2015-12-21

#1064: H. Ch. Andersen junior 1: Kouzelný klobouk - 70 %

H. Ch. Andersen junior 1: Kouzelný klobouk (H. C. Andersen Junior, Den magiske hat)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "H. C. Andersen Junior, Den magiske hat" v roce 2015. Vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Thierry Capezzone a Jan Rybka
Kresba: Thierry Capezzone

Tak jsem si tak říkal, čím asi bude zajímavý tenhle komiks, který se věnuje dílu Hanse Christiana Andersena a navíc má v titulu i to, že se jedná o Hanse Christiana Andersena juniora. Ten junior tady značí skutečnost, že se jedná o mladou verzi slavného pohádkáře, nikoli o jeho potomka. Existence podobných děl, která se snaží vracet k minulosti některých osobností, ať už skutečných nebo fiktivních, ve mně vzbuzuje hlavně nejistotu, ale tak třeba je tohle výjimka a skutečně to může nabídnout něco navíc. Právě s touhle drobnou nadějí jsem k příběhu přistupoval a musím říct, že jsem došel určitého naplnění své naděje, protože tohle není jen hloupoučké čtení pro děti, které si krade jednu osobnost pro sebe, tohle je hra nejen s minulostí, ale také tak s fantazií a s úžasným dílem, které za sebou zanechal nejen Hans Christian Andersen.

Začátek je takový nejistý, protože jsme v současnosti a je jasné, že tady asi těžko narazíme na to, co nám ukazuje obálka, kde je to dobové zařazení celkem jasné, především pak z oblečení, ale i z určité dickensovské atmosféry. Ten úvod ze současnosti je pak ale opravdu jen úvodem, abychom se na přednášce o samotném Andersenovi setkali s duchy významných literárních osobností, a nakonec i s duchem samotného Andersena, který rozhodně není spokojený s tím, jak se jeho dětství i dospívání prezentují. Hlavně proto, že je přednášející zaměřen na nějaké ty špeky z jeho života, ať už jsou pravdivé, či nikoli. Andersen se tak sám rozhodne, že bude svým literárním kolegům prezentovat to, jak se stal pohádkářem a kde se v něm všechna ta fantazie probudila.

V jeho vyprávění se dostáváme do minulosti, kde sledujeme celkem obyčejného, mírně obtloustlého chlapce, který vypadá malinko jako trpasličí principál z cirkusu. Ano, na to, že je to chlapec, má takové dospělácké rysy, což budou dělat hlavě ty jeho kouty na hlavě. Ale to nevadí. Je to takový čiperný hrdina, kterého je celkem snadné si hned zamilovat, protože máte pocit, že byste to klidně mohli být vy. Jenom jinak oblečení. Určitě byste však chtěli dostat stejný dárek od dědečka, jaký dostal malý Hans. Ono to sice vypadá jako obyčejný klobouk, ale jak už dobře víme z "Harryho Pottera", ty obyčejně vypadající klobouky toho většinou hodně dokážou. Stejně tak i tenhle. Stačí si ho nasadit a... Ale ne, to už si zjistěte sami.

Komiks si krásně hraje s fantazií a skutečností a ukazuje nám, jak mohly vznikat pohádky, které jsou světoznámé. Není to ale jen o díle Hanse Christiana Andersena, je to celkově o literárním díle, najdete zde narážky na jiné autory, někteří z nich jsou přímo přítomní v komiksu jako duchové. Líbí se mi, že Thierry Capazzone nejde cestou dětského komiksu za každou cenu. Nechává zde prostor pro nějaké ty narážky na jiné literáty, tak trochu nutí čtenáře, aby pátrali po tom, o čem se vlastně mluví. Někoho to pátrat donutí, někoho ne, ale právě tahle možnost komplexního pochopení všech vazeb, se mi líbí. Tohle je komiks, který bych dal číst svému dítěti, aby se tak postupně něco dovídalo o literatuře. Příběh je pak skutečně hlavně dickensovský, což není můj šálek čaje, ale je podán zábavně a na konci budete chtít vědět, co bylo s postavami dál. O tom příště.

Komiks "H. Ch. Andersen junior 1: Kouzelný klobouk" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Grada.

Žádné komentáře:

Okomentovat