2014-05-02

#610: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (7. část): 1. výprava do Ztraceného světa - 80 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: Jiří Veškrna

Konečně jsme se oprostili od Kruana a čekají na nás další hrdinové. Tentokrát tací, kteří jsou dobře známí i těm, kteří "ABC" nikdy neodebírali a ani ke komiksu nikdy pořádně nepřičichli. Vlastislav Toman se totiž na sklonku 60. let pokusil - jak sám píše - adaptovat legendární román sira Arthura Conana Doyla. Tím románem je "Ztracený svět". Komiks byl nazván "Výprava do Ztraceného světa" a vycházel v ročníku 1969/1970, a to po celý tento ročník, protože se jednalo o klasický abíčkovský komiks o 24 stranách = jedna strana v jednom čísle. Nakonec nešlo o jedinou výpravu do Ztraceného světa, a tak byla tato označena ve "Zlaté knize komiksů Vlastislava Tomana" jako výprava první.
Ukázky jsou ze staršího vydání

Vlastislav Toman v podstatě adaptoval knihu s tím, že jeho vlastní fabulace zde zase tolik není, ta tkví především v romantické rovině, jež se v Tomanově verzi objevila. Vzhledem k tomu, že nedávno v České republice vyšel komiksový "Ztracený svět" od Petra Kopla, nabízí se trocha toho srovnání. V případě scénáře se oba tvůrci překvapivě shodnou, překvapivě hlavě proto, že Petr si přece jen vytváří vlastní adaptace ve vlastním světě, kde se děj prolíná i s jinými knihami. Základní kostra však zůstává stejná, Petr jen dává do komiksu více humoru. Vlastislav Toman je pak předloze věrnější a jeho ženská hrdinka, dcera profesora Challengera, dává komiksu nový náboj.

Příběh se tak odvíjí v poměrně zajetých kolejích. Profesor Challenger je zneuznaným vědcem, který podle svých slov objevil Ztracený svět, plošinu v Jižní Americe, kde podle všeho ještě žijí dinosauři. Nikdo mu nevěří, ale přesto je uspořádána výprava, jejíž členové jsou vědec Summerlee, dobrodruh Roxton a novinář Malone. Tihle se mají přesvědčit o tom, jestli Ztracený svět skutečně existuje, anebo je to jen výmysl bláznivého vědce. Ve skutečnosti nejde o samotné nalezení Ztraceného světa, ale především o dobrodružství, která jsou cestou k němu hrdiny prožita a která se jim staví do cesty přímo na plošině. Ano, Ztracený svět skutečně existuje. Doufám, že tohle nebude považováno za spoiler.

Vlastislav Toman se adaptace zhostil se ctí, scénář v sobě má dobrodružného ducha, jakého by mít měl, navíc je z toho krásně cítit i doba, v jaké se odehrává. V tomhle směru nemám komiksu co vytknout. Větší problém mám s kresbou Jiřího Veškrny. Ta mi prostě nesedla. Na jednu stranu je to dáno barevností, kdy jsem měl neustále pocit, že se nejedná o skutečné osoby, ale lidi naložené v láku připravené na divnou pitvu. Anebo o voskové figuríny, případně figuríny dřevěné. Barevné spektrum je místy skutečně zvláštní a není zrovna oku lahodící. Tentokrát je to scénář a dobré tempo děje, které odvádějí oči od kresby a nechávají vás, abyste si prožili příběh, který možná znáte, ale možná nikoli. Docela jsem zvědavý, jak se úkolu zhostil František Kobík, který kreslil výpravu druhou.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat