2015-12-30

#1069: Koumáci v akci 1 - 50 %

Koumáci v akci 1
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2015. Vydání má 48 stran a prodává se na novinových stáncích za 166 Kč.

Scénář: Václav Hašek, Miroslav Mazal, Barbora Nováková, Pavla Novotná, Zuzana Žáčková a Alena Smyslilová
Kresba: Mirek Vostrý

Pokud jsem u komiksu "Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek" tvrdil, že neměl žádnou propagaci, musím se omluvit a opravit. Propagace se následně rozjela, komiks byl v televizi, měl vlastní křest a podle všeho se prodává velmi dobře. Docela by mě zajímalo, jak je tomu v případě komiksu, který recenzuji dnes, tedy v případě komiksu "Koumáci v akci 1". Nějak jsem si nevšiml, že by tenhle komiks měl nějakou výraznější propagaci, a to by se podle všeho také mělo jednat o sérii, která bude vycházet delší dobu, i když podle všeho ne až tak často jako "Zázrak". Propagace nebude tak velká, ale ono je to povětšinou prostě tím, že za ní stojí autoři samotní, kteří se o ni musí v největší míře starat. A pak je to na nás recenzentech.

Nevím, jestli touhle recenzí udělám komiksu "Koumáci v akci" příliš velkou službu, ale pokusím se na komiks alespoň trochu podívat. Má celkem tři příběhy, které mají čtrnáct nebo patnáct stran (delší je ten poslední). Jedná se o příhody epizodické, kde jde prostě o to, že se čtveřice koumáků dostane do nějaké situace, která se určitým způsobem vyvíjí. Tohle je celkem jednoduchý mustr, na který potřebujete hodně zajímavé postavy, anebo něco navíc, co tomu teprve dodá šťávu. A to podle mě komiks "Koumáci v akci 1" nemá. Není vyloženě špatný, ale není ani vyloženě dobrý. V konečném důsledku je prostě průměrný.

Máme zde čtveřici, která je rozdělená na dva kluky a dvě holky. Čtveřice je alespoň trochu kosmopolitní, což je fajn. Jenže jejich charaktery jsou prostě klasické karikatury, a tak nedostáváte nic jiného, než obdobu Čtyřlístku, kde je genderově vyrovnanější obsazení. Jinak je zde ale kutil, jedlík, vědátorka a šamanka. Pravda, není to úplně klasický Čtyřlístek, ale má k tomu až příliš blízko. Na těchto charakterech je pak založen humor, ale nijak překvapivě, prostě dostáváte to, co očekáváte. Co pak ty příběhy trochu pozvedává, to jsou jednotlivé nápady. Hned ten první příběh, "Golem", je pojat trochu netradičně a Golem zde má malinko poupravenou mytologii, což v konečném důsledku nevyznívá vůbec špatně. Druhý příběh, "Gutenberg", je o cestování v čase, což je celkem nuda, ale aspoň se zde něco dozvíte. No a patálie "ZOO" už je jenom o tom, jak je třeba zachránit ztraceného medvídka koalu.

Je vidět, že příběhy mají různé scenáristy, kdy je překvapivé, že ten poslední, který jich má nejvíce, je takový nejméně vypiplaný a celkově nejméně zajímavý. Ano, někdy je prostě lepší, když je scenárista jen jeden. Postavy, které zde jsou, jsou celkem fajn, ale nějak si nemyslím, že by byly dokonale zapamatovatelné. Splynou s jinými postavami z jiných dětských komiksů. Není v nich dostatek invence, a co si budeme povídat, Kiki může být šamanka, ale ve všech třech příbězích je to v podstatě jedno. Trochu se bojím, že se tahle série nemá moc kam vyvinout, může jedině překvapit tím, že některá epizoda bude skutečně zábavná. Přál bych si, aby měl komiks pořádnou propagaci, ale stejně tak si nejsem jistý, že by to dlouhodobě dovedlo zaujmout širší publikum. Ale třeba to děti bude bavit, když se nedostanou ke "Čtyřlístku" nebo k "Bublifuku".

Knihu "Koumáci v akci 1" zakoupíte na stránkách nakladatelství Computer Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat