2014-05-01

#608: Crew2 č. 40 - 75 %

Crew2 č. 40
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 72 barevných stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč přes internet (Seqoy) nebo 149 Kč (na stáncích).
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
A jedeme dál (Jiří Pavlovský)
Žebříčky, texty a jiné zhůvěřilosti
Skalpy 5 (Scénář: Jason Aaron, kresba: R. M. Guéra)
Rex Mundi 6 (Scénář: Arvid Nelson, kresba: Eric J)
Anita 5 (Scénář: Gabriel Bobillo, kresba: Juan Bobillo)
+ Slevový kupón

Hned v úvodu je nám řečeno, že "Crew2" bude dál vycházet, což je zpráva výborná, a oproti minulé recenzi budu muset upřesnit některé údaje, které byly uvedeny až v tomto čtyřicátém čísle. Tím základním je skutečnost, že ve čtyřicátém prvním čísle nezačnou dvě nové série, ale pouze jedna. Tou sérií bude "Sam a Twitch". Objeví se v následujícím čísle rovnou na dvou kapitolách, respektive ve dvou původních sešitech. A vzhledem k tomu, že zde bude ještě komiks "Vše o snech 1", na začátek druhé nové série už nezbylo místo. Přesto se série "Unwritten" dočkáme, protože se její první díl objeví hned ve čtyřicátém druhém magazínu "Crew2". Teď se ale vrhněme na to, jak bylo zakončeno působení sérií "Skalpy" a "Rex Mundi" - a vlastně i "Anity" - v "Crew2".

"Skalpy" se vyvíjejí zajímavým směrem. Dostává se nám do nich ještě více minulost. Objevujeme činy, které se staly a které ještě budou mít dopad na současné dění. Dashiell je odsunut trochu na vedlejší kolej, i když ani on v pátém dílu nechybí. Jde o to, že je potřeba poznat vztahy mezi postavami, zjistit některé skutečnosti, které nezůstaly ani po letech promlčeny. "Skalpy" se ukazují jako série, která je docela dobře promyšlena, alespoň tedy v tom smyslu, jak postupně jsou nám dávkovány informace, které se máme dovědět. Finále tohoto dílu je naprosto výborné - jedno z těch, které vás nechají se těšit na pokračování, jež by mělo vyjít formou knižní. První kniha se v knihkupectvích objeví v září - tak snad ještě máte kupóny i z předcházejících "Crew2" - a další díl by měl záhy následovat.

Osobně trochu doufám, že by mohlo dojít i na knižní vydání "Rex Mundi", ač si tím nejsem vzhledem k ohlasům na sérii až tak jistý. Jenže ten poslední díl, co se v "Crew2" objevil, ukazuje, že ta série v sobě má potenciál. Jen je díky své roztahanosti celkem skryt. Konečně ale nahlížíme na to, o co nejspíš skutečně půjde. Tohle je politické fantasy z alternativního světa. I přes politickou rovinu, která se dostává v první části tohoto dílu do popředí, je šestá část zároveň i akční. Konečně se trochu dovídáme o tom, v jakém světě skutečně postavy žijí a jaké budou asi jejich záměry. Ani tentokrát se nedovíme tolik, abychom mohli říct: "Aha, tak o tohle půjde." Už je zde ale větší náznak posunu děje. Třeba by to pokračování nakonec ještě stálo zato.

No, a nakonec "Anita". Musím říct, že mě tenhle příběh celkem bavil, protože jsem věděl, že je poslední. Není to o moc jiné, než to, co se dělo v předchozích dílech. Je to akční zběsilost, kde se postavy snaží hláškovat, ale nějak jim ty vtipy nejdou přes pysky. Kresba je celkem vtipná to se musí uznat. Juan Bobillo si hlavně dovolí skutečně hodně, protože prostě netvoří pro mainstreamové nakladatelství. Některé úhly, jak jsou postavy zabírány, jsou překvapivé a výborné. Jenže scénář už tak skvělý není, a i když se zde vytvořila zajímavá variace na Loba v ženském podání, ne nepodobná Mille Jovovich (hlavně proporcemi a oděním), není tahle řežba prostě moc zábavná. Jen přeplácaná a ve své pointě se snaží být něčím trochu větším, než opravdu je. Jsem rád, že tohle skončilo. "Anita" mi ale náladu nezkazila a já jsem si tohle číslo užil podobně jako minulé a už se těším na ono čtyřicáté první.

Žádné komentáře:

Okomentovat