2017-07-24

#1486: Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird - 55 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird (Mockingbird)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Marvel Team-Up 95" a jako čísla 1 až 4 "New Avengers: The Reunion" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Steven Grant a Jim McCann
Kresba: Jim Janes a David López

Mockingbird se nám docela dobře představila v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye", kde se začal pořádně budovat její vztah s Hawkeyem, který si postupem let prošel různými peripetiemi a rozhodně ho není možné považovat za ideální. Ale co byste chtěli po manželství, které spolu uzavřou muž a žena po devíti dnech známosti? Právě tahle známost je hodně důležitá, protože hraje zásadní roli i v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird", která by nám měla představit tuhle celkem zajímavou hrdinku. Má se to s ní docela komplikovaně, protože vznikla jen jako okrajová postava, na kterou se postupně nabaloval nějaký charakter, měnila se, měla různá jména, až se nejvíce ustálilo právě pojmenování Mockingbird.

Barbaru "Bobbi" Morse ale můžete znát také jako Huntress (tak se jmenovala skutečně jen krátce) anebo jako Agenta 19. Byla nadanou bioložkou, gymnastkou, aby se nakonec stala agentkou a superhrdinkou bez superschopností. Což jí tak nějak zůstalo, neprošla si programem, kde by z ní udělali supervojáka, nic ji nekouslo, nepraštil ji meteorit ani nezasáhl hvězdný prach, který by ji změnil. Právě proto se tak krásně hodí k Hawkeyeovi, který také nedisponuje něčím super, kromě skvělé mušky. Na začátku knihy máme sešit "Marvel Team-Up 95", kde se Mockingbird setká se Spider-Manem. On po ní jde, protože si myslí, že je zločinec, ona se snaží něco dokázat. Na konci se všechno vysvětlí. Takový hezky naivní příběh, který v sobě má akci a něco z ducha špionských seriálů.

Po tomhle příběhu následoval komiks "Hawkeye" (viz kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"), kde se zformoval vztah Mockingbird a Hawkeye. Ten si prošel peripetiemi, kdy se dvojice chtěla rozvést, tedy iniciovala to Bobbi, pak ale Mockingbird umřela, došlo na skrullskou invazi, zjistilo se, že  Bobbi žije (mrtvá byla její skrullská dvojnice), aby se pak mohla ze skrullského světa, kde byla vězněna, konečně zase vrátit na Zemi. Má ale problém se začlenit a hlavně neví, jak pořádně vyřešit vztah s Hawkeyem, který si myslí, že by mohl mít nějakou naději na obnovení manželství. Celý příběh "New Avengers: Shledání" je pak hlavně o tom, jestli se dvojice zase dá dohromady. Do toho je pak nějaký špionský příběh, kdy Mockingbird jako velitelka nově se rodící protiteroristické organizace, a Hawkeye jako její společník (i když on si teď říká Ronin), chtějí zabránit výbuchu strašlivé bomby.

Akční příběh, který tu je, je v podstatě výplňový, i když vyprávěn není špatně. Uvědomíte si však, že to všechno je psáno proto, aby zde mohl být vyhrocen vztah milostné dvojice, která k sobě zase jednou hledá cestu. A ten vztah se vyhrotí, ale nevyřeší. Nějaké následky nám pak sdělí textová část v závěru, která vlastně tvrdí, že i přes své problémy s identitou je Mockingbird celkem klasická postava Marvelu, která už si prošla smrtí, aby se mohla vrátit. A cestovala i časem... Ty příběhy jsou jako přes kopírák, jen jsou u toho vždy jiné postavy. Přiznám se, že jsem si myslel, že číst o postavách a jejich historii, bude zajímavé, ale jen se utvrzuji v tom, že Marvel, pokud už neví, co s postavou, tak ji zabije, aby ji mohl oživit, pošle ji do jiného času anebo paralelního světa. Tohle naštěstí přímo v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird" není, ale stejně je to kniha, která osciluje kolem průměru.

Na Comics Blogu najdete:

Žádné komentáře:

Okomentovat