor pro tvůrce, jak ukázat svoje schopnosti.

A tvůrci očividně měli zájem se na tvorbě dětského komiksu podílet. Podle šéfredaktory "Bublifuku", skvělé scenáristky komiksů pro děti Kláry Smolíkové, se všichni oslovení chtěli účastnit a něčím přispěli. A tak jsou hned v prvním čísle jména jako Petr Kopl, Vhrsti, Karel Jerie, Tomáš Kučerovský, ale svou troškou přispěl i matador fantastické literatury Jiří Walker Procházka. Těch jmen je skutečně hodně a jsou zajímavá. Ale co na to jejich díla? Jsou stejně zajímavá jako jména, kterými se "Bublifuk pyšní"? Tak se na jejich výtvory pojďme podívat postupně. Jiří Walker Procházka napsal scénář ke komiksu "Fernando a Stella předbíhají dobu", který se obešel překvapivě bez krve. Vojtěch Šeda komiks zábavně nakreslil. Na začátek parádní chuťovka o jednom vynálezu. Klárka s Vojtou pak ještě přidali stránkový návod na to, jak si vytvořit vlastní větrník. Tady uvidíte, jaké může být komiks také efektivní využití.

Následují "Piráti na suchu" Kláry Smolíkové v kresbě Lukáše Fibicha. Zábavný, ale příliš krátký komiks. Na těch dvou stránkách se v podstatě skoro nic nestane a vy musíte doufat, že ve druhém dílu toho bude trochu víc. Ale je zde náběh na vtipné gagy. Mluvící papoušek se zdá jako trochu otřepané téma, ale on prostě funguje. "Jak se dělá komiks", aneb opět Klárka tentokrát ve spolupráci s Viktorem Svobodou stvořila komiks, který více akcentuje její populárně naučné schopnosti. Dvě stránky o tom, jak se tvoří komiks. Jednoduše prezentované, ale velmi přínosné pro každého, kdo se s komiksem setkává málo, ale chce vědět, jak se komiks tvoří.

Martin Šinkovský napsal a Ticho762 nakreslil komiks "Píp & Půp", který je prostě parádní. Tohle je příběh, který mě vyloženě nadchnul. Když děláte s počítačem, tak vás ohromí parádní hlášky, které vycházejí z toho, že jako lidé něco říkáme, ale jako roboti bychom to říkali trochu jinak. Mluva je skvěle přizpůsobena a je zábavná. Děti to nemusí tolik ocenit, ale třeba se mýlím. Příběh výborný, má trochu náznaky něčeho temnějšího, ale opravdu jen náznaky. Kresba je odlišná od všeho ostatního, ale ve spojení s tématem účelná a zajímavá. Využívání ploch černé a bílé je naprosto v souladu s potřebami děje. Komiks "Zelený vlk" s příhodou "Strach má velké oči" nám představuje Karel Jerie ve scénáři Kimey. Je to ulítlé, trochu pohádka, trochu horor, trochu sci-fi, trochu komedie, trochu drama a přitom to pořád funguje.

Na tvorbě "Bublifuku" se účastní také Tomáš Prokůpek, který přispěl stránkou "Prakomiksy", kde se věnuje krátce tvorbě Karla Ladislava Thumy a stručně tak představuje praotce českého komiksu. Tohle je stránka, která je pro české čtenáře, kteří začínají s komiksem, hodně přínosná, protože se dozví o tom, že neplatí "nebylo tu nic, pak Saudek, pak zase nic a pak ti intoši, co se snaží o něco speciálního, co musí nést něco hlubokého". Ne, český komiks je bohatý a hlavně má nesmírně dlouhou tradici. Jen se na to nesmí zapomenout. O tom, že jsou zde i současní autoři, kteří stojí za čtení, jsou zábavní a přitom sví, svědčí stránka "Dikobraz", kde se prezentují Vhrsti, jehož tvorba je prostě nádherná a vždy mě osloví, ale také Aneta Žabková a Bára Buchalová, s jejichž tvorbou jsem se rád setkal poprvé.

Trochu jsem se obával toho, že Petr Kopl jen vloží své "Tři mušketýry", ale to bych mistra hodně podcenil. Komiks "První zkušenost" je něco jako prequel ke zmiňované knize, ale na Petrovi je skvělé, že prostor - celkem 6 stran - využil naplno a prezentuje přesně to, co jej zdobí - vychytaný kresebný styl, který je jeho rukopisem, příběh, který má smysl, a hlavně humor, který je všudypřítomný a prostě dobrý, a to jak v kresbě, tak i v textu. S tím jsem si také uvědomil, že je potřeba další dávka něčeho většího, co by Petr vytvořil. Je možné, že v roce 2015 od něj není venku žádná větší věc? No jdeme raději dál... Tomáš Kučerovský nám v příběhu "Hilfréd Hubertus Babočka a vzpoura strojů" představuje steampunk pro děti, který má fantazii, má nápad, má skvělé provedení a také pointu. Jojo, pro děti je možné vytvářet skutečně různorodé komiksy, které nebudou vadit ani odrostlejším.

"Trampoty principála Piškoty" a epizoda "Největší stan" je poslední stránka komiksu ještě uvnitř revue a přiznám se, že to je příběh, který jsem si musel číst dvakrát, abych ho pochopil. Na pointu jsem nakonec přece jen přišel, ale celkově mi to v kresbě Petra Šrédla přišlo tak nějak trochu zmatečné. Anebo jsem byl unavený. No, jednoduše, tohle je komiks, který se mi v celém "Bublifuku" líbil nejméně. Pak už přichází jen zadní obálka a s ní jednostránkový komiks "Knihomol Bubu" a příhoda "Ztracený komiks". Na závěr vtípek, který má nápaditý průběh a dobrou pointu, která k postavě sedí. Tady je vidět, že Bára má postavičku v malíku.

"Bublifuk 1" je tedy hned na první pokus úspěchem. Je to jak v tom, že jsou zdě nesmírně různorodá témata, ale především v tom, že ta témata jsou pojata kvalitně, zajímavě, poučně a přitom nenásilně, no a k tomu všemu je to sranda. Musím pochválit jak všechny autory, tak i grafiky, kteří se postarali o to, aby byla forma celé revue jednotná a příjemná na oko. Dobře se zde četlo a celkově na mě grafika působila kompaktně a nerušivě. Docela se těším na další číslo, které přijde v únoru, protože se určitě bude jednat o další nacvakaný sešit. "Bublifuk" koupíte v knihkupectvích a více informací najdete na oficiálních stránkách. Za 55 Kč (50 Kč v případě předplatného) to je výborné čtení. Ale ono by bylo výborné i při vyšší ceně. V procentech si nechávám rezervu. Přece jen je tohle první díl. Klárce přeji, ať jí nadšení i dobré nápady vydrží a pořád se jí drží výborní autoři. Snad se neskončí jen u plánovaných čtyř dílů a prodeje umožní vytvoření dalších. Takže kupujte, sdílejte, ať naše děti mohou číst něco kvalitního.

Komiks "Bublifuk" zakoupíte na stránkách nakladatelství Triton, kde si také můžete zakoupit předplatné na čtyři čísla.

Žádné komentáře:

Okomentovat