2015-12-18

#1063: Malý princ a Planeta Okidů - 80 %

Malý princ a Planeta Okidů (Le Petit Prince 21: La Planète des Okidiens)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2015 jako "Le Petit prince 21: La Planète des Okidiens", dvacátý první díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Didier Poli

"Malý princ" se nám ve své nové podobě podíval do kin, což by - alespoň doufám - mohlo zafungovat jako dobrý marketingový nástroj a diváci by se stanou čtenáři a dostanou se přes film až ke knize a komiksu. V době psaní recenze jsem ze snímku viděl jen kousek a myslím si, že se přece jen odchýlil od Exupéryho poetiky, ale to nevadí, protože on ani komiks není v takovém duchu jako kniha. Ale to neznamená, že by byl špatný. Naopak, je to pořád velmi dobrá série a kniha "Malý princ a Planeta Okidů" je toho jen dalším důkazem. Ani na dvacátý první pokus tvůrci nezklamali, dokonce mám pocit, že se jim podařilo zajít o něco dál a poskytnout ještě trochu lepší příběh než obvykle.

Příběh se tentokrát točí kolem planety, která je v neustálém ohrožení. V pravidelných intervalech se totiž do kolizní dráhy s planetou dostává asteroid, který ji hrozí zničit. Naštěstí planeta má svého Okoda, který má jediný schopnost pohnout speciální kuličkou, která dokáže asteroid přesunout na bezpečnější dráhu, alespoň do chvíle, než se budou muset znovu střetnout. Takže jde vlastně o to, aby byla vždy odvrácena jistá katastrofa. Jednoduché. Jenže Okodo se ztratil a podle všeho nemá nástupce, anebo se tento nástupce, který by disponoval speciálními telekinetickými schopnostmi, nenašel. Příběh je trochu drsnější v tom smyslu, že se zde pořádně projeví Had, ale také proto, že zde dochází k něčemu, co už je zase trochu více v souladu s předlohou. Jedna z postav umírá. Ale klid, žádná z milovaných hlavních.

Ono už je strašně těžké, aby vás tento komiks příběhově jakkoli překvapil. Dějová kostra je přece jen celkem jasná. Malý princ se objeví na planetě, která je hodně zvláštní, ale velmi krásným způsobem. Na této planetě došlo k problému, který bude mít nějakou spojitost s Hadem. Liška u toho bude remcat, ale stejně se vždy přidá k Malému princi a pokusí se planetu zachránit, protože ona by to sama nezvládla. Ne každý vnímá sílu Hada tak, jak by měl, respektive většina postav ji vnímá tak, jak chce Had sám. Pak samozřejmě dochází k nějakému tomu souboji a Princ musí dokázat, že je skutečně postavou na správném místě a tím dokonalým skromným hrdinou, který pomůže, dá všechno do pořádku a pak zamíří dál, na další štaci.

I když je ta kostra jasná, tak jsem rád, že se tvůrcům sem tam podaří být skutečně originální, alespoň tedy v rámci této série. Abych jim nekřivdil, oni jsou nesmírně originální i tak, protože pro každý sešit je vymyšlena naprosto jiná planeta, existují naprosto jiná pravidla. Tentokrát se ale jedná o inovaci dějovou, kdy Had se nespokojí jen s tím, aby intrikoval, ale chce něco získat pro sebe. Něco, co vlastní Malý princ. Jak říkám, není to inovace příliš velká, ale zafungovala. Spolu s dalším krásným a zajímavým světem je to povedené dobrodružství. Nás už čekají jenom tři a já jsem rád, že se Mladé frontě podaří vydat všechny. Tahle série by se měla k dětem dostat.

Komiks "Malý princ a Planeta Okidů" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

2 komentáře:

  1. SPOILER K FILMU !!! Ale maly ...Jen chci ten filmek doporucit,a rici snad jen,ze knizni predlohy se drzi,rozhodne v prvni puli ano,a ta druha za to taky stoji.. ;)

    OdpovědětVymazat